fbpx

Så slipper du inbrott – 10 bästa tips mot tjuvar

Att drabbas av inbrott är något av det hemskaste som kan hända. Det handlar kanske inte så mycket om sakerna som stjäls, som tanken att någon har varit inne i hemmet oinbjuden. Det är därför en god idé att se till att göra det svårt för tjuvarna att ta sig in när ni inte är hemma.

LÄS MER: Top 4 bästa länder för jobb utomlands

Här är våra 10 bästa tips hur ni kan motverka inbrottstjuvar. Vissa har du säkert redan koll på, men ett par kan nog vara nyheter för dig. Har du till exempel (tips nummer 1) tänkt på att det kan vara riskfyllt att posta semesterbilder på sociala medier?

1. Var försiktig med inlägg på sociala medier

Om du lägger upp semesterbilder på sociala medier berättar du i princip för alla (inte bara dina följare) om var du befinner dig. Det kan fungera som en slags inbjudan för tjuvar att göra ett besök i din bostad. Stor varning för detta!

Om du har någon därhemma som vaktar din bostad är det mer fritt fram att posta inlägg. Om bostaden står obevakad bör du dock absolut inte lägga upp några bilder. Visst kan du klara dig från att posta på sociala medier i någon vecka?

2. Förstärk altandörren och hemmets svaga länkar

En inbrottstjuv letar vanligen efter bostadens svaga länkar. Ofta handlar det om altandörrar och/eller fönster. För att försvåra för tjuven kan du förstärka de svaga delarna. Chansen är då att tjuven undviker just din bostad.

Altandörrar har ofta sämre lås. Det enklaste sättet att förstärka är med en extra plåt. Den gör att det blir svårare att rent fysiskt bryta sig in. En så kallad säkerhetsspanjolett kan vara ett annat alternativ.

3. Plocka undan dyrgripar

Tjuvar lockas till dyra saker och om du har dyra prylar utomhus tänker tjuven att du förmodligen har dyra prylar även inomhus. Det är en ganska naturlig tanke om man tänker efter.

Det är alltså smart att inte låta dyrbarheter ligga eller stå framme. Det är en strategi som gäller oavsett om du åker på semester eller är hemma, även om den såklart är mer aktuell om du är bortrest en tid.

Vad ska man göra om man har fått inbrott?

Om det värsta sker och tjuven är framme ska du givetvis anmäla brottet till polisen. Beskriv så noga du kan vad som verkar ha hänt och vilka skador som har uppstått. Var noga med att inte städa upp!

4. Använd rörelsevakter och timers

Det är lättare att göra inbrott och stjäla när det är dunkelt och mörkt. Om det är ljust löper ju tjuven större risk att bli upptäckt! En upplyst bostad kan verkligen verka avskräckande. Tänk dig själv – du är tjuv och väljer mellan ett nedsläckt och ett upplyst hus – vilket väljer du?

Rörelsevakter och timers är utmärkta hjälpmedel för att styra belysningen. Med timers kan du ställa in både inner- och ytterbelysning så att det ser ut som att du är hemma. Dessutom är rörelsevakter och timers fiffiga även i allmänhet.

5. Installera övervakningskamera

En övervakningskamera är inte det bästa sättet att avstyra ett inbrott, men det är samtidigt bättre än ingenting. Med en övervakningskamera kan du få en bild på tjuven och det kan räcka för att han eller hon ska avbryta.

Du hittar övervakningskameror i alla prisklasser. En rekommendation är att du väljer en med hög upplösning och som även spelar in ljud. Det skadar heller inte om den har mörkerseende.

Vad är en rörelsevakt?

En rörelsevakt är en lampa som tänds när någon närmar sig lampan. Olika modeller har olika känslighet, men vanligtvis har de en radie på åtminstone 6–7 meter.

6. Installera larm

Larm är alltid avskräckande. Om en tjuv väljer mellan två bostäder, och den ena har larm, väljer hen med största sannolikhet den olarmade bostaden. Den har så att säga ett hinder mindre att övervinna.

Det finns många olika larm att välja mellan. De enklaste är inte uppkopplade till larmcentral utan larmar bara med ljud (och eventuellt med ljus). Mer avancerade larm är kopplade till väktarcentraler och om de aktiveras kommer en väktare inom 5–10 minuter.

7. Köp ett värdeskåp

Tyvärr är det inte alltid det går att skydda sig mot inbrott. En tjuv som är fast besluten att ta sig in i din bostad kommer att lyckas med det. För att säkra att de allra viktigaste sakerna inte går förlorade kan du investera i ett värdeskåp.

Vad är ett värdeskåp? Det handlar om ett låsbart skåp med kod som klarar inte bara uppbrytningsförsök utan även brand. Du kan förankra den i väggen för extra säkerhet.

I värdeskåpet kan du lägga både värdesaker och personliga tillhörigheter, till exempel:

  • Pass
  • Smycken
  • Klockor
  • Viktiga dokument
  • Foton
  • Pengar

8. Prata med dina grannar

Om du inte bor ensam mitt ute i skogen har du förmodligen ett par, eller ett helt gäng, grannar. Dina grannar är dina bästa vänner när det gäller att förebygga och förhindra inbrott!

Om du ska resa iväg på semester, berätta för dina grannar hur länge du är borta. Be om hjälp med att hålla uppsikt och kanske också sköta om något kring bostaden. Är ni många grannar, varför inte turas om att ta promenader sena kvällar?

Vad är mest attraktivt för inbrottstjuvar att stjäla?

Pengar, mediciner, smycken, pass och ID-handlingar är vanliga stöldobjekt. Elektronik som mobiltelefoner, laptops och surfplattor är också högvaluta.

9. Ta hjälp med posten och gräsklippningen

Ett vanligt tips för att förebygga inbrott är att ta hjälp av någon med att klippa gräset och tömma brevlådan. En full brevlåda och en övervuxen gräsmatta är nämligen inget som går en inbrottstjuv förbi.

Be en granne eller vän att ta en tur förbi din bostad några gånger i veckan för att se så att allt ser bra ut. Det räcker långt när det gäller att förhindra ovälkommet besök.

10. Låt det vara lite rörigt

Om du ska resa iväg på semester, lämna då inte ditt hem städat och fint. Låt det se bebott ut! Med det menar vi att utemöblerna gärna får stå lite huller om buller, att sovrummet inte är bäddat och att det finns disk lite här och var i köket.

Skulle allt vara rent och städat och i ordning kan en tjuv misstänka att du är bortrest. Om det istället ser ut ”som vanligt” blir misstankarna lite färre.

Sammanfattning – inbrott tips

Vilket eller vilka av våra 10 tips för att förhindra inbrott kan du börja använda direkt nu? Vi har satt ihop den här listan utifrån tanken att du ska ha många alternativ. För bästa effekt kombinerar du såklart ett antal av dem. Kom också ihåg vår varning kring sociala medier! Det är många semesterfirare som har kommit hem till en mindre trevlig överraskning efter alltför flitigt postande.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
7995 SEK9995 SEK
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
79958995
Soffadirekt
1399517975
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
3995 SEK4495 SEK
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
22952795
Soffadirekt
44955895

 

 

 

Foto längst upp: securitymagazine.com

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis