fbpx

Inreda med skjutdörrar garderob – 5 tips

På senare år har skjutdörrar garderob blivit mer populärt än någonsin. Smart förvaring är någonting som många anammar när det gäller inredning och just garderober med skjutdörrar har ju den finurliga egenskapen att den sparar mycket utrymme. Vill man exempelvis inreda en klädkammare och placera garderober där inne, är just skjutdörrar nästan ett måste för att man ska få plats.

LÄS MER: INREDNINGSTRENDER 2022 – 10 STÖRSTA TRENDER DET NYA ÅRET

Garderober med skjutdörrar är ett brett område. Det finns många olika användningsområden och i den här artikeln ska vi titta närmare på några av dessa. Det finns lösningar för sovrum, badrum och för hallen. Storlekarna varierar och man kan exempelvis ha spegeldörrar för att skapa mer rymd i rummet. Här kommer vi ge fem konkreta tips på hur du kan tänka när du inreder en garderob med skjutdörrar.

Sedan är ju et skjutdörrar garderob inte bara praktisk, den är även riktigt snygg och stilren!

skjutdörrar garderob

Foto: Elfa.com

#1 Tänk klassisk walk-in closet

Walk-in closet har nästan blivit synonymt med ett lyxigt sovrum. Har man en walk-in closet så kan man alltså stiga in, som i en liten klädbutik och plocka fram sina plagg. Helst ska man ha utrymme för smycken och skor också och det ska vara mycket luft.

Skjutdörrar kan komma väl till pass om man vill bygga och inreda en walk-in closet. För det första är det supersnyggt om själva ingången till garderoben är konstruerad med skjutdörrar. Själva entrén blir då större, eller känns i alla fall större, än om man använder en vanlig garderobsdörr.

Väl inne i sin walk-in closet, vill man ha öppna hyllor och så lite garderobsdörrar som möjligt. Men, det kan vara så att man måste kunna stänga vissa utrymmen och då är det väldigt bra med just skjutdörrar. Då slipper man en dörr inne i klädkammaren som hamnar i vägen för annat när den öppnas. EN dörr tar bort mycket av den känsla som man vill uppnå med en walk-in closet, nämligen att det ska kännas stort och luftigt.

En viktig fördel med en walk-in closet som vi inte får glömma bort är att själva lösningen i sig tvingar fram ordning och reda. En garderob med stängda dörrar gör att man lätt kan stuva in allt möjligt och sedan stänga dörren. Det man inte ser behöver man ju inte bry sig om. En walk in closet med skjutdörrar blir lika viktig att hålla snygg och i ordning som resten av hemmet. Du får helt enkelt en bättre struktur och bättre koll på vart du har dina plagg, skor och tillhörigheter.

#2 Välj smart inredning för garderob med skjutdörrar

Själva hyllplanen i en garderob med skjutdörrar kan man variera beroende på vilka behov man har. Antingen kan man ha många öppna hyllplan där man vilket plagg och placerar dom snyggt på varje hylla, eller så kan man arbeta mer med stänger och hängare där man hänger kläder på galge.

Det finns också många varianter där man har utdragbara hyllor Det är är optimalt om man exempelvis vill förvara handdukar och sängkläder. Sådant som man helt enkelt inte vill exponera för mycket i garderoben.

Vidare finns det speciella hyllplan att inreda garderoben med om man vill kunna förvara skor. När det gäller ljussättning rekommenderar vi LED lampor i taket. Man kan även belysa själva garderobsutrymmena med LED lampor om så önskas. Det här kan skapa ett effektfullt ljus i garderoben och få den att kännas ännu större och ännu mer lyxig.

Foto Elfa.com

#3 Välj skjutdörrar med speglar till din garderob

Det finns många olika varianter när det gäller dörrar till garderober med skjutdörrar. Många väljer skjutdörrar med spegel på. Här får man ju nämligen en superchans att få en gigantisk spegel på plats, utan att det ser konstigt ut. Skulle man placera en lika stor spegel direkt på en vägg, hade det förmodligen sett aningen malplacerat ut. En stor spegel skapa mer rymd till rummet som känns både större och lyxigare.

#4 Våga ta ut svängarna med färger på skjutdörrar till garderoben

Man kan också välja skjutdörrar som är målade i en färg som står i kontrast till väggarna i rummet. Då får man en häftig effekt och en känsla av att det händer saker i rummet. Om du exempelvis har vita väggar i ditt sovrum. Lek då med tanken att du placerar en garderob med svarta skjutdörrar i ditt sovrum. Det kan bli riktigt snyggt!

#5 Platsbygg en garderob med skjutdörrar

Om du saknar en klädkammare i ditt sovrum idag, kan du med ganska enkla medel faktiskt bygga en själv. Beroende på hur planlösningen ser ut i ditt sovrum finns det några olika alternativ. Om du kan avvara en hel långsida i ditt sovrum till en garderob, kan du sätta upp två väggar med skjutdörrar i mitten. Då får du en bred och fin walk-in closet. Om du har lite mindre yta, kan du använda dig av ett hörn i sovrummet. Sätt då upp en vägg som står vinkelrätt ut från ena långsidan av sovrumsväggen. Sedan monterar du en skjutdörr för att kunna stänga utrymmet.

Har du flera fönster i ditt sovrum? Försök att placera din garderob så att du får ett av fönstren inne i garderoben. Det finns inget bättre än en naturlig ljussättning i en walk-in closet. Det här kommer förstärka känslan av lyx och rymd.

Foto Elfa.com

Jag hoppas att ni blev sugna på att inreda med skjutdörrar där hemma nu. Det är även en ypperlig lösning om ni bor i ett litet hem, då skjutdörrarna sparar plats. Ersätt de vanliga dörrarna med dessa dörrar och få mer space direkt. Dessutom är ju skjutdörrar riktigt snygga att se på också.

/Maria

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis