Största google sverige trender 2023

Största Google Sverige trender 2023

Innehållsförteckning

Letar ni senaste Google Sverige trender? Det vi är nyfikna på brukar vi söka på och den naturliga sökmotorn för de flesta är Google. Med miljoner och åter miljoner sökningar blir den här sökmotorn det givna valet om man vill se trender på både kort och lång sikt. Det är dags att summera detta årets största Google trender och som många säkert vet är AI boomen den absolut största trenden.

Vilka är de söktrender som är störst i år? Du kan säkert gissa dig till ett par av de största. Läs i artikeln för en topplista över de största Google Sverige-trenderna 2023 (och framåt!).

AI och Chat GPT

Kommer artificiell intelligens ta över världen? Artificiell intelligens (AI) och den så kallade AI-assistenten Chat GPT trendar verkligen i sökningarna hos Google. De tillhör definitivt de största Google Sverige-trenderna 2023.

Allt började i december 2022, då Chat GPT lanserades på bred front. Alla tidningar, från Aftonbladet till den minsta lokaltidningen, var snabba med att skriva om nyheten. Sedan dess har AI och Chat GPT trendat i alla delar av landet. Förmodligen är det här dessutom bara början på trenden.

LÄS MER: 10 saker du kan lära dig online

Vad är ”året i sök” hos Google?

Varje år presenterar sökmotorn en slags topplista över de ämnen som trendade mest under året. Här finns vanliga frågor med tillsammans med topplistor på personer, underhållning och nyheter.

Elpriset

Det har inte gått någon obemärkt att elpriset har varit högt länge. Det är något som har trendat i sökmotorn. Elpriset är något som påverkar många och ju mer oförutsägbart det är, desto fler blir sökningarna.

Sökfrågor som ”varför är elen så dyr?”, ”vad drar mest el i hemmet?” och ”vad kostar elen idag?” har dominerat på Google under många månader. Saker kopplade till elpriset, såsom elstöd, timpris och olika leverantörer, är också populära att söka på.

Hur lång tid tillbaka kan man söka på Google-trender?

I Trends kan du se de mest populära sökningarna från 2004 fram till idag både generellt och i olika kategorier.

LÄS MER: Så kan du tjäna pengar online

Ryssland och Ukraina

Kriget i Ukraina, där Ryssland har invaderat sitt grannland, har trendat i sökmotorerna sedan krigsutbrottet. Nyfikenheten på nyheter från kriget fortsätter att vara hög månad efter månad. Många söker på senaste nytt och många sökningar har med kartor i Google maps Sverige att göra.

Lite extra intressant är att vi i Sverige verkar vara mycket mer intresserade än vad befolkningen i exempelvis Finland, Danmark och Norge är. Om den trenden håller i sig återstår att se.

LÄS MER: Felet 100 000 svenskar gör i deklarationen

Ekonomikrisen och Inflationen

Frågan om inflation tillhör de Google-trender som är störst i Sverige i år. Det är inte så konstigt. Inflationen påverkar ju alla och precis allt i samhället. Vad inflationen är just nu och vad inflation egentligen är för något är de vanligaste sökorden.

Allt som följer med inflation, såsom bolåneräntor, bostadspriser, matpriser och elpriser, trendar också i Sverige. Antalet sökningar på ämnet är många tiotusen varje dag och det kommer nog inte att minska förrän inflationen återgår till en mer normal nivå.

LÄS MER: Gekås Ullared – så blev det megasuccé

Kan man se vad svenskarna söker på precis nu?

Det går utmärkt. I Google Trends kan du se och utforska svenskarnas sökintresse de senaste 24 timmarna. Här finns också hints om varför vissa ämnen är populära, detta genom länkar till nyhetssajter.

TV-program som trendar

Något som alltid ger upphov till stor aktivitet i sökmotorn är stora händelser i TV-världen. Nya TV-format som lanseras brukar snabbt trenda i sökmotorerna. Detsamma gäller naturligtvis våra stora musiktävlingar i Sverige och Europa.

Under våren 2023 är det en handfull TV-produktioner som har stuckit ut lite extra som sökfrågor. Lite intressant är att det framför allt är program som går på ”linjär” TV som är i fokus. Serier och filmer på exempelvis Netflix, Viaplay och HBO kommer långt efter.

Exempel på TV-program som trendar i Sverige:

 • Masked Singer
 • Melodifestivalen
 • Eurovision
 • Drag Race
 • The Island
 • Naked Attraction

Google Trender 2024 och framåt

Om vi blickar framåt, vilka ämnen och sökningar kan tänkas trenda för 2024 och även kommande år? Att sia om framtiden är självklart svårt, men vi kan nog lista ut något om vilka trender som kommer att vara stora för 2024 och framåt.

Det vore ingen skräll om ekonomin skulle fortsätta att trenda i sökningarna 2024 och kanske även för 2025. Vi lever lite i en ny ekonomi nu och har en situation där mycket är osäkert. Vad kommer hända med räntorna? Elpriserna och matpriserna – kommer de någonsin återgå till det normala? Hur blir det med arbetsmarknad och jobb?

Artificiell intelligens kommer förmodligen också fortsätta att ligga i topp hos Google Trends. Om det kommer att handla om möjligheter eller risker med tekniken återstår att se. AI har ju bådadera.

År 2024 är det också amerikanskt presidentval. Om historien är något att gå efter kommer det amerikanska presidentvalet att trenda i hela världen hela året. Kandidater som Biden och Trump med flera kan förväntas vara i stort fokus i sökningar hos Google även i Sverige.

Finns det fler framtida söktrender att se i kristallkulan? Några vitt skilda exempel på övergripande teman kan vara:

 • Förnybar el och kärnkraft
 • Den nya ekonomin
 • Frågor om globalisering
 • Klimathotet
 • Nya produkter från Apple
 • Hållbarhet (exempelvis för kläder)
 • Återgång till ett enklare liv
 • Nya innovationer från Tesla

Sammanfattning

I den här artikeln har du kunnat läsa om vilka söktrender som är störst i Sverige idag och vilka som kommer att fortsätta vara intressanta även imorgon. Vi har också tittat i spåkulan för att se vad som kan tänkas trenda i framtiden. Självklart finns fler populära ämnen, men du kan nog hålla med om att vår lista ger en ganska bra bild av verkligheten.

 

 1. Sussi skriver:

  Så mycket fint. Bilden med alla kuddarna och den rosa puffen. Så himla fin inredning :)
  Sv. Hoppas din katt är ok?

  • Maria Ljungström skriver:

   Hej Sussi! Visst är rosa inredning fint och verkligen inne på Instagram :) Jaaa Pärlan mår bra nu ingen fattar vad som hände men huvudsaken hon är hemma och äter bra utan att spy med neuro chock :) Ha en fin vecka LOVE Maria

 2. Frida skriver:

  Taack så mycket :) Hoppas du haft en bra vecka du med. Kul inlägg med trenderna :)

 3. mittgodastefinaste skriver:

  Älskar sammet! Stod och nöp i ett par gardiner för ett par helger sen, men de passar liksom inte alls in i min helhet i övrigt!

  Kram Jenny

  • Maria Ljungström skriver:

   Jag avgudar sammet jag har vinröda sammetsgardiner i sovrummet och det är så jäkla sexy haha :) Men du kanske ska byta stil så sammet passar in då :) det r ju d som är kul med inredning att man kan skifta stilar :) Kram M

 4. NATALIA skriver:

  Roligt att läsa :D

 5. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★ skriver:

  Så fina saker verkligen :). Tycker alltid det är kul att inreda på våren.

 6. Iselin Renée skriver:

  Så mye fint :)

 7. Maxarna skriver:

  Vilket bra inlägg.. Jag kände helt plötsligt att jag låg lite i fas med trenderna då jag har latte väggar, silvriga och rosa detaljer i mitt hem. ? Sammet kom förra året men jag är nog fortfarande allergisk mot den trenden. ?

  • Maria Ljungström skriver:

   Härlig att du gillar inlägget :) kram Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024