fbpx

Hur fungerar ett blancolån?

(Texten är sponsrad)

Ett blancolån är, i likhet med privatlån, ett lån som inte kräver en säkerhet i form av ett hus, en bil eller dylikt. Istället gör långivaren en kreditupplysning på den potentiella låntagaren. Det vanligaste lånebeloppet som en privatperson kan låna till ligger oftast i intervallet 5000–600000 kr och räntan ligger normalt mellan 3-30 procent. För att hitta det bästa blancolånet med lägst ränta och bra villkor är det även mycket att jämföra dina möjligheter.

Kärt barn har många namn

När du ska ta ett blancolån så är det viktigt att du vet om att långivare och banker kallar  lånet för olika saker. Ett exempel är privatlån och lån utan säkerhet. Så om du letar efter blancolån i deras menyer så ska du även hålla ögonen öppna för privatlån och lån utan säkerhet. Konsumtionslån är också en term som kan också förekomma.

Vilket är det bästa blancolånet?

Det kan vara klurigt att veta vad man ska leta efter när man jämför lån. Men det finns en del saker att tänka lite extra på. För att det ska kännas värt för dig som låntagare så vill man ha ett lån med så låg ränta som möjligt. Men också viktigt med ett lån som har bra villkor. Genom att jämföra olika alternativ kan du se vilket som passar dig bäst.

 

Enligt svensk lag måste banker och långivare vidta en noggrann och omsorgsfull kreditprövning innan de beviljar ett lån. Bankerna har löst problemet genom att tidigare tillsammans äga kreditupplysningsföretaget UC. Vilket numera ägs av finska Enento Group. För att få göra en kreditupplysning krävs det att beställaren har ett legitimt behov av informationen. 

 

I praktiken innebär det att den som blir föremål för en kreditupplysning ska exempelvis vilja se över ett låneerbjudande från en eller flera banker, vilket är en förutsättning för att möjliggöra en förbättring av sin lånesituation. 

En personupplysning innehåller bland annat:

  • Identitetsuppgifter som namn och adress.
  • Inkomst, eventuellt fastighetsinnehav och eventuellt äktenskapsförord.
  • Nuvarande lån och krediter.
  • Betalningsanmärkningar och skuldsaldo.
  • Tidigare kreditupplysningar (senaste 12 månaderna).
  • Risken med för många kreditupplysningar

Varje gång du ansöker om ett lån hos en bank eller långivare görs en kreditupplysning. Några få upplysningar är inget att oroa sig för. Däremot kan det bli problematiskt om du samlar på dig för många kreditupplysningar under för kort tid. Det finns faktiskt en stor risk att bankerna och långivarna tolkar det som att du planerar att skaffa flera lån samtidigt, vilket i sådant fall påverkar din återbetalningsförmåga. En sämre återbetalningsförmåga brukar resultera i en låg kreditvärdighet, vilket leder till högre räntor för dig som ska låna.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis