fbpx

Lägga in heltäckningsmatta – 6 bästa tips

En kall vinterdag är det mindre skönt att vakna och sätta fötterna på ett kallt golv. Det är betydligt skönare att sätta fötterna på ett mjukt, ombonat och varmt golv! En heltäckningsmatta som täcker hela golvytan, är därmed ingen dum idé.

Det finns mycket att säga om att lägga in en stor heltäckningsmatta i sovrum. Det finns också många vanliga frågor hur man lägger in mattan. I den här artikeln ska vi titta på allt kring heltäckande mattor, från förberedelser till montering och underhåll. Vi utgår då från att du gör hela arbetet själv!

Val av matta

Det finns heltäckningsmattor av alla de slag – i alla tjocklekar, i alla färger och i alla material. Du har alltså lite att välja mellan när du funderar på att lägga in heltäckningsmatta i sovrum.

När det gäller material finns i stora drag fem stycken att välja mellan, nämligen:

 • Ull
 • Rayon
 • Akryl
 • Polyamid
 • Sisal

Alla material har sina fördelar och nackdelar och det går inte att säga att ett visst material är bäst. Jämför de olika materialens egenskaper, både positiva och negativa, för att göra rätt val för dig. När det gäller själva momentet att lägga mattan spelar materialet ingen roll.

Vilka är de största fördelarna med heltäckningsmatta?

En heltäckande matta ger flera fördelar. Den ger en ombonad, mjuk och mysig känsla. Den håller också värmen bättre än vad exempelvis ett golv i trä gör. Mattan i sig, beroende på mönster och färg, kan också vara en inredningsdetalj. Sist men inte minst är det här underlaget ljuddämpande.

Inköp av matta

Var köper du din matta? Även här har du många alternativ. Heltäckningsmattor är i ropet och de blir alltmer populära. Därför finns också många butiker, både fysiska och nätbutiker (och både och!) som har dem i sina sortiment.

Precis som för allt annat inom inredning kan du välja mellan budgetalternativ och alternativ som är mer premium. Vad som är bäst är upp till dig att avgöra. Det är framför allt dina önskemål om material, färg och form som bör styra.

OBS! Innan du gör ditt köp, se till att mäta golvet. En rekommendation är att du lägger till 5 cm på alla ledder, en så kallad skärsmån.

Vad kostar en bra heltäckande matta?

De billigaste mattorna kostar från 150–200 kr per kvadratmeter. En variant i ull kostar i regel från 500 kr och uppåt. För ett rum på 20 kvadratmeter blir totalkostnaden för en ullmatta alltså 10 000 kr.

Ta bort gammal matta

Om du redan har en heltäckningsmatta i sovrummet ska du börja med att ta bort den. Det är inget större projekt, men det kräver lite jobb och du behöver använda rätt verktyg för att få bäst resultat. Om du inte har en befintlig matta kan du hoppa direkt till nästa steg.

Följ dessa fem steg för att ta bort en gammal heltäckningsmatta:

 • Lossa mattan från kanterna (ta eventuellt bort lister för att komma åt)
 • Riv upp den (använd mattkniv för att ta det steg för steg)
 • Använd T-röd eller lösningsmedel för att lösa upp rester från lim och tejp
 • Skrapa bort resterna med en bred spackel eller liknande
 • Rengör hela golvytan

Rengör och lossa lister

Innan du kan lägga mattan bör du rengöra underlaget noga. Dammsug, skura och kontrollera att golvet är helt och rent. Det spelar naturligtvis ingen roll för själva gåytan när du är klar, men golvet måste vara helt och rent för att mattlimmet eller tejpen ska fungera optimalt.

Om du kan lossa på listerna kan det vara bra att göra det. Det kan hjälpa dig att få ett snyggt resultat eftersom du kan ”gömma” mattan under listerna så att det inte uppstår irriterande små glipor. Listerna hjälper då också till att hålla allt på plats.

NACKDELAR!

Vilka är de största nackdelarna med heltäckningsmatta?

Det är svårare att hålla en heltäckande matta ren från smuts och damm jämfört med ett vanligt golv. Det kan särskilt vara besvärligt för astmatiker och allergiker. Mattan kan också alstra statisk elektricitet och den kan också kräva mer löpande underhåll.

Tejpa eller limma!

Du har två alternativ när du ska lägga heltäckningsmatta i sovrum. Du kan tejpa eller limma. Varför finns det två alternativ? Grundregeln är att tejp är fullt tillräckligt i exempelvis ett sovrum medan större ytor, särskilt sådana med mycket slitage, bör limmas.

Om du ska tejpa ska du använda en dubbelhäftande variant. Tejpa längs rummets sidor med en liten förstärkning i hörnen och remsor som kors över rummet.

Nästa steg är att skära ut mattan (om du inte har måttbeställt). Rulla ut den och lägg två av hörnen mot hörn i rummet. Använd sedan en bräda för att bit för bit montera och pressa. I hörnen och vid sidorna kan du använda en linjal eller något annat platt verktyg för att trycka ner mattan.

Det näst sista steget är att skära bort överskottet från skärsmånen. Om du har tagit bort listerna är det sista steget att sätta dit dem igen.

Tips för rengöring och underhåll

Det är ganska enkelt att hålla efter en heltäckningsmatta. Dammsugning räcker långt och det behöver inte vara så svårt att få bort fläckar. Här är några snabba tips!

 • Dammsug med jämna mellanrum – en gång i veckan bör räcka
 • Skura vid behov med mild såpa och mjuk borste – se till att hela tiden torka efter med en trasa
 • För feta fläckar – använd skonsamt lösningsmedel
 • För andra fläckar – använd fuktad trasa med diskmedel

Sammanfattning

Heltäckningsmattan är på modet igen och den är också här för att stanna. Det finns många fördelar med att lägga in en heltäckande matta exempelvis i sovrummet. Rummet blir mer ombonat, golvet blir varmare och det nya underlaget blir också en del av inredningen.

Här i vår artikel har vi presenterat tips på hur du går från idé till verklighet. Det finns mer att säga, men vi tror att våra tips räcker långt!

SHOPPA FAVORITER

Newport
5 1317 895
Newport
1 099
Newport
24 09516 867
Newport
1 499
Newport
3 089
Newport
4 6127 095
Newport
4 659
Newport
10 795
Newport
11 795
Newport
22 995

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis