fbpx

Hur påsk firas runt om i världen

Med påsken precis runt hörnet finns det inget bättre sätt att fira i år än att införliva några traditioner från hela världen i ditt eget påskfirande. Påsk är en djupt katolsk tradition, så länder som firar den mer levande tenderar att vara länder där det finns ett stort katolskt kulturellt inflytande.

Några av de vanligaste påsk-traditionerna som äggjakt tenderar att anammas lite olika runt om i världen. Det finns dock flera länder som har mycket mer udda traditioner, som involverar lite mer än bara en enkel äggjaktstävling. Låt oss titta på några av de vanligaste påsk-traditionerna med påskpynt från hela världen.

Påsk i Spanien håller på i en hel vecka

Spanien är ett djupt katolskt land, och därför är påsk en stor fest som varar i en hel vecka. Det spanska kallar det ”Semana Santa” eller ”helig vecka”. Det handlar om stora religiösa högtider, som går ända tillbaka till medeltiden. Över hela landet anordnar flera religiösa parader i staden. Detta involverar vanligtvis att bära religiösa gestalter ner på gatorna.

LÄS MER: HISTORIEN BAKOM PÅSKÄGGET – EN PÅSK SAGA

Det finns också en mycket intressant medeltida påsktradition i den spanska staden Verges. Där sker det en parad med människor som dansar i skelettkostymer, och lokalbefolkningen kallar det ”dödsdansen”.

Fransk påsk med en stor omelett

Det finns en fransk tradition som har sitt ursprung i den lilla staden Haux. Det handlar om att laga en enorm omelett, och folk kommer från hela Frankrike för att få uppleva den stora omeletten när det är påsk. Traditionen förknippas med Napoleon. När hans armé reste genom Frankrike stannade de i den lilla staden och åt ofta omeletter. Omeletten var så god att Napoleon krävde att folket skulle samlas och laga en gigantisk omelett till hans armé. Fram till denna dag finns denna tradition kvar. Om du är i denna lilla stad under påsk kanske du vill hålla koll på dina kolesterolvärden.

Traditionell tysk påsk är fylld av ägg

Den traditionella påsk-äggjakten är en tysk tradition som har anammats över hela världen. Det är då logiskt att ett av de största firanden i Tyskland är äggjakt där det finns flera tusen färgglada ägg. Barn, och till och med vuxna, jagar dessa ägg runt omkring i parker och på gator. Detta är en av de mest intressanta påsktraditionerna du definitivt bör se, speciellt om du har barn.

Tjeckiens påsk är definitivt udda

När vi åker österut blir påsktraditionerna mer och mer konstiga. Dessa påsktraditioner måste du med andra ord känna till. Tjeckien har ett mycket ovanligt påsk-firande. Under annandag påsk går tjeckiska män i alla åldrar runt på gatorna med dekorerade pinnar och letar efter kvinnor som de lätt ska piska. Denna tradition är vanlig i grannländer som Slovakien.

I Ungern finns också en liknande tradition. Män klär ut sig i traditionella dräkter, men istället för att använda pinnar och lätt piska kvinnor, bär männen parfym och vatten med sig, och spiller det över kvinnornas huvuden. Denna tradition finns även i Polen, men innefattar att man häller hinkar med vatten, eller vattenballonger, på kvinnorna. Påsk-måndag kallas ofta för ”våt måndag”.

Fira påsk i Bermuda genom att flyga drake

På Bermuda firas påsk på ett helt annat sätt. Traditionen går ut på att flyga drake. Så de flesta skapar sina egna drakar med olika färger, och även olika figurer. Det är en oerhört intressant tradition som inte finns på någon annan plats.

Nyzeeländarens jagar kaniner istället för ägg

I Nya Zeeland finns det också en udda påsktradition. Istället för att jaga efter dekorerade ägg jagar nyzeeländare kaniner. Traditionen påminner om äldre tider. För länge sedan var kaniner så vanliga i Nya Zeeland att de sågs som en invasiv art. Det förstörde grödor, och det var vanligt att bönder ständigt jagade dem. Det var här traditionen började.

Australiensk påsk down under

Under de senaste åren har Australien antagit en ny påsktradition som speglar dess kultur. Istället för de traditionella chokladkaninerna som vi hittar överallt i världen, har Australien ett annat djur – kaninpunggrävlingen. Kaninpunggrävlingen var tidigare ett vanligt djur i Australien som är otroligt likt kaninen. Men under de senaste åren har befolkningen av kaninpunggrävlingen i Australien fortsatt att minska. För att öka medvetenheten om detta i Australien, har chokladkaninen sedan ersatts med choklad-kaninpunggrävlingar. Dess har dock samma kalorier som chockladkaninen.

Filippinernas påsk är det konstigaste

Det här måste vara den konstigaste påsktraditionen i hela världen. Filippinerna är mycket hängivna kristna, och det är då ingen överraskning att de firar påsk på sitt eget traditionella sätt. Men deras tradition kan chockera även de mest religiösa människorna. Filippinerna firar påsk genom att återskapa Kristi korsfästelse. Detta inkluderar att korsfästa sig själva, och prygla sig själva. Denna tradition har till och med fördömts av Vatikanstaten, som inte gillar att de förknippas med en sådan brutal tradition. En sak är säker, jag kommer definitivt inte att fira påsk i Filippinerna. Det här firandet påminner mig om vissa skräckfilmer, och det är för att uttrycka det milt.

Påsk i Grekland är röd

Det är vanligt att påskägg dekoreras med många olika färger och mönster. Det är dock bara i vissa delar av världen. I Grekland är påsk helt röd. Alla påskägg i Grekland är röda, och traditionen är djupt rotad i kristendomen. Den röda färgen representerar Kristi blod, och dess betydelse under den här tiden på året. Om du av någon anledning inte gillar rött är det bättre att hålla dig borta från Grekland under påsk.

Det finns också en mycket intressant påsktradition som är vanlig på den grekiska ön Korfu. Lokalbefolkningen kastar kastruller och hinkar med vatten från sina fönster och balkonger.

Brasilien har en våldsam påsk

I Brasilien är traditionen sett väldigt annorlunda från allt du någonsin sett. Folk bygger ofta skyltdockor av Judas och slår dem offentligt. Denna djupt kristna tradition tros vara en hämndhandling på Judas för att ha svikit Kristus. Brasilien verkar vara det perfekta stället att fira påsk om du vill lätta lite på din stress och din uppbyggd ilska.

Skandinavisk påsk

I slutändan borde det också finnas plats för vårt egna påskfirande. I de flesta nordiska länder som Sverige är våra traditioner otroligt lika amerikanska Halloween. Barn klär ut sig och strövar runt på stan och ber om godis i varje hus de kommer förbi.

Text: Joao Uva – Criatex SEO

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis