Inreda med prints – 5 bästa tips

Inreda med prints – 5 bästa tips

Det finns många sätt att inreda på. Med vissa krävs omfattande jobb, medan andra kan ge effekt direkt. Att inreda med prints tillhör det senare alternativet. Om du sätter upp konst, en bild med ett budskap eller något liknande kan du förändra ett rum på nolltid.

Vad är prints? Det handlar om tryck såsom posters med klassisk konst, illustrationer, citat och budskap, fotografier och mycket mer. Motiv finns i tusentals så det finns något för alla smaker och stilar. Här är våra bästa tips för att inreda med prints.

Var inte rädd att inreda med stora prints

Många prints som du hittar på nätet finns i flera storlekar, från A4-storlek till betydligt större storlekar. Det är lätt hänt att man väljer en standardstorlek eller känner att det är bättre med ett något mindre motiv än ett som är alldeles för stort.

Det är ofta ett misstag. En vägg är stor och ett något för litet motiv ser bara konstigt ut. Det är ofta en bättre lösning att välja ett större alternativ. Skulle du känna att motivet är för stort kan du ofta beskära det på egen hand.

Vi måste också säga att ju större print, desto fler möjligheter till spännande inredning. En stor poster i ram kan vara grunden i en tavelvägg. Den kan också stå ensam, till exempel i en trapp eller i en hall. Riktigt stora motiv gör sig också bra stående på golvet.

Vilka är de mest populära motiven för prints?

Abstrakta mönster, abstrakta illustrationer, bilder på blommor och växter samt tryck av mycket kända konstnärer som van Gogh, Monet och Hilma af Klint brukar vara med på topplistorna.

Inred med matchande motiv

Ett populärt sätt att inreda med prints är att sätta upp tre matchande motiv bredvid varandra. En bra plats är ovanför soffan. Här finns nämligen ofta ganska gott om utrymme. Om den här idén faller dig i smaken är det bara din fantasi som sätter gränser.

Du kanske har en favoritkonstnär? Tre i rad med motiv av honom eller henne kan vara ett givet val. Gillar du sjö och hav? Djur och natur? Fundera kring vilka motiv som du skulle vilja ha på väggen och vilken kombination av matchande motiv som är bäst. På så sätt får du en mycket personlig inredning med prints!

Vad kostar ett print normalt sett?

En poster som inte är numrerad eller säljs i begränsat antal kostar någonstans mellan 100–200 kr. Ju större format, desto högre pris.

Gör egna posters och affischer

Varför använda andras motiv när du kan använda dina egna? Om du har en smartphone har du förmodligen hundratals motiv som skulle kunna bli ett fint print på väggen hemma hos dig!

Det finns en hel del tjänster på nätet för att göra egna posters. Du behöver inte göra mycket mer än att välja bild, välja storlek och lägga en beställning. Du kan använda bilder på personer, bilder på landskap, fotokonst, egna illustrationer och mycket mer.

Tavelvägg med prints

En fin tavelvägg kan sätta färg och karaktär på vilken vägg som helst. Det är också ganska enkelt att sätta ihop en tavelvägg och resultatet kan du ha glädje av länge. Vad kan man sätta upp? Kan man sätta upp prints? Självklart kan du det!

Med prints med olika motiv kan du skapa en tavelvägg som är dekorativ och vacker att titta på. Du kan också variera med budskap, till exempel citat av olika slag. Eftersom du har tusentals motiv att välja på kan du sätta ihop en högst personlig tavelvägg.

Hur sätter man upp en tavelvägg på rätt sätt och hur komponerar man det hela? Här är fem tips du kan ha användning för:

 • Blanda storlekar för att skapa en dynamik
 • Blanda mer invecklade motiv med enklare motiv (annars blir det rörigt på väggen)
 • Använd enhetliga ramar i samma färg
 • Skissa upp på väggen innan du börjar spika eller borra
 • Sätt upp hela kompositionen så att en tänkt mitten hamnar ungefär 130–140 cm ovanför golvet

Vad är en kökstavla?

En kökstavla är ett print eller en poster som har något med mat och dryck att göra. En del visar just mat eller dryck medan andra har glada eller kloka budskap lämpliga för köket. Tavlor med mått är också populära.

Foto nordicprintstore.se

Tips på prints-butiker på nätet

Det finns många butiker på nätet som säljer prints. Vissa är av det lite mindre formatet med ett mer begränsat utbud medan andra har tusentals motiv i alla storlekar. Tre av de mest populära är Wall of Art, Desenio och Poster Store.

Wall of Art har ett sortiment där just konst är i fokus. Det handlar om konst av konstnärer som lever och verkar idag inom målning, collage, fotografi, grafisk konst och illustrationer. Här är fokus på det artistiska, det unika.

Desenios utbud är betydligt större och bredare. Här finns prints och posters i tusental med något för alla smaker och alla inredningsstilar. Konst, sport, natur, text, illustrationer, musik och mode finns med bland kategorierna. Hos Desenio är också prisbilden ofta ganska attraktiv.

Poster Store är en annan mycket stor prints-butik online med många hundra motiv. Det moderna är i stort fokus, fotokonst och citat likaså. Hos Poster Store finns också ett brett sortiment av ramar att köpa till.

Sammanfattning

Att inreda med prints är enkelt. En poster, en ram och en spik är vad som behövs. Förhoppningsvis har den här guiden gett dig värdefulla tips om hur du kan tänka kring prints.

Vi har till exempel gått igenom hur du kan inreda med tavelväggar och matchande motiv. Du har också kunnat läsa om hur du gör egna posters och att du inte ska vara rädd för att ta i när det gäller storleken. Slutligen har du fått bra tips på print-butiker.

SOMMAR REA SHOP

Ancona divan höger
Soffadirekt
1199515995
TylÖsand 3-sits soffa
Soffadirekt
999512795
Monaco 3-sitssoffa offwhite k sommar
Soffadirekt
7995 SEK9995 SEK
Bolnuevo soffa shop
Soffadirekt
1549517995
Catania matbord runt bord
Soffadirekt
79958995
Catania/mondo matgrupp 4 stolar
Soffadirekt
1399517975
Boogi fåtölj bouclé soffad shop
Soffadirekt
49955995
Woody soffbord runt
Soffadirekt
34954495
Zelarino sidobord ø 60 cm k jotex
Soffadirekt
3995 SEK4495 SEK
Boogi fåtölj bouclé soffad shop
Soffadirekt
42956495
Beau loungestol
Soffadirekt
22952795
Portofino fåtölj beige
Soffadirekt
44955895
 1. Jag gillar kaktusen. Den hade passat fint in i mitt kök.

  • men visst är den SNYGG :)

 2. Men alltså åh så mycket snyggt! :D

  • vad kul du gillar tavlorna :)

 3. Men guuu vad mycket fint!! Så himla härlig inspo =) Kram finaste <33

  • tack vad gullig du är :) ha en kanon söndag!

 4. Så snygga prints och det är så himla snyggt med tavelväggar. Bra tips! :-D Kramis

 5. Fantastiska posters! Jag ska hälsa syrran detta för hon letar snygga tavlor till sin nya lya :) Kram Lisen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024