Inreda hemmakontor - tips för ett hälsosamt kontor

Inreda hemmakontor – tips för ett hälsosamt kontor

Hemmajobb blir allt mer populärt och många går från att sitta i köket och arbeta till att inreda egna hemmakontor. Att inreda hemmakontoret som resten av inredningen hemma, är även populärt. Vad många dock glömmer bort, är hur viktig själva arbetsmiljön är. Även om man inreder med snygga skrivbord och ergonomiska stolar, behöver man komma ihåg att en kontorsbyggnad också har en helt annan luftkonditionering och ljussättning än vad vi har i hemmet.

Här ska vi därför fokusera på vad du kan göra med ditt hemmakontor för att göra luften så bra som möjligt och hur du ska tänka för att arbetsdagen ska bli behaglig för dig. Det finns nämligen några nya smarta lösningar på detta problem som vi ska gå igenom.

LÄS MER: Top 5 bästa Ikea skrivbord nånsin

Vi jobbar många timmar per dag och om vi spenderar all den tiden i våra egna hem, behöver vi vara försäkrade om att vi får den friska luft som vi är vana vid att få på arbetsplatsen.

Inreda hemmakontor grönt och giftfritt

Foto catesthill.com

Rena luften med ozon

En ny produkt som tagit marknaden med storm är det som går under kategorin ozongeneratorer. Med hjälp av en liten mängd ozon, fräschar man upp luften och även möbler och inredning som ofta samlar på sig bakterier och dålig lukt.

I och med att ozon är en gas, kan den ta sig in i utrymmen där det annars är svårt att komma åt när man städar. Särskilt effektivt är det om man har en dåligt lukt som ligger och pyr på något ställe i hemmet. Det kan vara allt från någon gammal smuts som hamnat under diskmaskinen, till rena fuktskador som orsakar mögellukt. En ozongenerator kommer åt lukten oavsett vart den kommer ifrån.

Olika typer av ozongeneratorer

Det finns två typer av ozongeneratorer. Det finns dom som är gjorda för att stå på i hemmet och konstant göra luften ren och fräsch att andas. Dessa fungerar som en vanlig luftkonditionering, men man använder alltså ozon i små mängder för att rena luften.

Den andra typen av ozongenerator är den mer kraftfulla, där man behöver utrymma hemmet innan man sätter igång och rengör. Dessa ozongeneratorer har mycket mer ozon och det är därför inte bra att vistas i hemmet medan maskinen arbetar. Efter att generatorn är klar, behöver vänta en liten stund innan man kan gå in i rummet eller hemmet igen.

En ozongenerator är perfekt att ha hemma om man vill ha det allra senaste och se till att ha en arbetsmiljö där man andas frisk och ren luft, utan några konstiga lukter.

Foto thewonderforest.com

Därför är det så bra med växter

Växter i hemmet är bra av många olika anledningar. Men för dig som jobbar hemma blir dessa anledningar ännu starkare. Det är nämligen så att växter får oss att må bättre. Dom är fina att titta på och dom gör oss gladare helt enkelt. En svag doft av naturen kan göra underverk för sinnet.

Men framförallt, växter skapar en friskare luft för ditt hemmakontor. Så se till att inreda med mycket växter och varför inte lite blommor också? Då får du ytterligare några dofter att roa dig med under arbetsdagen.

Många jobb idag kan tyckas lite grå och trista. Så passa på att ge ditt kontor färg och liv som en kompensation!

Vanliga frågor och svar om inredning av hemmakontor

Många inreder som sagt sina egna hemmakontor och det har tagit ordentlig fart efter coronapandemin, då många av oss gick från kontorsjobb till hemmajobb. Här svarar vi på några av de vanligast förekommande frågorna om inredning och hemmakontor.

Hur viktigt är det med luftkonditionering i ett hemmakontor?

För att orka ta dig igenom en hel arbetsdag på ditt hemmakontor, behöver du samma friska luft som i en äkta kontorsbyggnad. På sommaren går det an att öppna ett fönster, men se till att du har bra luftkonditionering på ditt hemmakontor.

Har arbetsgivaren något arbetsmiljöansvar när man jobbar hemifrån?

Ja, arbetsgivaren har ett arbetsmiljöansvar även när du arbetar hemifrån. Dock är det inte många företag idag som jobbar aktivt med detta och det hamnar ofta på den enskilda individen att se till att arbetsmiljölagen efterlevs.

Vad är viktigt att köpa till hemmakontoret?

När du inreder ett hemmakontor bör du först fokusera på att inhandla det allra viktigaste. Du ska ha en ergonomisk stol som är skön att sitta på och som är bra för din nacke och rygg. Du ska ha bra ljussättning så att du inte behöver anstränga ögonen. Sist men inte minst, du ska ha bra luft att andas under arbetsdagen.

Foto casavogue.globo.com

Summering – inredning av hemmakontor

Nu har vi gått igenom det allra senaste när det gäller inredning av hemmakontor. Kanske har du också fått dig en funderare gällande vad man bör prioritera när man inreder ett kontor hemma. Kanske är inte det allra viktigaste att ha det dyraste och snyggaste skrivbordet? Utan istället att ha den friskaste luften, de vackraste växterna, den mest ergonomiska stolen, osv.

INREDNINGSVIS SHOP

 

 

 1. Hola María!
  me encantó tu blog! gracias por pasar a visitarme!!
  beso
  Marce
  From Argentina

 2. Hei og takk for koselig kommentar på min blogg og for at du vil følge meg. For tiden er det litt rolig på bloggen min da jeg har en liten datter på ni måneder som tar det meste av tiden min.
  Morsomt at du skriver om hjemmekontor, for jeg har planer å få til et lite kontor i boden hjemme hos oss. Det blir nok ikke så fasjonalbelt, for vi sparer penger til å kunne ta permisjon for å ha datteren vår hjemme til hun er to år, det vil si at hun ikke skal på “dagis” på en god stund ennå. Men – det går jo an å få til bra ting med lite penger også. Takk for tipsene og inspirasjon og – ikke minst – påminnelsen om å ta vare på huden når man sitter foran data’en.

  God påske! :)

 3. Hej !

  Vilka härliga bilder =) Det ä inte svårt att förstå att så många gillar din blogg o bilder =)
  Hoppas allt ä bra
  Kramar

 4. Takk for hyggelig kommentar på bloggen min :) Veldig mange fine kontorer du har funnet frem! :)

 5. Så fin blogg du har. og nydelige bilder av hjemmekontor!
  Takk for inspirasjon!

 6. Hallo aus Deutschland – danke, dass Du uns gefunden hast ! Ich habe leider nicht heraugefunden, wie ich Deinen Blog verfolgen kann – kannst Du mir da einen Tip geben?
  Liebe Gruesse
  Jacqueline

 7. Hej och tack för titten inne hos mig. Jag har en fin kontorsplats som jag har inrett med min känsla. Men jag sitter inte där.. sitter i soffan.. kanske ska ta mig en funderare på det. :) Kram

 8. What a wonderful post Maria!! son inspiring!!!

  Greetings from Madrid!

  • Thank you very much:) Have a wonderful week.

   LOVE M

 9. These photos are so incredibly inspiring! They all make me want to get right on down to work to create some beautiful things. :)

  Hope you had a lovely weekend and that your week is off to a wonderful start! xoxo

 10. I like the tip about the face cream {most women don’t think about that}. Lots of great ideas here – I must get a mood board for myself! :)

 11. Ahh, kontor är verkligen en bristvara hemma hos oss, längtar så efter en plats där allt mitt pysslande kan få plats och en moodboard blir det första jag hänger upp när vi köpt en större lya. Pysslet döljs naturligtvis effektivt där med bra förvaring som smälter in så det inte ens märks:-).

  Kram från Jessica, Home to me

  • Tack..kul du fick lite jobb inspiration..och jag rekommenderar dig verkligen moodboard, då favobilder och citat är källan till att allt arbete blir roligare.
   Ha en kanonvecka

   LOVE Maria

 12. Hi Maria! Thank you so much for stopping by my blog! I love your home office inspiration, so light and pretty. Rustic is definitely back to stay =)

  xox Linda

 13. Thank you for visiting and following. I am excited to follow a Swedish blog and wish my office was as tidy as all the work spaces you showed. I am inspired!
  Best,
  Liz

  • Thank you very much:) Always great to inspire…and a nice working space is more important than many people think.

   Have a lovely week

   LOVE M

 14. I loved the spaces!!!

 15. These are great office spaces. Thank you for the advice on moisturizing – I had not thought of it!

  • Thanks:) No not many knows about computers and dry skin until the skin is very dull, a great moisturizer is…CHANEL hydra beauty..(try the whole series)

   LOVE M

 16. Great office inspiration! Even though I love my new desk, there isn’t enough legroom so I’m going to have to change it :( Interesting tip about the moisturiser – never thought about it but your skin does dry out doesn’t it?

  Sharon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024