(Innehåller annonslänkar)

Många av oss associerar påsk med påskägget fyllt med godsaker, men få av oss vet faktiskt varför. Påskägget härstammar från den hedniska gudinnan Eastre. Denna tradition föregår det Kristna firande associerat med Jesu uppståndelse. Enligt historien har påsken firats i tusentals år. En hednisk tradition som senare antogs av kristna. Angelsaxiska hedningar används för att fira vårjämdag. Det betraktades som solens återkomst, och så en hednisk festival brukade äga rum i gudinnan Eastres ära. Festivalen markerade solens återkomst och naturens uppståndelse.

LÄS MER: SOFFANS HISTORIA – SOFFOR GENOM TIDERNA

De traditionella påskäggen antogs senare av de Kristna som en gemensam del av det hedniska firandet. De vanliga påskäggen har sedan dess utvecklats till en helt annan verklighet idag. Traditionen med att måla ägg antas ha införts av ortodoxa och östkatolska kyrkor. Ursprungligen målades äggen i rött vilket symboliserade Jesu blod. Kristna traditioner säger att Jesu uppståndelse liknade äggens sprickbildning.

Underbart vackert påskägg ovan finns HÄR

Ägget har sedan dess varit en symbol för denna ljusa tid på året. Förr i tiden låg höns på en handfull ägg under vintern. Påskägget är också relaterat till årstiden då höns skulle lägga ägg igen. Ägg var direkt beroende av solljus och värme. Så det är perfekt symbol för att markera solens återkomst. Vid denna punkt kanske du frågar dig själv, så var kommer påskharen till den här historien? Kaniner lägger inte ägg, men kaninen som vi så gärna förknippar med påsk är en del av en mytisk varelse från berättelser som går ända tillbaka till 1600-talet. Den äggläggande Påskharen är baserad på tysk folklore. Traditionen tog lite tid tills den äntligen anlände till Skandinavien.

Nyheter som trendar

Ursöt påskhare ovan finns HÄR

Danska var de första som anammade denna tyska tradition. Cirka 100 för år sedan genomfördes traditionen först i Danmark. Idag är både påskharen och påskäggen mer associerade med choklad och godis. Dess hedniska ursprung har glömts bort något. Chokladpåskägget introducerades ursprungligen av Cadburry 1875.

Vackert påskägg i glas ovan finns HÄR

Det är intressant att se hur en relativt enkel hednisk festival har påverkat våra påsktraditioner på ett så abnormt stort vis. Framför allt är påsken en tid på året att fira med familjen. Slutet av vintern och början på den bästa delen av året, våren. Oavsett om du är religiös eller inte, påsken markerar en viktig del av året. Så köp er ett stort påskägg fyllt med choklad och fira våren den underbara.

GLAD PÅSK!

LOVE M

REA FYND SHOP

Homeroom
6 399 SEK7 999 SEK -20%
Homeroom
2 151 SEK2 530 SEK
Homeroom
2 279 SEK2 849 SEK -20%
Homeroom
839 SEK1 049 SEK -20%
Nordic Nest
6.295 SEK8.395 SEK
Nordic Nest
5.199 SEK6.599 SEK
Ellos
3 299 SEK
Ellos
799 SEK999 SEK -20%
Soffadirekt
7495 SEK10 575 SEK
Soffadirekt
6995 SEK7995 SEK
Soffadirekt
3195 SEK3795 SEK
Soffadirekt
2795 SEK4395 SEK
Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.