fbpx

Golv inspiration – Er grymmaste golv guide

Kanske ska du bygga ett nytt hem för dig själv, eller vill renovera det befintliga det befintliga golvet. Hur som helst kan det vara både spännande och tråkigt att hitta de bästa golvidéerna för hela huset. Genom att göra en online-sökning på Golv inspiration får man sådär 10000 golvidéer från tusentals auktoritativa källor. Men om du inte hittar det du vill ha kan du alltid anlita en expert att hjälpa till.  Innan du väljer golven för något rum i ditt hus, bör du noga överväga ditt hems övergripande stil. När du har gjort det, se till att lösningen du kommer med är både funktionell och estetiskt tilltalande.

LÄS MER: BÄSTA BLACK FRIDAY DEALS 2022 – 70 % rabatt på inredning

I den här Golv inspiration guiden beskriver vi de olika rummen i dina hem och föreslår golv idéer för att få dem att passa din livsstil och designstil.

Golv inspiration och idéer

Foto trendcarpet

Golvidéer för vardagsrummet

Det perfekta golvet för ditt vardagsrum beror på din inredning och rumsstil, storleken på ditt utrymme, allmän trafik och familjesammansättningpå, bland andra faktorer. Så här är några av de bästa golvlösningarna för ditt vardagsrum, oavsett om du går för en modern, klassisk eller avslappnad stil.

Foto: parkettproffsen.

Satsa på massivt ekgolv för ett klassiskt utseende

I ett traditionellt vardagsrum golv i trä fram den där touchen av tidlöshet och skönhet. Det ser ut och känns autentiskt, är hållbart och ger ditt utrymme en känsla av värme under foten. Från mörka toner till ljusblont golv, det finns otaliga alternativ när det gäller trägolvidéer för ditt vardagsrum. Det mest populära valet är dock naturligt trägolv. Det åldras graciöst och avslöjar en karaktärsfull differentiering av nyanser mellan en bräda och den andra, något som andra material inte kan imitera.

SHOPPA TRENDIG INREDNING

Foto: superfront

 

Trendig fiskbensparkett

Ta en titt på köksgolvet ovan! Visst är det bedövande vackert? Så snyggt kan ni också få i köket med valet av ett äkta fiskbensparkett golv. Detta golv är tidlöst och passar till både gamla och nya möbler. Det höjer även värdet på ert hem och därmed inte bara en snygg, utan en väldigt smart investering.

En ullmatta för trend och komfort

Tänk på 100%  ullmatta om du vill ha ett fjädrande och naturligt golvbeläggning. Enligt designexperter är mattor den viktigaste investeringen i ett rum. Förutom värde och områdestäckning erbjuder de livslängd. Det är därför du  rekommenderas att styla från golvet och uppåt när du renoverar ett utrymme. Medan alternativa golv som kakel kan få ett rum att kännas naket, fungerar en mjuk ullmatta i kombination med tillbehöri linne och kashmir för att mjuka upp hela utseendet.

Dessutom är ull känd för sin isoleringsförmåga, så det hjälper till att minska dina energiräkningar. Det kommer också att säkerställa att ditt hems inre temperaturer förblir svala även under de hetaste månaderna.

Ni hittar ullmatta ovan HÄR

Grå ullmatta ovan finns HÄR

Kakel och klinkers i alla rum

Även om du kanske tycker att valet av kakelplattor för ditt vardagsrum är ovanligt, så kan du lita på att de ger en pop av textur och färg till ditt traditionella och moderna vardagsrum. Deras hållbarhet gör dem till ett ännu bättre val. Tänk på plattor med krossad marmorför att ge dem en robust och härlig finish. De kommer att skapa en neutral bakgrund för ett brett utbud av interiörstilar. I länder som Spanien är marmorkakel och klinkersgolv vanligt i vardagsrum pga, extremt varma somrar. Många här i Sverige kopplar nog klinkers med våtrumsgolv, men det behöver inte vara så.

Hur får du dem att fungera i ditt vardagsrum? Para ihop dem med en bekväm berbermatta , lädermöbler och värmande metaller för att skapa en inbjudande rustik atmosfär.

Överväg en stor matta

Om du är inriktad på sålda golv är en matta ett måste. Förutom att ge komfort under fötterna, definierar en matta också  färgschemat i ditt vardagsrum. Under den kallare årstiden är en stor matta ett bra sätt att få mer värme, livfullhet och struktur. För balans i mattans nyanser, överväg färgkompositionen och mönstren du kombinerar, eftersom överdrift av dina färger lätt kan bli to much i rummet.

Som en tumregel är det bra att börja med att välja ut några färger och köra dem i en stor matta  genom hela mattan. Alternativt kan du använda en nyans som fungerar bra som bakgrund, till exempel beige eller grått. Precis som mörka väggar kan förvandla små utrymmen eller så kan tapeter få ett tråkigt rum att se mer attraktivt ut, är en mönstrad matta ett viktigt tillskott till ditt bostadsutrymme. Det hjälper till att lägga till karaktär och intresse för ett rum.

Ni hittar matta ovan HÄR

Golvidéer för köket

Material som matt klinker och hållbart laminat kommer att se fantastiskt ut i moderna kök. Å andra sidan är varmt trä och naturstenplattor bättre lämpade för traditionella mönster. De flesta föredrar polerad betong för sin industriella, eleganta kant. Här nedan är några idéer och Golv inspiration för köksgolv.

Mörkt golv för en modern look

Mörkt golv behöver inte alltid få ditt utrymme att kännas trångt. Du kan använda den för att uppnå motsatt effekt. Para ihop ditt svarta golv med rätt kompletterande nyanser för att ge ditt kök en modern och sofistikerad touch. Golvet passar också bra med nästan vilken färg som helst, så du behöver inte oroa dig för  färg katastrofer.

Marmor golv

Marmor är hållbar, tidlös och estetiskt tilltalande; att använda den på ditt köksgolv kan ge utmärkta resultat. Lyckligtvis för dig är idén inte begränsande, eftersom du kan dra nytta av de olika alternativen och stilarna, till exempel marmorvinyleffekter och storformatplattor. Oavsett om färgen kompletterar eller kontrasterar marmorn som används på bänkskivorna, kommer ditt kök fortfarande att vara vackert upphöjt.

En snygg köksmatta

Även om mattor vanligtvis inte förknippas med köksutrymmen, kan de få ditt kök att kännas varmt och inbjudande. De är idealiska för stora köksdesigner med öppen planlösning och ger mjukhet och karaktär till hårda golv. Tänk på färger som  kompletterardina skåp samtidigt som de sömlöst samordnas med rummets  färgscheman.

Håll det ljust och balanserat

Förutom att ge ditt kök en luftig och luftig känsla, skapar vita golv en illusion av större och ljusare utrymmen. Detta är särskilt bra för små köksutrymmen. Oavsett om du satsar på vitmålade golvbrädor, vinyl eller vit sten är det något med färgen vit som skriker lugn och avkoppling. Se till att väggarna också är vitmålade för att betona utrymmet i rummet.

Gå terrakottavägen

Om du känner dig djärv nog kommer terrakottaplattor alltid att finnas där för att hjälpa dig att skapa det varma texturschemat som hyllar material och mönster från det förflutna. De passar bra ihop med moderna och tidstypiska hem och är enpopu lar köksgolvidé tack vare deras hållbarhet och tidlösa överklagande. Så om du går för en bondgårdsköksstil kan den terrakotta-atmosfären vara precis vad du behöver.

Foto: Superfront.com

Äkta trägolv

I synnerhet köket har mycket folk som går runt, så det golvmaterialet du väljer för golvet måste uppfylla specifika aspekter. Trä är till exempel robust och attraktivt och kan enkelt rengöras när det fläckar. Trägolv kan stjäla rampljuset i ett rum, och kornet ger intresse och struktur till rummet. Många tror säkert att man absolut inte kan ha parkett och trägolv i kök. Men detta är helt helt fel det beror på vilket trägolv man väljer och hur det är ytbehandlat.

Golvidéer för badrummet

Vissa plattor är bara idealiska för väggar och inte golv. Detta beror på att de kan vara gjorda av material som är för hala eller kan skadas vid upprepad kontakt med vatten. Den allmänna regeln? Fråga alltid din leverantör om varje detalj innan du köper. Här är några badrumsgolv idéer du kommer att älska.

Golvplattor i olika format och material

Så vilka golvplattor ska man välja? Tänk att stora plattor passar bättre till stora badrum och små klinkers passar bra till mindre badrum. . Tänk på neutrala nyanser och para sen ihop dem med eleganta duschytor. Du kan få porslinsgolvplattor i olika storlekar, men det är alltid lämpligt att gå för reducerade storlekar i mindre badrum för att undvika slöseri.

Kaklets form, färg och läggning styr hur badrummet upplevs

Estetiskt bör du tänka på formen och karaktären på rummet när du väljer kakel. Ett litet badrum känns mer rymligt om du väljer stora ljusa plattor. Avstå helst från mönster och små plattor i det lilla badrummet.

Om badrummet är väldigt stort kan du få det att kännas mindre och mer ombonat med hjälp av kaklet. Rummet känns t ex mindre om du lägger en bård en bit in från väggen som får rama in golvet.

Är badrummet mörkt och utan dagsljus gör glansigt kakel att rummet känns ljusare eftersom det reflekterar ljus.  En matt yta gör tvärtom att en stor yta med mycket solljus neutraliseras och ger ett lugn.

Du kan hämta inspiration till det kaklade badrummet från internet, magasin och utställningar. Både leverantörer av badrumsinredningar och återförsäljare av porslin och kakel brukar ha uppsatta miljöer du kan inspireras av. Även om du inte tänkt dig att badrummet ska kosta skjortan så är det ofta hos de lyxigare varumärkena där du kan hämta den bästa inspirationen.  Att låna idéer kostar inget.

Använd mosaik

Vem visste att du kunde lägga till individualitet ivårt badrumsutrymme med golvplattor? Designers rekommenderar att du använder ett monokromt schema och lägger till intresse med sexkantiga mattvita porslinsmosaikplattor. Du kan använda en svart version av samma mosaikplattor för att partitionera badrums- och duschområdena.

Användporslin för att skapa ett träutseende

Trä ger enkelt en varm känsla till ditt badrum med sina naturliga nyanser som motverkar eventuella avskiljande vibbar. Det är dock inte tillrådligt att använda faktiska träplankor i badrum som används ofta. Detta är så eftersom stänkande vatten kan sippra in i virket och fläcka det eller i värsta fall skapa mögel.

Golvtillverkare återskapar nu detta utseende med hjälp av toppmodern teknik. De producerar porslinsplattor med en träeffekt som ekar texturen och utseendet på naturligt virke. Detta ger ett vattentätt material som passar ypperligt i badrummet.

 Lägg till marmor i mixen

Ingenting slår marmor när det gäller att få ett utrymme att se ut och känns lyxigt. Varje marmorlager är känt för sin naturliga skönhet och har en unik färg och ådring, vilket gör det till den perfekta golvlösningen för avancerade badrum. För att skapa en  sömlös övergång mellan väggar och golv, fixa dem på en liten del av dina väggar.

Skräddarsydda mönster

Vem sa att dina plattor måste vara vanliga? Var inte rädd för att blåsa lite liv i dem med fantastiska mönster. Vidare? Du behöver inte begränsa ditt mönster till golvet. Låt den färdas uppför väggarna och försvinna i taket. Även om du kanske tycker att den här idén är fantastisk, kan det låta som en bra idé, men möjligheten till dåligt utförande är hög, så  du måste se till att du hittar en pålitlig plattsättare.

Golvidéer för sovrummet

För din nästa sovrumsrenovering har vi samlat lysande golvidéer som kommer att vara till nytta.

Trägolv

Medan trägolv är en enorm investering är det värt det. Enligt inredningsarkitekter kommer högkvalitativa trägolv att ge dig långa år av servitude och är lätt att underhålla. Dessutom åldras den graciöst, och det finns ett brett utbud av arter och ytbehandlingar att välja mellan.

Foto kullabergflooring.se

Mattor

I ett rum kommer du att vara barfota hela tiden, det är bara klokt att duär nstall en mjuk, varm matta. I inredningsscheman ger en mattas tröstande struktur, i kombination med neutrala färger, en känsla av avkoppling. Satsa på neutrala nyanser som beige, ljust varmgrått eller grädde. Dessa färger kan passa bra med vilken stil som helst och är den speciella bakgrunden för alla  färgscheman.

Ni hittar matta ovan HÄR

Lyxig heltäckningsmatta

När man hör ordet heltäckningsmatta tänker man ofta på de ruggiga spygröna och bruna sakerna på 70-talet. Men till saken hör den att den moderna heltäckningsmattan är raka motsats. Den ger rummet en lyxig känsla och får det kännas som ett exklusivt hotellrum. Det finns olika material val på mattorna så jag tipsar er om att beställa provbitar på olika mattor, innan ni slår till och köper en stor rulle matta.

Foto: nordicknots.com

Alternativa fibrer

Om du är benägen mot naturmaterial kommer det inte att skada att gå till ullmatta, jute eller sisal. Sisal skapar ett texturfyllt uttalande på ett sovrumsgolv och kan användas i flera mönster. Där du önskar en skandinavisk look skapar materialet en samlingspunkt samtidigt som rummets minimalistiska utseende bibehålls.

Oväntade golv

Du kan ändra fokus på dina sängar genom att införa färg och mönster under foten istället för på väggen. Att välja en matta med blommönster snarare än en med en traditionell utsmyckad kan vara trevligt överraskande. Om du vill behålladet moderna utseendet kompletterar du den djärva mattan med neutraler i alla delar av rummet.

Sofistikerade ränder

Ett annat sätt att lägga till intresse för ditt golv samtidigt som du håller det varmt, mjukt och ljudisolerat är att installera en randig matta. Det ser sofistikerat ut och tilltalar dem som inte skulle gå för blommotiv.

Golvidéer för balkongen

Här är några av de bästa balkonggolvidéerna som hjälper dig att lysa upp ditt utrymme.

Trägolv

Trä går aldrig ur stil. Det har funnits i århundraden och har always varit en inspiration för interiörer. Det är bäst att ge din balkong den rustika, hemtrevliga touchen. Du kan para ihop detta hemtrevliga utseende med utemöbler i trä eller metall. Var dock redo att behandla plattorna så ofta som behövs.

Konstgräs

Detta är ett utmärktställe att börja om du vill ta med moder natur till din balkong utan besväret med krukväxter. Konstgräs ger dig en levande nyans av grönt under hela året. Dessutom är det inte benäget för insekter och skadedjur, så du är säker på livslängd.

Målning

Målning är bland de enklaste sätten att uppnå olika färger och mönster för ditt golv. Målning hjälper också till att vattentäta ditt badrumsgolv om du använder yttre färg. Om du vill ta in kreativitet kan du använda sprayfärg för att få vackra stencildesigner. Det är enkelt att underhålla ett målat golv – allt du behöver göra är att sopa och tvätta det regelbundet.

Gummiplattor

Även om du kanske inte tycker att det här alternativet är attraktivt, är gummiplattor en praktisk lösning, särskilt om du har barn eller pets. De erbjuder en mjuk lekyta. Eftersom de är halkfria och vattenogenomträngliga är de också idealiska för alla väder. Om du inte är intresserad av utseendet kan du överväga att placera en matta på dem eller måla dem med akryl.

Vilka är fördelarna med gummiplattor?

Gummiplattor är:

 • Hållbar
 • Lätt att rengöra
 • Säker att spela på
 • Halkskydd
 • Lätt att installera
 • Vattentät

Utomhus mattor

Ett annat billigt sätt att sätta färg på utomhus är att lägga till en matta, inte vilken vanlig matta som helst utan en utomhusmatta. Dessa mattor är gjorda av väderbeständigt material och håller därför längre. Du kan också ändra dem så att de passar olika årstider.

Pebble Planters

Överväg att kasta in stenkanter för att lägga till mer intresse för ditt balkonggolv. Resultaten blir mer enastående om stengränserna kombineras med trägolv. Medan vita stenar är de vanligaste, hindrar ingenting dig från att experimentera med andra färger.

Vilket är det bästa golvet för balkonger?

Det finns inget bra eller uselt golvalternativ. Ditt val beror på dina behov och preferenser. Ett idealiskt balkonggolv bör dock vara vattentåligt. Om det inte är det, bör detbevisas.

Topp 2022 golvtrender

2022 har sett flera golvtyper få popularitet. Medan vissa njöt av sina få månader av berömmelse och lämnade scenen, stannade de flesta och fortsätter att användas. Här lyfter vi fram några trender som inte går någonstanssnart.

Bruna toner

Bruna toner är en trend som fortsätter att skjuta i höjden i popularitet, och vi kommer sannolikt att se denna trend 2023 och flera andra år framöver. Medan människor älskar färgglada golv för sin känsla av rymd och öppenhet,har efterfrågan på mörkare bruna nyanser ökat avsevärt sedan COVID-19-pandemin började. Detta kan hänföras till trenden mot mysigare, tröstande och visuellt varma utrymmen och mörkare bruna toner ger dig just det.

Överdimensionerade plankor

Golvexperter hävdar att extra stora plankor nu är in-thing. Detta kan bero på färre sömmar och därmed felfritt slutligt utseende.

Oljade ytor

2022 har sett fler husägare omfamna oljade golv. Dessa golv har ett naturligt utseende och känsla och åldras som fint vin. Detta växande intresse för oljade golv kan härröra från det faktum att många husägare har börjat föredra naturligt anskaffade material framför syntetiska.

Motiv inspirerade av naturen

Fler har vänt sig till naturinspirerade golvplattor. Mönster med organiska former och nyckfulla blommor hjälper till att mjuka upp och höja en design. Strandinspirerade gröna och blå, å andra sidan, fyller vårt utrymme med essensen av växter och vatten, vilket skapar en fräsch atmosfär.

Ultra-matt finish

Med fler husägare som lutar mot mycket lågglansiga träskyddande beläggningar är det uppenbart att efterfrågan på ultramatta golv är hög. Och med rätta, med tanke på hur otroligt dessa golv ser ut och känns.

Andra mönster som varithöjdpunkten under 2022 är bland annat mönstrade golv, mattplattor, inbott lövträ och blekt trä.

Foto kullabergflooring.se

Det bästa golvmaterialet för olika rum i ditt hem

Vi har beskrivit de kritiska rummen i ett hem, diskuterat utmaningarna i var och en avm och föreslagit golvlösningar för att hantera dem. Följ förslagen så fortsätter du att njuta av vackra golv under lång tid.

Hall och kök

 • Utmaning: Leriga skor, droppande regnrockar och fallande burkar är dagens ordning i dessa rum. De kräver därför de mest robusta golven. Med tanke på träets mottaglighet för bucklor skulle trägolv inte vara ett lämpligt val här.
 • Lösning: Porslinsplattor är perfekta för ditt lerrum och kök. Förutom att de är lämpliga för högtrafikerade områden i ditt hem, har dessa plattor också ett högt motstånd mot bucklor och repor. Du bör dock komma ihåg att porslinsgolv kan spricka vid stötar med ett tungt föremål. Ett annat golvalternativ du kan överväga är vinyl. Den är affordable, täcker upp omfattande platser, lätt att installera och är hållbar.

Tvättstuga och badrum

 • Utmaning: Även om golven i dessa rum inte tål tung trafik, kommer deras elände i flytande form. Folk stänker vatten, toaletter svämmar över och kranar läcker. Dinine kan färga vissa golvtyper, och blekmedel äter träfinishen.
 • Lösning: Det främsta golvvalet för dessa rum är porslinsplattor. Förutom att hålla sig bra i våta områden möjliggör porslin barriärfria duschar – de där duschen och fladdermusen är anslutna utan trottoarkant. Ett lämpligt alternativ till porslin är vinyl som också är motståndskraftigt mot vatten.

Vardagsrum, matsal och familjerum

 • Utmaning: Även om möbler, leksaker och husdjursklor kan skada trägolv, är detta en börda du måste tåla att använda något annat material än trä i dessa rum kan få dem att se undermåliga ut.
 • Lösning: För de mysiga gemensamma utrymmena i ditt hem, välj alltid massivt trä (läs färdiga trägolv). Denna golvtyp är mer kostnadseffektiv. Dessutom tycker duatt de fabriksapplicerade ytorna är slitstarka. I stället för färdiga trägolv kan du välja konstruerat trä. Konstruerade trägolv är mer buckliga och reptåliga. De är inte heller mottagliga för säsongsvridning och shrinking.

Källare

 • Utmaning: den största utmaningen som källare utgör är konstant fukt. Vid översvämning absorberar porösa material vatten och sväller upp.
 • Lösning: Överväg vinylgolv för detta utrymme, eftersom vinyl tål fukt och väta. Ditt alternativ nummer två ska vara laminat. Du kan dock bara använda den i källare utan läckage eller ihållande fuktighet på väggar och golv.

Vilket golv ska du använda på en veranda?

Eftersom din veranda kan utsättas för regn och solljus vill du överväga porslinskaklade golv. Porslin är hållbart och tål hårt väder. Alternativt kan du välja vinyl eller konstruerat trä.

Slutsats

Vi förstår att det är en uppförsbacke att göra om hela ditt hem, och du behöver mycket hjälp för att få ut det mesta av varje rum. Varje rum är unikt, och det som kan fungera i det ena rummet, kanske inte fungerar i det andra. Du kommer att behöva olika tillbehör, färger, mönster och Golv inspiration för var och en av dem.  Det är därför vi i denna golv guide gett golvidéer för varje rum, för att kunna vägleda dig. Vi hoppas att ni gillat denna golv inspiration guide och lycka till med era nya golv!

REA FYND SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis