fbpx

Historien bakom mattan (se världens första matta)

(Innehåller annonslänkar)

Jag kommer att ha matt tema denna veckan! Jag tipsar därmed om mattor hela veckan lång. Vart ni köper dem, hur ni ska placera dem och här kommer hela historien bakom mattan OCH världens första matta.

När det kommer till mattans historia så börjar den lång tillbaka i tiden! Människor har alltid letat efter sätt att hålla sig varma och förbättra sina liv. Mattor har varit sedan husen uppfanns velat täcka golven med tyger och hudar som ger komfort och värme. Tidiga exempel på mattor tar oss tillbaka till mer än tusen år sedan. Nomader jagade djur och använde djurhudar för att göra kläder och att täcka golvet.

LÄS MER: 6 STÖRSTA VARDAGSRUM TRENDER 2021

Här får ni nu historien bakom mattan, vår älskade stora tygbit på golvet!

Idag är den lurviga ryamattan supertrendig, men de fornida mattorna såg inte alls ut såhär.

Den äldsta mattan i världen

Världens äldsta matta

Den äldsta mattan som finns benämns ofta som ”pazyryk och mattan som mäter 6 x 6 fot, dateras till 500-400 f.Kr. och den hittades på en gravplats i Bolshoy Ulagan, i Kazakstan. Idag är mattan en av de mest vördade attraktionerna i Hermitage Museum i St Petersburg, Ryssland.

Trendig vit matta ovan finns HÄR

Mattan är i modern tid en vanlig hushållsfunktion, men tillbaka i tiden var mattor bara tillgängliga för rika adelsmän. Rika familjer använde mattor som ett sätt att ge komfort och även för att pryda deras hem.

Persien – matt landet

Persien har varit en mycket viktig plats för utvecklingen av matt hantverket. Under 1500-talet tillverkade flera verkstäder mattor med flera olika mönster. En av mest kända exemplar från det området tillhörde den persiska kungen Shah Tahmasp. Den berömda Ardebil-mattan mäter 17 x 34 fot och har över 32 miljoner exakta knop. Den finns även att beskåda idag på Victoria and Albert Museum i London.

Persiska mattor är än idag världsvida kända och ses i mångas hem.

Nyheter som trendar

MATTOR OVAN HITTAR NI: 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR

På grund av närheten från Persien till till Indien har mattor också blivit ett stort inflytande i regionen.
Handlare bytte mattor mot andra varor, och det blev allmänt känt. Det kulturella påverkan kan ses i de olika mönster som används för att tillverka olika mattor. På 1600-talet, och runt den tiden utvecklades matthandeln rejält. Rika Européer blev besatta av mattorna och började fylla sina hem med dem.

Den moderna mattan

Strax efter matt boomen i Europa utvidgades även produktionen i Europa. Fransmännen började snart också skapa sina egna matt mönster och motiv. Strax efter att Engelskmännen kopierat idén började den industriella revolutionen och med den massproduktion av mattor.

Vid denna tidpunkt började så produkten som en gång var exklusiv för rika familjer och adelsmän, att bli ett vanligt inslag i varje hushåll. Sedan dess har matthantverket utvecklats och idag har mattan ett starkt inflytande i Mellanöstern. De använda materialen har förändrats med åren, och idag finns det otaliga olika sorts mattor.

Matta ovan finns HÄR

En annan sak som har ändrats är tyget som används. Syntettyger används ofta i mattor idag, eftersom de är billigare enklare att tillverka. Att välja rätt matta till ditt hem kan göra abnorm skillnad och lysa upp ett rum. Jag kommer att i kommande inlägg tipsa vilka mattor ni ska välja till rätt rum. Så stay tuned denna matt vecka och lite matt ögongodis kommer garanterat.

LOVE M

REA FYND SHOP

Nordic Nest
4.030 SEK6.155 SEK
Nordic Nest
6.116 SEK7.195 SEK
Soffadirekt
10 995 SEK14 995 SEK
Soffadirekt
10 195 SEK15 995 SEK
Jotex
3 779,305 399
Jotex
3 849,305 499
Homeroom
4 799 SEK5 999 SEK-20%
Jotex
1 259,304699
Soffadirekt
24953295
Newport
5 24810 495 -50%
Newport
10 71613 395

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis