Guldpalm - skötsel och planteringstips

Guldpalm – skötsel Och planteringstips

Tragiskt nog beaktas Guldpalm (Dypsis lutescens) som en utrotningshotad typ av växt i dess hemland Madagaskar. Om du kör nerför praktiskt taget vilken väg som helst i staten, kommer du sannolikt att se dussintals av dessa höga ögon. -fångande, klumpar händer som ser mycket ut som bambu. Dessa händer har släta, ibland guldstammar som liknar bambuklumpar. Deras blad är smala och kompletta, nästan som bambublad. När de odlas utomhus används de vanligtvis som en sekretessskärm.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Guldpalm – skötsel

När palmen odlas utomhus är det mycket viktigt att välja en växande webbplats som har bra avlopp. Indränkt smuts kan bekvämt skapa ursprungsröta på en hand.2 När den expanderas inuti ditt hem som krukväxt är en väldränerande behållare avgörande.

När det gäller normal behandling, strategi att strö över din areca handflata när smutsen börjar torka. För att hålla utomhushänder friska och balanserade är det särskilt viktigt att hålla dem återfuktade under varma och helt torra väderförhållanden.

Inomhuspalmer får ofta inte tillräckligt med ljus om de inte är placerade nära ett extremt intensivt hemfönster. Så det kan gynna din hand att ta med den utomhus i varmt väder för att utsättas för diffust solsken.

Gödsla palmer både inomhus och utomhus under hela växtperioden. Dessa palmer behöver inte mycket i metoden för beskärning eller trimning. Vänta med att bli av med alla typer av bortgångna blad tills de är mestadels bruna, eftersom de fortfarande kan spela en roll i fotosyntesen.

Ljus

Utomhus gillar dessa växter starkt, filtrerat solsken, men de kan också tolerera full sol. Inomhus i ditt hem trivs arecapalmer bäst med starkt ljusexponering från ett fönster i söder- eller västerläge.

Jord

För krukväxter inomhus är en väldränerande, torvbaserad krukblandning utmärkt. Utomhusprovtagningar gör sig bäst med en riklig, lätt sur smuts som har utmärkt dränering. Att byta med sand och torv kan vara nödvändigt för att förbättra porösheten och även minska jordens pH.

Vattning

Liksom många palmer gillar arecahänder fuktig jord, ändå är de känsliga för övervattning och tål inte att bli mättade eller att sitta i en vattenmättad krukblandning. Så låt jorden eller krukväxtblandningen torka något mellan vattningarna. Arecapalmer är också känsliga för fluorerat vatten, så använd destillerat vatten eller uppsamlat regnvatten.3.

Temperatur och fuktighet

Inuti ditt hem eller utomhus klarar sig denna växt bäst i medeltemperaturer på 65 till 75 grader Fahrenheit. Det kommer säkert att klara sig fint planterat på gården i regioner där utomhustemperaturen inte sjunker under cirka 50 grader Fahrenheit.

När den utökas som en inomhusväxt, håll växten långt från kyliga hemfönster, a/c-enhet och även värmekällor. Och om du placerar krukväxter utomhus under hela sommaren, se till att ta in dem innan temperaturen sjunker under 50 grader Fahrenheit. Plötsliga svala bristningar kan göra att mörka platser bildas på bladen.

Hög luftfuktighet är nödvändig för att hålla en arecapalm på bästa sätt. Anläggningen kommer att klara av vanlig inre fukt. Men om luften dessutom är torr är det vanligt att de fallna lövidéerna förvandlas brunaktiga.

Gödsling

Arecahanden är en rejäl matare och kräver gödsling från våren till tidig förlust med flytande gödningsmedel, enligt riktlinjerna för taggen. Mata den inte under den sena förlusten och vintersäsongen när plantan är vilande.

Föröka guldpalm

Du kan föröka guldpalmen genom rotdelning, vilket kommer att expandera en överdådig växt mycket snabbare än från frö, men du kommer inte att nå framgång om du gör det med sticklingar. Rotdelning kan göras när som helst under året, men växten kommer att vara den tuffaste under våren. För att separera genom rotdelning från en krukad arecahand:.

Välj en fullvuxen växt med många stjälkar.
Vattna väl dagen innan klyvning för att slappna av ursprunget från jorden.
Ta bort handflatan från krukan genom att klappa på sidorna av behållaren för att lossa rotklumpen.
Skaka smuts från ursprunget. Skölj jord från rötterna så att du kan se ursprunget som kommer från varje stam.
Plocka fyra till 5 stjälkar och reducerade också, med en vass kniv, dem långt från föräldern.
Fint område delade stjälkar tillsammans i en kruka med en två-till-en blandning av normal krukväxt smuts samt robust sand.
Placera krukan i intensivt och även indirekt ljus (inte direkt solljus) och håll smutsen fuktig men inte blöt.

Guldpalm omplantering

Areca händer som en något trång behållare med gott om öppningar, såväl som överbelastade rötter kommer säkerligen att hjälpa till att hålla handflatans dimension i schack för att expandera som krukväxt. Det är dock fortfarande lämpligt att plantera om det vartannat eller vartannat år för att återuppliva krukblandningen och även ta bort växtmatsaltförskott som faktiskt har utvecklats i behållaren. Du kan använda exakt samma kruka om palmens rotsfär fortfarande lätt får plats. Eller gå upp en containerdimension. Plantera om handen på samma djup som den odlades tidigare.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Areca palmen har inga betydande problem med parasiter eller tillstånd. Med jämna mellanrum förorenas en palm med dödlig gulfärgning, en insektsöverförd bakteriesjukdom som skapar blad och oundvikligen hela handflatan att dö.2 Utomhushänder kommer med största sannolikhet att drabbas av detta, och eftersom behandlingen vanligtvis inte är tillförlitlig, är det i allmänhet bäst att eliminera handflatan innan tillståndet sprider sig.

Inomhus arecapalmer är benägna att drabbas av vanliga krukväxtinsekter, bestående av kvalster, bladlöss, mjöllöss, fjäll och vitflugor, vilket kan skapa vegetationsskador och fläckar. Ta itu med alla typer av problem omedelbart.2.

Vanliga problem med Areca Palm.
Även om växten kan vara enkel att ta hand om, finns det några problem som kan uppstå:

Bladspetsar blir bruna

Fallande blad tyder på att spetsarna och bladen faktiskt har blivit gula eller bruna. Detta kan orsakas av:.

 • Kyld luft.
  Övervattning.
  Undervatten.
  Dåliga smutsförhållanden.
  Komprimerade ursprung.

Arecapalmen är även självrengörande, vilket indikerar att den vanligtvis kommer att förlora sina bruna blad av sig själv. För en inre arecapalm kan det vara bäst att först ändra jorden för att se till att den dränerar bra och att rötterna inte är i vatten. Eller flytta krukan till en plats med mindre ljus och högre luftfuktighet innan du tänker på det sista alternativet att plantera om plantan. Du kan också manuellt rensa bort bruna platser för att städa upp en växt inomhus eller utomhus.

FAQ

Är palm lguldätt att ta hand om?

Areca är en krukväxt med ganska lite underhåll. Handen är likaså enkel att sköta utomhus så snart den är placerad i det bästa ljuset, full till delvis sol.

Hur snabbt växer arecapalmen?

Areca palm har en långsam till måttlig tillväxtpris i ditt hem såväl som utomhus. Den kan expandera till en fullvuxen höjd av tio fot inomhus och även upp till 35 fot utomhus.

 

 

Foto längst upp: hasselforsgarden.se

 1. Hej!
  Vad kul att du la lade upp inlägget om mig! DU har en otroligt bra sida så länkade dig från min blogg.

  Ha en bra dag!

  Kram T

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024