fbpx

Inreda källare – 10 bästa tips nånsin

Att förvandla källaren till hemmabio, gym och till och med lekplats är en vanlig praxis. När du fattar dessa beslut är det viktigt att ta hänsyn till ditt rums flöde och stil. Med rätt ändringar kan nämligen din källare bli ett av de bästa rummet i ditt hem.

LÄS MER: Så kan ni inreda vinden till ett lyxigt penthouse

De goda nyheterna? Flera källaridéer kombinerar de tre avgörande designkraven – enkelhet, prisvärdhet och estetik.  Den här artikeln beskriver några lysande källardekorations idéerna. Oavsett vilka idéer som drar ditt intresse är en sak säker. Att inreda källare kan både vara kul och en Eureka upplevelse!

Inreda källare – Inspiration & tips

Val av väggfärg

För en luftig och inbjudande känsla, håll er till ljusa neutrala färger när ni ska inreda källare.  Källaren är rummet på den lägsta nivån och har vanligtvis inte dörröppningar eller fönster för att släppa in naturligt ljus.  De ljusa neutralerna skapar en bra förstorande grund, för att lägga till färgklickar genom textilier, kuddar, konst etc.

Kör trendig ribbvägg

Ribbvägg eller akustikpanel, är super trenden just nu. Dessa väggar tål även fukt ganska bra och gör därmed att ni kan klä in källarväggar med träväggarna. Vill ni inte köra hela källaren med träpanel, så kör bara en vägg. Supersnyggt! och passar även bra att ha bakom en vägghängd TV.

Kan jag använda blå nyanser för min källare?

Rika blues med inslag av grönt är också en het trend. För att skapa en lugn luft, överväg att para ihop dem med jordnära färger som djuprosa, bruna och beige. De ger karaktär till ditt utrymme och samordnar bra med neutral inredning och träarmaturer.

Konst ljuger aldrig!

Ett annat sätt att piffa upp din källare är att använda stora konstverk för att täcka ditt rums vidsträckta väggar. En sak du måste komma ihåg när det gäller stor konst är att det inte behöver vara dyrt. Du kan arbeta inom din budget för att skapa en gallerivägg med hjälp av bilder eller väggkonst som du redan har.  Alternativt kan du handla billiga ramar i din lokala sparsamhetsbutik. Du kan sedan måla dem så att de matchar färgen på de andra ramarna. Känner du dig utforskande? Fill upp de tomma utrymmena med kartor.

Dela upp utrymmet

Om du har en stor källare, överväg att dela upp olika områden. På så sätt kan du möta de olika behoven i ditt utrymme. Du kan ha en sittgrupp för att titta på TV och en bar för fester och sammankomster. Du kan också ta in  ett biljardbord och skapa ett spelrum där du och dina vänner kan varva ut efter en lång dag. Separata utrymmen begränsar olika aktiviteter till olika områden, vilket hjälper till att ge ditt källarutrymme en mer målmedveten och sammanhängande känsla.

Använd textilier

Okej, hör mig! Har de flesta källare fönster? Naturligtvis inte. Är det därför en dum idé att installera gardiner i källaren? Ett stort ja. Gardiner kan dock  fungera som tillfälliga rumsavdelare.

Dessutom, om du har oavslutade cementblockväggar, kan gardiner hjälpa till att dölja dem, vilket skapar en känsla av värme i ditt rum. Vidare?  De är ett mycket prisvärt alternativ.

Vilka typer av gardiner ska du använda i källaren?

Källare är vanligtvis fuktiga och kalla året runt. Tänk därför på gardiner gjorda av tunga och tjocka tyger. Materialet hjälper till att förhindra att kall luft tränger in, vilket skapar ett mysigare utrymme.  På så sätt behöver du inte använda ugnen och därför spara på energiräkningar. Dessutom är längre alltid bättre. Långa gardiner skapar en illusion av ett större utrymme.

Ge taket lite karaktär

Att dekorera en källare innebär ofta  att arbeta runt husinfrastruktur som rör, elkablar och kanaler.  Dessa är en syn öm för ögat, och att ta med taket inte bara för att dölja dem är inte värt ansträngningen.

Inredningsarkitekter hävdar att denna infrastruktur inte ska ses som ett hinder. Betrakta dem istället som en möjlighet att införliva vackra detaljer i din källarinredning. Överväg att bygga bjälklag runt kanalsystem och skapa en infälld takdesign i tomrummet mellan dem. Du kan också hänga trälister i spännande mönster eller ta in eleganta belysningsarmaturer.

Designa en attraktiv trappa

Medan trappor är nödvändiga för varje källare, behöver deras syfte inte vara rent utilitaristiskt. Förutsatt att dimensions uppfyller byggnormerna kan du omforma landningen och stegen med olika färger och material för att matcha din inredning.  Om du vill ha ett större uttalande, överväg att flytta räcket till motsatt sida och byt ut den befintliga bannister och vägg sjunga en dekorativ skiljepanel.

Även om du inte vill ändra dina trappor kan du använda utrymmet under mycket  .  Lägg till förvaringsskåp eller förvandla det till en lekplats för barn.

Ha matta plattor

På grund av dess absorberande förmågor och svårigheter att rengöra är heltäckningsmattor inte den bästa golvidén för din källare. Så om du är sugen på att ha ett mjukt golv som ger en varm under fötterna, gå till en matt outlet.  Detta alternativ ger dig all den komfort du vill ha utan höga underhållskostnader. Försök på tag på fuktavvisande hårdare mattyper. Du kan välja mix-and-match-mönster om du går efter en unik stil. För ett konstnärligt mosaikutseende skulle massor av färg i samma nyansintervall vara perfekt.

Photo from Duvanco Homes.

Investera i en mysig eldstad

Ingenting kommer i närheten av den lockelse som eldstaden ger. Och ännu bättre, nyare teknik har gjort det möjligt för dig att njuta av eldstadens värme utan  att oroa dig för sot eller rök. Om du vill ha riktiga lågor, gå till en etanolspis. Du kan montera den på en befintlig öppen spis eller välja ett väggmonterat alternativ. Om ditt hushåll inte har några husdjur eller barn är det säkert att få en bordsversion. Å andra sidan skulle en elektrisk spis vara perfekt om du vill ha värme och riktiga lågor utan brandrisk.

Vilka källartrender du bör undvika?

Om du vill ha ett tidlöst utrymme, undvik dessa föråldrade trender:

  • Massiva sten eldstäder
  • Använda stödkolumner som accenter
  • Linjer på väggar

Slutliga tankar – Inreda källare

Så om du funderat på att inreda din källare, då är idéerna ovan till bra hjälp. Kom dock ihåg att det är viktigt att du fortfarande kommer att älska din källare flera år senare. Gå därför efter stilar som tilltalar dig och följ inte trender slaviskt. Tänk också på din budget och dina behov.

Lycka till!

 

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis