fbpx

Gullranka – Skötsel och planteringsråd

Gullranka är en perfekt nybörjar krukväxt! Det kan vara därför den är en så populär krukväxt välkänd för sina långa, släpande stjälkar som kan växa till 2,4 m eller mer. Glansiga, hjärtformade blad blir gröna och blir brokiga med gult eller vitt. Även om denna växt tolererar svagt ljus bra, kan dess blad förlora sin variation. Växten mår bäst i måttligt eller starkt solljus. Den är en utmärkt kontorsväxt eftersom den även växer bra under lysrör.

LÄS MER: Så odlar och sköter ni Magnoliaträd

Det enda man behöver göra är att klippa stjälkarna ett par gånger om året, för att hålla plantan buskig och full. Att skära direkt efter en lövnod (platsen där bladet är fäst vid stammen) kommer att uppmuntra stammen att förgrena sig, vilket ger dig en fylligare växt.

Allmän fakta om Gullranka

Visa gärna upp de vackra långa stjälkarna i en hängande planteringskruka. Eller så kan du träna växten att klättra. Gullrankan är naturligt en trädklättrare i sitt ursprungliga tropiska miljö, Epipremnum aureum har luftrötter som kan tränas för att klättra på en mosspinne eller spaljé. Använd floristtråd för att hålla vinstockarna på plats medan de växer och lindar sig runt stödet.

Plantera om växten på våren vid behov. Du kan kontrollera dess tillväxt genom att skära ner vinstockarna och trimma upp till en tredjedel av dess rötter. Häll den i en behållare av samma storlek om du vill hålla den liten.

VARNING: Gullranka är giftig för husdjur! Denna växt innehåller kalciumoxalater, som är giftigt för katter och hundar. Om det äts kan det orsaka allvarlig sveda i munnen, tungan och läpparna, överdriven dregling, kräkningar och svårigheter att svälja. Om ditt husdjur har ätit Epipremnum aureum och visar några tecken på sjukdom, kontakta din veterinär omedelbart.

Gullranka skötsel

Ljus

Lågt ljus till starkt ljus. Ingen direkt sol, vilket kommer att bränna löv. Även om pothos kommer att tolerera svagt ljus, kommer den att ha fler löv och bättre variation om den förvaras i starkt ljus. Långa mellanrum mellan bladen indikerar att pothos inte får tillräckligt med solljus. Denna växt trivs under fluorescerande ljus, vilket gör den till en idealisk kontorsväxt.

Vattning

Låt den översta 1-tum (2,5 cm) av jorden torka mellan vattningarna. Använd en kruka med dräneringshål för att förhindra fuktig jord. Övervattning gör att bladen blir gula och faller av.

Luftfuktighet

Genomsnittligt rum (cirka 40 % relativ luftfuktighet) eller högre. Bruna bladspetsar orsakas av torr luft. Upptäck enkla sätt att höja luftfuktigheten för dina krukväxter.

Temperatur

Genomsnittlig runt 27°C året runt.

Jord

Allsidig krukväxtblandning av god kvalitet

Gödsel

Gödsla växten varannan vecka vår till höst med ett balanserat vattenlösligt gödselmedel utspätt till hälften. På vintern, dra ner gödsling till varje månad.

Förökning

Stjälkspetssticklingar rotar lätt i vatten eller fuktig perlit eller vermikulit. Skär en 4-6-tums stjälkspets med ett par blad fästa. Skär precis under en nod (en plats där ett blad är fäst vid stammen) eftersom noden innehåller celler som kommer att växa rötter. Pothos sticklingar tar minst 4 veckor att rota.

Problem och angrepp

Vissna löv

Vissning orsakas av torr jord. Även om denna växt snabbt kommer tillbaka efter en god drink, vattna regelbundet.

Gula blad och/eller stjälkar

Övervattning är ungefär det enda som kommer att döda Epipremnum aureum. Låt jorden torka ut lite mellan vattningarna. Är stjälkarna gula och mosiga? Det är ett symptom på rotröta. Din växt kan vara för långt borta. Om någon av stjälkarna fortfarande är gröna och friska, sprid stamsticklingar för nya växter och kassera den döende växten och fuktig jord.

Svampmyggor

Älskar blöta torviga krukblandningar. Leta efter dessa små svarta flugliknande insekter som kryper på jorden. Ta reda på hur du blir av med svampmygg här.

FAQ

Hur sköter man en gullranka?
Särskilt viktigt är det att hålla plantan undan de direkta solstrålarna på våren och sommaren. Mängden ljus påverkar utseendet på bladen, ju mer ljus desto gulare mönster.
Var trivs gullranka bäst?
Gullranka trivs bäst i halvskugga, vid stark sol bleker bladen medan de på en mörk plats blir helt gröna. Detta beror på att ljusa färger saknar klorofyll och behöver stå ljust för att kompensera denna brist.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis