fbpx

Hissgardin – En gardin guide för perfekta fönster

Sugen på en hissgardin till vårfönstren? Hissgardinerna är på väg tillbaka till våra svenska hem. Från att tidigare ansett lantliga, syns de nu alltmer frekvent i mer modernt inredda hem. En hissgardin är inte helt enkel att sätta upp. Hur ska man till exempel mäta sitt fönster, för att det ska bli så bra som möjligt? Och hur ska man tänka kring färger och material?

LÄS MER: 10 SNYGGA SAMMETSGARDINER FÖR LYXIGA FÖNSTER

Häng med på den här gardin guiden för att hänga hissgardiner rätt!

Ni hittar gardin ovan HÄR

 Så här mäter du ditt fönster

Mät alltid ditt fönster innan du köper en hissgardin. Du ska mäta själva fönstret, från insidan av fönsterkarmen. Sedan väljer du en bredd på gardinen som är större än det mått du fått fram. De flesta hissgardiner säljs i mått om 10 cm, exempelvis 120, 130 och 140 cm. Om ditt fönster är 122 cm brett, väljer du alltså en hissgardin med en bredd på 130 cm.

Hur ska man tänka kring färgval?

Signifikant för hissgardiner är att dom ofta kommer i mjuka färgtoner, så som sand, ljusare brunt eller beige. Linne är ett vanligt material, då det är ett lätt och elegant tyg. Med en hissgardin kan du skapa en ombonad känsla i ditt hem. Försök att hitta färgtoner som du själv tycker om och som harmoniserar med övrig inredning i hemmet.

Ni hittar gardin ovan HÄR

Hur monterar man en hissgardin rätt?

Det finns två generella varianter att välja mellan när man monterar en hissgardin. Antingen så monterar man fästena i väggen eller så sätter man dom i själva taket på fönsterkarmen, även kallat nisch. Här beror det lite på vad man har för utrymme på väggen. Generellt vill man kanske inte skruva i fönsterkarmen och då bör man istället försöka montera fästena i väggen. Tänk på att använda plugg om det är gipsväggar, så att fästet håller ordentligt.

Ytterligare en fördel med att montera hissgardinen med fästena på väggen, är att det ser ofta snyggare ut om gardinen hänger över själva fönstret och täcker fönsterkarmarna, eller i alla fall en del av dom. Sätter man fästena i fönsterkarmen så täcker man en mindre del. Dessutom behöver man hitta en bredd på gardinen som inte överstiger innermåttet på fönsterkarmarna.

Ni hittar gardin ovan HÄR

hissgardiner i köket?

En hissgardin i linne släpper in ett mjukt ljus från fönstret. Det här passar särskilt bra i köket, då man gärna vill ha ett jämnt fördelat ljus över hela rummet. Här kan man alltså utnyttja dagsljuset på ett bra sätt och låta solen belysa köket. Hissgardiner passar även bra i små kök och rum, då de gör att fönstren ser högre ut. Med tunga gardinlängder till små fönster, blir fönstret instängt. Ha istället lätta ljusa hissgardiner och fönstren får en helt annan karaktär.

Ni hittar gardin ovan HÄR

Att inreda med rätt hissgardin till rätt fönster kan göra underverk i rummet. Hissgardiner skyddar även känsliga material i rummet från stark sol, som tex. tavlor och silkesmattor. Det är även snyggt att hänga hissgardinen bakom vanliga gardinlängder, som på bilden ovan.

/Maria

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis