Historien bakom påskägget - en påsk saga

Historien bakom påskägget – en Påsk saga

(Innehåller annonslänkar)

Många av oss associerar påsk med påskägget fyllt med godsaker, men få av oss vet faktiskt varför. Påskägget härstammar från den hedniska gudinnan Eastre. Denna tradition föregår det Kristna firande associerat med Jesu uppståndelse. Enligt historien har påsken firats i tusentals år. En hednisk tradition som senare antogs av kristna. Angelsaxiska hedningar används för att fira vårjämdag. Det betraktades som solens återkomst, och så en hednisk festival brukade äga rum i gudinnan Eastres ära. Festivalen markerade solens återkomst och naturens uppståndelse.

LÄS MER: SOFFANS HISTORIA – SOFFOR GENOM TIDERNA

De traditionella påskäggen antogs senare av de Kristna som en gemensam del av det hedniska firandet. De vanliga påskäggen har sedan dess utvecklats till en helt annan verklighet idag. Traditionen med att måla ägg antas ha införts av ortodoxa och östkatolska kyrkor. Ursprungligen målades äggen i rött vilket symboliserade Jesu blod. Kristna traditioner säger att Jesu uppståndelse liknade äggens sprickbildning.

Underbart vackert påskägg ovan finns HÄR

Ägget har sedan dess varit en symbol för denna ljusa tid på året. Förr i tiden låg höns på en handfull ägg under vintern. Påskägget är också relaterat till årstiden då höns skulle lägga ägg igen. Ägg var direkt beroende av solljus och värme. Så det är perfekt symbol för att markera solens återkomst. Vid denna punkt kanske du frågar dig själv, så var kommer påskharen till den här historien? Kaniner lägger inte ägg, men kaninen som vi så gärna förknippar med påsk är en del av en mytisk varelse från berättelser som går ända tillbaka till 1600-talet. Den äggläggande Påskharen är baserad på tysk folklore. Traditionen tog lite tid tills den äntligen anlände till Skandinavien.

Nyheter som trendar

Ursöt påskhare ovan finns HÄR

Danska var de första som anammade denna tyska tradition. Cirka 100 för år sedan genomfördes traditionen först i Danmark. Idag är både påskharen och påskäggen mer associerade med choklad och godis. Dess hedniska ursprung har glömts bort något. Chokladpåskägget introducerades ursprungligen av Cadburry 1875.

Vackert påskägg i glas ovan finns HÄR

Det är intressant att se hur en relativt enkel hednisk festival har påverkat våra påsktraditioner på ett så abnormt stort vis. Framför allt är påsken en tid på året att fira med familjen. Slutet av vintern och början på den bästa delen av året, våren. Oavsett om du är religiös eller inte, påsken markerar en viktig del av året. Så köp er ett stort påskägg fyllt med choklad och fira våren den underbara.

GLAD PÅSK!

LOVE M

REA FYND SHOP

Oia fåtölj shop1
Jotex
3 849,305 499
Richmond teddy shop1
Jotex
3 779,305 399
Malevik soffbord ø 90 cm
Jotex
1 259,304699
Olivia stol velvet sand/mässing shop1
Soffadirekt
895 SEK1395 SEK
Carly soffbord ø 110 cm k news
Soffadirekt
6495 SEK10575 SEK
Elvira matgrupp shop4
Soffadirekt
749510175
VÄrmdÖ 140 premium sänggavel beige shop1
Soffadirekt
3795 SEK4795 SEK
Ancona divan höger beige shop1
Soffadirekt
10 495 SEK
Vaxholm 3-sits sammet greige shop1
Soffadirekt
79959495
Hamilton divansoffa gräddvit shop2
Soffadirekt
10 995 SEK14 995 SEK
Richmond teddy shop1
Lamp24
20 998 SEK22 158,00 SEK
Eira sänggavel shope
Jotex
5 739,30 -30%8 199
  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024