Gullranka – Skötsel och planteringstips

Gullranka är kanske en av de mest typiska (och även lättskötta) krukväxterna nånsin! Gullranka (Epipremnum aureum ’Marble Queen’) Den behöver inte mycket vatten och ljus för att rankorna ska växa sig imponerande långa. Med andra ord en perfekt växt för dig, som vill ha mesta möjliga grönt med minsta möjliga insats.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

VARNING: Tyvärr anses dock Gullrankan att vara skonsamt skadligt för katter, hundar och människor vid förtäring. Så
var försiktig, om du har husdjurshundar eller barn i huset.

Gullranka fakta

Denna brokbladiga växt har ett kraftigt växtsätt och breder ut sig snabbt. De kan växa bra i praktiskt taget alla typer av rum i ditt hus, och behöver inte saker som normal beskärning eller omplantering för att blomstra. Gullrankan gillar att vara lätt rotbunden, och behöver bara omplanteras en gång vartannat år.

Gullrankan kan blomma, är det ovanligt att se dem blomma inne och deras blommor är ganska triviala i kontrast till deras fantastiska lövverk ändå. Ändå, om du har turen, är det en underbar indikator på att din Gullranka är lycklig och trivs bra.

Gullranka skötsel

Ljus

Precis som de flesta pothos gör marmor queen pothos bäst med intensivt, indirekt ljus. De kan uthärda vissa perioder av rakt morgon- eller nattljus, men vanligtvis bör du undvika att exponera din marmordrottningpothos för att styra solskenet.

Jord

Vanligtvis kan marmor queen pothos klara sig bra i en rad smutsproblem så länge som smutsen är väldränerande och lerig. De odlas vanligtvis i vanlig krukjord inomhus, som lätt erbjuds i de flesta växtaffärer och även i växthus. Ändå kan du också göra din egen smutsblandning genom att inkludera en komponent kruksmuts, en komponent perlit och en komponent orkidébark för en lätt och luftig jordkombination som din pothos säkert kommer att blomstra i.

Vattning

Marble queen pothos uppskattar konstant vattning, men är också ganska toleranta för torrperioder – så oroa dig inte om du inte kommer ihåg den periodiska vattningen! Företrädesvis måste de vattnas när de ledande 2 till 3 tum av smuts har torkat ut.

Temperatur och luftfuktighet

Marble queen pothos är idealiska krukväxter eftersom de frodas i vanliga hushållstemperaturer såväl som luftfuktighetsgrader. De är inte kyltoleranta växter, så håll dig borta från att utsätta dem för temperaturnivåer under 55 grader Fahrenheit (13 nivåer Celsius). Även om det inte är nödvändigt, kommer att erbjuda din marmordrottningpothos med lite extra fukt säkerligen hjälpa till en stark, energisk tillväxt. De växer bra i fuktiga rum som kök eller toaletter, eller så kan du placera dem nära en luftfuktare eller på en stenbricka för att ge dem lite extra fukt.

Gödsling

Växtfoder är valfritt, men behövs inte för marmordrottningpothos. Så länge de planteras i ett lerigt krukmaterial bör de ha de näringsämnen de kräver för att växa. Det hävdas, att ge dem rutinmässig gödsling under hela växttiden kan hjälpa till att motivera stark utveckling och är heller aldrig ett dåligt koncept. Om så önskas, mata din marmordrottningpothos en gång i månaden under våren och även sommartid med en balanserad flytande gödsel.

Föröka Gullranka

Gullrankan kan snabbt förökas med stamsticklingar, vilket är ett fantastiskt sätt att motivera en fullständigare utveckling av din befintliga växt, eller producera helt nya växter att dela med vänner. För att föröka växten, följ dessa åtgärder:

  • Ta stamsticklingar från din växt som har minst 4-5 noder på varje reduktion.
  • Klipp av med de nedre 2-3 bladen från varje stickling för att exponera noderna, lämna minst 2 blad på toppen av sticklingen.
  • Placera dina sticklingar i en glasbehållare laddad med vatten, och se till att sticklingens högsta nivå är nedsänkt, medan löven på toppen av sticklingarna fortsätter att vara ovanför vattnet.
  • Placera behållaren/behållarna i ett område som får medium till intensivt indirekt ljus, och ändra vattnet varje vecka för att hålla det fräscht. Ursprunget bör börja expandera efter 2-3 veckor efter att sticklingarna varit i vattnet.
  • När sticklingen är minst 1 tum långt, kan sticklingarna planteras om i jord. Du kan inkludera dem tillbaka till den ursprungliga anläggningen, eller utveckla nya växter för närvarande. Plantera sticklingarna i förfuktad smuts och klappa dem ordentligt på plats.
  • Placera tillbaka sticklingarna i ett område som får verktyg för starkt indirekt ljus, och håll smutsen kontinuerligt fuktig under de allra första 1-2 veckorna efter växten för att hjälpa sticklingen att vänja sig vid smuts igen.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Gullrankan är känslig för ett par vanliga skadedjur, samt dåliga växtförhållanden, särskilt typiska parasiter som mjöllöss, svampmygg, och även larvtermiter, tillsammans med rotröta. Att regelbundet kontrollera din växt för indikationer på insekter är det allra bästa sättet att undvika fullskaliga problem. Håll dig borta från att övervattna din växt och se till att din krukkärl har tillräcklig vattendränering för att skydda mot ursprungsröta.

Gullranka  – Vanliga problem

Vanligtvis är Gullrankan en av de krukväxter som kräver lite underhåll och är problemfria. Däremot kan problem uppstå om du inte vattnar din planta korrekt, eller om den inte får tillräckligt med ljus. Två typiska problem som du kan se med din växt har brunfärgade löv och gula löv.

Bruna löv

Bruna löv är vanligtvis ett resultat av undervattning eller brist på fukt. Se till att du erbjuder Gullrankan normal vattning och undvik att placera den i områden som är alltför helt torra, som nära ett dragigt fönster eller värmeventiler för hemmet.

Gula blad

Löven på Gullrankan kommer att börja gulna om du har övervattnat din planta, utsatt den för för mycket rakt solljus eller om du inte har försett din planta med tillräckligt med solljus. Detta kan vara svårt att diagnostisera, men gör ändå en inventering av din befintliga skötselregim för din växt och se vilken omständighet som är den mest sannolika förövaren.

FAQ

Varför blir den vita variationen på min Gullranka gul?

Om du upptäcker att din vita variation blir gul, indikerar detta att din planta kräver extra ljus för att behålla sin ljusa vita färg.

Hur ofta ska man vattna gullranka?

Vattning: Vattna en gång i veckan på sommaren och mer sälan på vintern. Låt torka upp emellan vattningarna. Näring: Ge näring en gång i veckan under sommarhalvåret och ca en gång i månaden på vinterhalvåret.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

1 Senast uppdaterad

Rena lördag, juli 21, 2018 - 12:09

Thanks a lot for sharing your experience!
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Senast uppdaterad 287 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis