Hitta rätt poolskydd – 10 bästa tips

Hitta rätt poolskydd – 10 bästa tips

Ett poolskydd är minst sagt praktiskt. Det håller kvar värmen i vattnet vilket sparar både tid, energi och pengar. Det skyddar givetvis också från smuts, växtdelar och föroreningar från djur.

LÄS MER: Så bygger du en egen pool hemma – bästa tips nånsin

Planerar du för att bygga pool? Är det första spadtaget redan i jorden? Eller är du kanske befintlig poolägare på jakt efter en ny lösning på poolskydd? I vår artikel får du våra 10 bästa tips på hur du kan planera och hitta rätt!

Ni hittar det snygga poolskyddet ovan HÄR

Pooltak – energieffektivt och smidigt

De flesta som tänker sig ett poolskydd tänker sig nog ett skydd i form av ett tak i hårdplast eller glas. Just pooltak är en populär variant och det med all rätt. Ett tak ger många fördelar, till exempel:

  • Badmöjlighet fast det regnar och/eller är kallt
  • Materialet håller kvar värmen
  • Skydd mot smuts och föroreningar
  • Mindre kemikalier
  • Högre energieffektivitet
  • Mindre drunkningsrisk
  • Enkelt att skjuta fram/bort

Nackdelar? Den stora nackdelen med ett tak är priset. Ett pooltak kostar i regel från 100 000 kr och uppåt (dock naturligtvis beroende på storlek).

Poolskydd på rulle med lameller

Söker du ett skydd som bevarar värmen, stoppar smuts från att hamna i vattnet och samtidigt håller för en vuxen människa? Då är poolskydd på rulle med lameller inget dumt alternativ. Med en sådan här lösning kommer du ner ganska rejält i pris men får samtidigt nästan alla fördelar med ett bra skydd.

Kan ett skydd minska kemikalieanvändningen i poolen?

Ett skydd över poolen håller vattnet renare, vilket gör att du inte behöver använda lika mycket kemikalier. Det är bra för dig, för miljön och för din ekonomi.

Ni hittar pooltak ovan HÄR

Rulle på duk – mycket vanlig lösning

Poolskydd på rulle utan lameller är förmodligen det vanligaste alternativet om vi tittar på pooler i Sverige idag. Anledningen är ganska enkel. Det är en relativt billig lösning som samtidigt ger bra skydd.

Den här modellen består helt enkelt av en rulle duk, ofta värmeisolerande termoplast, som är fäst på en rulle. Du vevar ut duken med en handvev (eller med motorvagn) efter dagens bad och vevar in den när det är dags för bad dagen därpå.

Viktigt: Här är det ingen idé att snåla. Det finns dåliga material till låga priser på marknaden. Vänd dig gärna till en erkänd poolbutik så att du får bästa möjliga kvalitet.

Soltak – billigt och praktiskt

Ett soltak handlar om ett slags genomskinligt tält i plast som du placerar över hela poolen. Idén med soltak är att du ska kunna bada även när det är dåligt väder, men konstruktionen gör också att smuts inte kan komma in i poolen.

Viktigt att veta är att ett soltak inte ger det skydd som krävs runt en pool ur säkerhetssynpunkt. Om du väljer ett soltak måste du komplettera med staket och/eller andra skydd.

Måste man ha poolskydd?

Ur ett säkerhetsperspektiv måste du ha poolskydd om vattennivån är mer än 20 cm, detta enligt lag. Skyddet kan till exempel bestå av ett hårt tak, ett staket eller en kombination. Se Boverkets regler för alla detaljer.

Överdrag för ovanmarkspooler

Den överlägset billigaste lösningen är ett poolöverdrag. Det fungerar som namnet skvallrar om, nämligen som ett överdrag som fästs över kanterna. Den här modellen är framför allt för ovanmarkspooler för att hålla smutsen borta. Den kan också fungera för nedgrävda pooler men då måste den kompletteras med staket och andra skydd.

Foto: pahlen.se

Skydd för rund pool – så här fungerar det

Behöver du poolskydd rund pool? Då har du, av naturliga skäl, något färre alternativ. Du kan till exempel inte välja ett tak för din pool, inte heller någon maskindriven modell.

För poolskydd för runda pooler faller valet ofta naturligt på ett överdrag som sätts fast med stroppar. Duken kan vara olika tjock och släppa igenom olika mycket solljus. Att välja en modell som klarar vikten av en vuxen är ett bra drag säkerhetsmässigt.

Vad är Poolguard?

Poolguard är ett skydd som är godkänt av Boverket. Det är ett skydd i en konstruktion med aluminium och väv i polyamid som klarar vikten av en vuxen person.

Skydd med solvärme för bättre ekonomi

En pool är en energibov och det är klokt att försöka hålla kvar vattnets värme så mycket som möjligt. Ännu bättre är att också använda en duk som släpper igenom solljus. Sådana här dukar finns att köpa både som kompletta poolskydd och som duk på rulle. Ofta kallas dukarna just solfolie.

Kan man bygga eget poolskydd?

Känner du dig händig nog att bygga eget poolskydd? Det är fullt möjligt och prislappen behöver inte alls bli särskilt hög. Du kommer långt med ett par tusenlappar.

Det enda material du behöver är egentligen ett cover i värmeisolerande folie. Du kan också komplettera med en vev alternativt en motorvagn för att göra proceduren med att veva ut respektive in skyddet lite enklare. För att få mer stabilitet kan du förstärka med en ram i trä eller aluminium.

Välj en modell som är enkel att använda

Oavsett hur smidig modellen är, tar det ändå en liten stund att öppna och stänga skyddet. Du kan med fördel välja en modell som är mycket enkel att använda och som du snabbt kan få på plats vid dagens slut.

Ju krångligare, desto större risk att skyddet inte används som det ska. Det är dåligt inte bara för ekonomin och miljön, utan även för säkerheten kring din pool.

Foto poolgiganten.

Fundera kring skyddet innan du bygger poolen

Sist men inte minst ska vi tipsa om att det är en god idé att planera vilket skydd du vill ha innan du bygger poolen. Skyddet är nämligen mycket viktigt. Titta på olika skydd samtidigt som du tittar på olika pooler för att få den bästa kombinationen och förhoppningsvis det bästa priset.

Sammanfattning – poolskydd

Det finns mycket att fundera på vid ett poolbygge och vilket skydd du ska ha bör vara med i planeringen. Här har vi gått igenom en mängd varianter av poolskydd med fördelar och nackdelar och gett några tips inför din planering. Förhoppningsvis får du hjälp att välja rätt så att du kan bygga och ha glädje av din pool i många år framöver.

 

  1. Helt rätt! Mysigt! :D

  2. Vad nice! :D

  3. Underbart! Och verkligen, relaxa mer….gillar!!!

    Tack rara, blev så glad att du kikade in och för dina fina ord <3

    Hoppas du har en härlig sommar och får chans att koppla av! Vi har just nu mycket varmt i New York…ice tea i skuggan är att föredra ;)

    KRAM

  4. What a wonderful place! x

  5. Ser verkligen harmoniskt och mysigt ut.
    /P

  6. Vilka perfekta tips :)

  7. Åh så härligt det såg ut! Underbart att få koppla av på Spa och bara vara:)
    Kram

  8. Det såg ju minsann inte helt fel ut!

  9. dit vill jag någon gång!

  10. Underbart med Spa :D :D

  11. sv;
    tråkigt att höra!: /

  12. Det ser ut som ett jättemysigt ställe :-D

  13. Ser superhärlig ut!!

  14. just looking at these pics makes me want to go in a spa, it feels so relaxing out there
    kisses from Italy
    http://www.theitalianglam.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024