Vi lever i ett samhälle där vägen till det perfekta livet har ett högt pris. Vi lägger miljoner varje år på ytan och gör allt för att dölja hur själen egentligen mår allra längst in. För det vi inte ser går inte att bedöma eller kritisera och så länge utsidan ser bra ut är ju allt bra… eller???

inner-peace-2

Yta och balans

Så klart är allt ytligt bara ett falskt luftslott med garanti på rivningskontrakt. Vi måste bygga upp en stadig grund att stå på där tryggheten kommer inifrån oss själva och inte från bekräftelse utifrån. Jag jobbar med yta varje dag genom bloggen men har förstått det viktiga med balansen. Jag har därför alltid dragits till platser där andlighet regerar och har nyss hittat en mer än underbar oas mitt i Göteborgs centrum. Det är det Buddhistiska centret Hjärtjuvel jag besökt och där hittar själen en fristad från ALL yttre stress.

Vad är lycka?

LYCKA enligt samhället: Se ut som en photoshoppad Top Model, älska som en porrskådis, laga mat som Gordon Ramsay, kläcka två barn i lagom tid, vara evigt ung, ha ett hus a la Hollywood Hills och resa jorden runt… helst allt samtidigt.

LYCKA enligt Buddhismen: Se inåt i lugn och hitta tillbaka till den person vi var ämnade att bli innan kraven satte stopp. Ge kärlek och omtanke till oss själva och alla levande varelser runt oss. Att varje dag se livet med glädje och som en gåva istället för en börda.

Hjärtjuvel, Göteborg

På Hjärtjuvel center i Göteborg hålls många kurser i meditation och det är bara att dyka upp då de har drop in. Efter all julstress stressar folk vidare till gymmen, varför inte satsa på att få ner stressen inifrån istället. En av grundarna till detta härliga center är den buddhistiska nunnan Jema Kelsang Jema. Hon är den som leder de flesta meditationer och med henne har jag haft lååånga djupa samtal.

Ett synsätt på livet

Jag gillar inte religion då det orsakar världen mer smärta och ännu mer press. Buddhism är ingen religion utan ett enkelt synsätt på livet. Helt kravlöst handlar det endast om att omvandla all negativitet till kärlek. Att meditera på livet och döden samt hitta lyckan inifrån så att den perfekta ytan vi ser blir äkta och inte falsk.

Så bor ni i Göteborg eller har vägarna förbi GÅ DIT – ni kommer inte ångra er en sekund, den gemenskap värme och kärlek man känner på Hjärtjuvel center finns ingen annan stans i stan. Man kan även bli volontär på centret och hjälpa de som driver det. Känslan att hjälpa andra är det som verkligen gör oss lyckliga på djupet. Jag avslutar med ett favorit citat av Dala Lama:

Love and compassion are necessities, not luxuries. Without them humanity cannot survive

Hjärtjuvel buddhistcenter ligger vid Vasa platsen i Göteborg på Aschebergsgatan 15. Ni lan läsa mer om centret och se alla kurser på deras hemsida HÄR

Ljus och kärlek, Maria.

ps. Ladda ner eBoken, Modern Buddhism, alldeles gratis!

hjartjuvel

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

5 Comments

 1. Mary.. this was a very insightful post… I really love this line:

  Love and compassion are necessities , not luxuries . Without them humanity can not survive

  I totally agree…

 2. Great post!
  Det är bra att andra får veta att detta finns. Många behöver lite ”relax”

  Kram
  Stoffe

 3. Så sant, så sant! Och så bra skrivet Maria! Jag hade gärna åkt till Hjärtjuvel om jag hade haft vägarna förbi. Kanske att jag kan göra det sedan när vi har flyttat till ”Bästkusten”.
  Kram
  Rebecca

 4. Tack Maria för denna fina artikel!
  Och tack för all värme och inspiration du själv sprider omkring dig :)
  Kram, Jema

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.