Julbelysningen överallt runt Jul är en otrolig syn, som ger många glada minnen. Upplysta gator och
träd med många färger lyser även upp våra hjärtan i mörkret. I många städer runt om i världen är julbelysning en av de mest ikoniska symbolerna för jul.

LÄS MER: HISTORIEN BAKOM VÅR ÄLSKADE JULGRAN

De som uppfann vår älskade elektriska julgransbelysning var två ”lysande” genier, Thomas Edison och Edward Hibberd Johnson. De mötte varandra av en ren tillfällighet. Johnson arbetade för Automatic Telegraph Company, vad som nu skulle
betraktas som dåtidens Google eller Facebook. När företaget anställde var han ansvarig för anställningsprocessen.

Två lysande genier möts

En slående självsäker och hårt arbetande ung man skulle snart dyka upp i hans liv och ändra allt. Thomas Edison, som då var 24 år, anställdes av Johnson för det automatiska telegrafföretaget. Edison lämnade ett så starkt intryck att Johnson skulle senare minnas sin kända vän med ”Han åt vid det här skrivbordet och sov i denna stol. På sex veckor hade han gått igenom böcker, skrev en mängd abstrakter och gjorde två tusen experiment … och producerade en lysande lösning.

Glödlampans tid är inne

De blev nära vänner och Johnson utvecklade en enorm beundran för Edison. Så mycket
att när Edison bestämde sig för att lämna företaget följde Johnson efter. Tillsammans skulle de göra det
bli mycket framgångsrika affärspartners. Glödlampan uppfanns inte förrän 1880, då Thomas Edison patenterade först sin elektrifierande uppfinning. Städerna elektrifierades inte vid den tiden och glödlampor sågs som en extremt dyr nyhet. Trots dessa fakta, investerade Edison och Johnson 35 000 $ vilket var en vansinnig summa pengar vid den tiden för att etablera Edison Lampföretag. Avsikten skulle vara att sälja glödlampor över hela landet.

Julgransbelysning föds

Precis vid den här tiden blev även julgranen allmänt populär. Julgranar och annorlunda ornament började säljas till allmänheten. Det var några av de Tyska invandrarna som hade tagit med sig traditionen att sätta ljus i julgranen. Johnson kom med denna bisarra variation som innebar att elektriska lampor kunde sättas i träden. Julen 1882 hade Johnson beställt glödlampor som är speciellt utformade för ändamålet och innehåller olika färger.

Han kopplade 80 hand röda, vita och blå små lökar och lägg dem runt hans träd. Vid den tiden så verkar det konstigt dekoration fångade media, som ansåg Johnsons träd ”var den vackraste
Julgranen i USA. ”. Och fascinerades av den färgglada synen av dessa  glänsande träd. Så småningom började Edison-företaget producera julgransbelysning i massproduktion.

Med tanke på deras höga pris vid den tiden skulle julbelysning inte användas i stor utsträckning förrän på 1900-talet. Johnsons kreativitet och uppfinningsrikhet gjorde honom till julbelysningens far. Ha uppfann en fantastisk tradition som finns än idag i alla våra hem. Hans kreativitet och nytänkande var långt före sin tid.

Ha en lysande Jul :)

LOVE M

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.