fbpx

Hur mycket pengar på renovering lägger Svenskar?

Som husägare och innehavare av bostadsrätt kan det många gånger kännas som att projekten för renoveringar och byggprojekt aldrig tar slut. Många hushåll lägger stora pengar på att bygga altaner, uterum, nya kök osv. Men vad lägger egentligen den genomsnittliga svensken på dessa projekt? Det kan vara skönt att ha något att jämföra med när man med en smärre klump i magen summerar sina egna kostnader. Faktum är att det genomförs en hel del undersökningar på det här området.

Häng med så får ni en inblick i hur mycket pengar på renovering Svenskarna beräknas lägga i år.

Byggprojekt och renoveringar kan utföras av många olika anledningar. Den vanligaste är att man vill få ett mer trivsamt hem, men också för att projekt är roliga att utföra och bidrar till en lagom stor utmaning i livet. Men självklart behöver man ibland rusta upp sitt hem för att öka värdet på bostaden.

Har det blivit dyrare att renovera och bygga i hemmet?

Det korta svaret på den här frågan är att det definitivt har blivit dyrare de senaste åren. Råvarupriser och materialkostnader har stigit kraftigt. Den som byggde altan 2021 märkte säkert att priserna på virke gått upp kraftigt. När man startar ett byggprojekt så gör man alltid bäst i att göra en budget. Undersökningar visar att så även är fallet för de flesta svenskar. Man skissar, mäter och räknar för att bilda sig en uppfattning om vad projektet kommer kosta. Men lyckas man hålla sin budget?

Vi ser i undersökningarna att allt fler spränger sin budget. Tidigare låg andelen spräckta budgetar på cirka 25 procent. Men nu ligger den andelen på hela 38%. Orsakerna till detta kan vara många. Det kan dels ha att göra med att materialkostnaderna ökat under projektets gång, men också att man gjort ändringar i sin planering efter att man startat sitt projekt. Kanske är det först när man gjort stommen till sin altan som man inser att man vill ha ett annat virke till själva trallen.

Hur många svenskar planerar ett byggprojekt under kommande år?

Du sitter vid frukostbordet och tittar ut över området och ser grannarna jobba för fullt med diverse projekt. Det känns om att alla har någon form av projekt på gång. Men är det verkligen så illa att alla svenska är så driftiga och duktiga? Ja, det verkar dessvärre inte bättre än så. Färska undersökningar visar att 9 av 10 svenskar planerar någon form av byggprojekt hemma det här året.

Men misströsta inte. Istället för att beklaga dig över dina händiga grannars ihärdiga snickarglädje, bör du dra igång dina egna projekt och inte vara rätt att investera i din bostad. En investering i en ny altan, ett nytt kök eller en upprustning av trädgården är sådant som höjer värdet på din bostad. Det finns väldigt få renoveringar som inte lönar sig i längden. Du förlänger livslängden på din bostad och den dagen du ska sälja får du bättre betalt.

Det har aldrig varit enklare att lära sig att fixa med huset på egen hand. Nu finns det ett stort utbud av pedagogiska filmer och guider på nätet för i princip alla typer av hemmaprojekt. Dessutom erbjuder flera av de stora byggvaruhusen konsultationer, där du tillsammans med en expert kan rita upp din altan eller din friggebod. Du får hjälp att räkna ut materialåtgången, osv.

Blir svensken byggtokig på våren?

Ja, det stämmer att svenskarna bygger som aldrig förr när våren kommer. April och Maj är de vanligaste månaderna när det kommer till att starta nya byggprojekt. Gissningsvis har det med värmen att göra. Det är betydligt behagligare att snickra på en altan i vårvärmen än under de kalla och ruggiga dagarna i mars. Men dessutom får de flesta svenskar en fint tillskott i kassan i form av skatteåterbäringen i April, vilket många väljer att lägga på sitt byggprojekt.

Så mycket spenderar vi på byggprojekt per år

Nu har vi kommit fram till den mest spännande delen i redovisningen av undersökningarna gällande svenskarnas byggprojekt. Förra året (2021) spenderade den genomsnittlige svensken hela 52.000 kr på byggprojekt i hemmet. Det här är alltså ett genomsnitt av alla svenskar, vilket så klart innebär att det finns dom som spenderar betydligt mer än detta.

Undersökningarna visar dessutom att svenskarna planerar att spendera ännu mer på byggprojekt under 2022. Här ser vi en ökning på hela 17% och en planerad kostnad på 61.000 kr. Anledningen till ökningen är främst att det blivit dyrare med material och verktyg. Inflationen har stigit kraftigt i Sverige under den första delen av 2022, vilket syns överallt i samhället. Det har blivit dyrare att införskaffa verktyg och maskiner.

Är svenskarna nöjda med resultatet av sina projekt?

Vi svenskar är ganska lågmälda av oss. Men även om din granne inte ger uttryck för några skrytsamheter gällande sitt senaste byggprojekt, så ska du veta att han innerst inne är mycket stolt. Undersökningarna visar nämligen att hela 61 procent tycker att resultatet av sitt senaste projekt blev “bättre än förväntat”. 89% är nöjda med resultatet. Förhoppningsvis känner du likadant. Och självklart ska du vara stolt över dina resultat. Klappa dig själv på axeln och var inte rädd att tala om för andra att du är stolt.

Att bygga en uteplats är ett av de vanligaste projekten för alla hemmasnickare i Sverige och det är också dessa projekt som de flesta blir nöjda med. Projektet är ett perfekt projekt för den som inte har så mycket erfarenhet från tidigare snickeriarbeten. Det är nämligen relativt enkelt att bygga altaner och terrasser.

En altan konstrueras genom att man först bygger en stomme. Den här stommen behöver inte vara estetiskt tilltalande, då den sedan täcks över med trallen. Det viktigaste är istället att den blir rak och symmetrisk. Det här kan man uppnå med ganska enkla medel och man kan korrigera arbetet allt eftersom man bygger. Man kan stötta upp med fler plintar, man kan kontrollmäta med vattenpass, osv. Först när man är 100% nöjd med stommen, börjar man lägga trallen. Det säger ju sig självt att man har alla förutsättningar i världen att bli hundraprocentigt nöjd!

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis