Guest post - världens största möbel- och inredningsmässa

Guest post – Världens största möbel- och inredningsmässa

Inredningsmässa i Milano

inredningsmassa

Världens störa möbel- och inredningsmässa äger just nu rum i Italienska Milano. Salone, som mässan också kallas, samlar innovativa möbeldesigners från hela jordklotet och låter dem ställa ut sina senaste verk under några intensiva dagar. I år ser man bland annat inslag av minimalism, perforering, design för barn, återkommande röda nyanser och en alltmer exklusiv och lyxig touch på mycket av designen – som kontrast till många märken som tidigare har fokuserat på design som ska finnas till för alla.

Il Salone Internazionale del Mobile, eller enklare uttalat ”Möbelmässan i Milano” grundades 1961 av aktörer inom Italiens trä- och möbelindustrier i syfte att stärka landets export. Sedan dess har mässan sannerligen växt till en stor och spännande internationell mötesplats.

När mässan startades på 60-talet, låg fokus endast på italiensk inredning. Idag är det förmodligen den största mötesplatsen för möbelfantaster och branschfolk. Den här stora mässan i Milano förenar varje år numera inredningsentusiaster från världens alla hörn. För dig som är intresserad och inte redan är på plats så är det ett ypperligt tillfälle att ta flyget ner för en weekend. Här kan du jämföra olika priser på flygbiljetter.

Viktlös design från Spanien eller tyngre metall från USA

inredning

På mässan kan man förvänta sig att hitta allt från belysning till inredning till speciellt utformade arbetsplatser. Det är en härlig kombination av kvalité,  kompetens och innovation. I år ser vi bland annat den svensk-baserade designstudion Afterroom presentera sina bänkar som de har skapat för danska Menu. Trendiga bänkar som kombinerar stål med marmor. Utöver det bjuds det på en nästan viktlös design av en stol från spanska Quatro Quatros, och en tyngre amerikansk design i material av metall, mörkt trä och läder – av den amerikanska designern och arkitekten David Rockwell. Han finns nämligen på plats med sin möbelkollektion Valet, som är skapat för det moderna designteamet Stellar Works.

Patrizia Malfatti, talesperson för Federlegno Arredo Eventi (organisationen som håller i evenemanget), säger att Italien nu är på förstaplatsen bland Europeiska länder – och på andraplatsen i världen, efter Kina – när det kommer till att exportera möbler och dekorationer.

Studenter från Göteborgs universitet på plats bland utställarna

Som svenska representanter på mässan fanns bland annat en grupp studenter från Göteborgs universitet med sin utställning together. De har utifrån temat ”tillsammans” skapat och formgivit en design där material, funktion och upplevelse tillsammans skulle bära på olika tolkningar av att vara tillsammans.

Hela händelsen tycks år efter år smitta av sig på hela Milano, för i samband med mässan dyker nämligen 100-tals andra utställningar upp på stadens torg, trädgårdar och affärer.

Hela 2500 företag och 300 000 besökare besöker mässan

inredningsmass2

Årets upplaga av mässan breder ut sig på hela 230 000 kvadratmeter i den internationella stadsdelen Rho i Milan. Dessa kvadratmeter delar cirka 2500 företag och 700 unga möbeldesigners på, där de allihopa ska presentera sina kollektioner i olika bås och montrar. Besökssiffrorna tycks ofta slå nya rekord – och det här året trängs över 300 000 besökare om att få en inblick i den mest spännande delen av inredningsvärlden.

Förutom en stärkt export har mässan också visat sig vara en exceptionell plats för nätverkande. Här möts både dåtidens, nutidens och framtidens alla designers och inredare för att knyta kontakter, hämta inspiration, dela med sig av kunskap och beundra varandras olika verk.

Mässan äger, som tidigare nämnt, rum i skrivande stund där dörrarna slogs upp den 12e april och avslutningen väntar den 17e. För att hinna se allt måste man nog besöka mässan flera gånger och gärna vara där från öppning till stängning, som är mellan 09.30 och 18.30 alla mässans dagar.

(Denna artikel är skriven i samarbete med Flygresor.se)

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024