Häggmispel - träd och buske skötsel

Häggmispel – träd och buske skötsel

Häggmispel eller Juneberry som den heter på engelska, är en intressant växt. Den är framför allt känd för sina läckra bär, som har använts i urminnes tider till mat.

Häggmispel  bären användes i stor utsträckning av våra förfäder,  som en viktig matkälla och en ingrediens i pemmikan, en maträtt som är en blandning av bär, torkat kött och fett. Pemmican rätten kom att bli ett sätt att upprätthålla mat, som gjorde att stammar överlevde under långa kalla vintrar.

LÄS MER: Så sköter och tar ni hand om Mistel

Juneberry frukten används i nutid för industriell fruktproduktion och marknadsförs ofta som fruktbuskar. Tyvärr är de växter som plantskolor erbjuder ofta felmärkta, eftersom många Amelanchier-sorter är svåra att särskilja. Detta blir bara mycket svårare, eftersom de olika typerna har korsats med varandra för att producera olika hybrider.

I denna artikel går vi igenom följande:

 • Skötsel
 • Gödsling och jord
 • Fortplantning
 • Skadedjur och problem

Häggmispel skötsel

Ett Häggmispel träd eller en buske, kan vara en utmärkt val för många typer av trädgårdar för dess välsmakande frukt och spektakulära utseende av tidiga vårblommor, som är en välkommet efter en lång mörk vintertid.

Häggmispel tål ett stort antal odlingsproblem, som jord av dålig kvalitet med rejält innehåll av lerväv, och de är mångsidiga för olika odlingsområden så länge som jorden är väldränerad. Eftersom träden upptäcks växa i tvivelaktiga skogsplatser, noterar många resurser att de har förmågan att expandera på platser med mycket skugga, men på våra gårdsplaner plågades A. alnifolia och A. canadensis ständigt av sjukdomsproblem när de odlades i delvis skugga.

Häggmispel trivs bäst när den odlas i full sol. Växterna i detta släkte är vanligtvis blandade, och det finns massor av vilseledande antaganden om att odla Häggmispel. Arten som är hemmahörande på ön i östra USA och Kanada tenderar att förvandlas till flerstammade, medelstora träd som kan blomma i skuggade problem, men som så småningom kommer att generera större växter och har mindre insektsproblem.

Gödsling och jord

Häggmispel är anpassningsbara växter som expanderar i många typer av jordproblem, och även om de kommer att uthärda med liten ansträngning, kommer en trädgårdsmästare säkert att kompenseras med mycket bättre fruktplantor genom att berika jorden med bra trädgårdskompost. Vissa sorter av växten,  kan du gärna trimma till en snyggare växt med tre till fyra stammar om du vill.

Fortplantning

Junibärssorter som producerar socker nära basen kan grävas ur marken med en liten del av roten fäst vid botten av suggrenen. Detta görs bäst under senvintern till tidig vår, innan plantorna börjar blomma. Du kan också börja junibär från frö som har utsatts för kall skiktning; dock kommer upp till en tredjedel av plantorna att skilja sig från moderplantan.

Skadedjur och problem

Rost (Gymnosporangium spp.), lövfläck (Entomosporiumspp.), eldsjuka (Erwinia amylovora) och mjöldagg är alla problem som ibland drabbar junibärsväxter, särskilt under säsonger som är överdrivet regniga. Vi känner att den höga luftfuktigheten i nordost kan leda till problem med mjöldagg och svampsjukdomar; Att plantera träden i full sol kan hjälpa till att lindra dessa problem. Att kassera någon av de sjuka delarna av trädet hjälper också till att hålla växten frisk.

Men de absolut största skadedjuren är fåglar, som gärna tar bort frukten från träden innan den är helt mogen. Ändå är nästan mogna junibär som blivit djupt scharlakansröda tillräckligt bra för att göra pajer, även om de inte har den sötaste smaken. Ibland är det bättre att plocka en stor skörd av undermogna bär för bakning, istället för att vänta en vecka för att få en liten skörd av fullt mogen frukt som fåglarna lämnar.

FAQs

Kan man äta Häggmispelbär?

ja absolut! Och de har dessutom en bra källa till B-vitaminer.

Är häggmispel snabbväxande?
Häggmispel är relativt snabbväxande med en tillväxt på cirka 20-30 per år och når en maxhöjd på ca 300-400 cm.

​Foto längst upp: Plantagen

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024