Gåsfot – Skötsel och planteringstips

Gåsfot (Syngonium podophyllum albo) är en slående sort i det exotiska Araceae-släktet med 30 till 40 klätterväxter, vanligtvis kallade pilspetskrypväxter.

Den är känd för sin livfulla vita vegetation och speciella pilspetsformade blad. Denna brokiga syngonium har sin idealiska effektivitet när den får växa i indirekt ljus och i lätt sur, väldränerad jord med jämna temperaturnivåer mellan 20-25 grader varmt.

LÄS MER: 10 lättskötta träd inomhus

Varning: Se till att växten är otillgänglig för småbarn och husdjur, med tanke på att alla delar av syngonium albo är giftiga för människor och djur.

Gåsfot skötsel

Gåsfot är relativt mycket lätt att sköta. Den största svårigheten med denna växt är att erbjuda det perfekta ljuset, för att behålla sin anmärkningsvärda vita variation. För att hjälpa denna klättrande växt att uppnå sitt maximala utseende, använd gärna en mosstolpe för att låta den klättra uppåt.

Placera syngonium albo på en plats som får en hel dag av indirekt ljus. Plantera växten i produktiv, lös och väldränerande blandning som består av lika delar krukjord, perlit och orkidébark. Inspektera jorden regelbundet och vattna när de översta två tum är helt torra. Övervattna inte.

Ljus

Att tillföra den bästa typen och mängden ljus är avgörande för att upprätthålla Gåsfotens variation. En hel dag med intensivt, indirekt ljus är optimalt. Starkt rakt ljus kan fälla vita löv, som är svaga och extra lättskadade. Inte tillräckligt med ljus kommer att utlösa en förlust av variation, med lövverk förblir miljövänligt. Inuti, placera nära ett nordost- eller västläge fönster, eller använd odlingslampor.

Jord

Gåsfot expanderar perfekt i lätt sura, rikliga och väldränerande krukblandningar. Integrera krukjord av hög kvalitet med bark och perlit i motsvarande mängder. En annan bra kombination är en halv top notch krukjord blandad med en fjärdedel perlit och en fjärdedel kokosnöt kokos eller mossa.

Vattning

Inspektera konsekvent jorden och vattnet när de ledande två tum är helt torra vid beröring. Växter som expanderas ute på sommaren kan kräva mer regelbunden vattning än de som odlas i ditt hem. Behåll bevattning under hela växtperioden, men vattna mindre ofta under kalla vädermånader när växten är inaktiv.

Syngonium albo är benägen att både stjälk- och ursprungsröta, så var försiktig med att vattna för mycket och ofta. Se upp för sjunkande nedfallna löv, med tanke på att det är ett tecken på att din planta är lika våt. Se till att behållaren använder utmärkt avlopp

Temperatur och luftfuktighet

Regelbundna hushållstemperaturer runt 25 grader är lämpliga för denna växt. Syngonium albo är känslig för kyla, så håll den borta från dragiga platser och se till att hålla den i ett område där temperaturen förblir jämn. Om den expanderas utomhus, ta med växten inuti när temperaturnivåerna sjunker under 60 grader.

Denna tropiska växt förökar sig i hög luftfuktighet. För att höja fukten i luften, placera krukan på en stenbricka eller lägg till en luftfuktare.

Gödselmedel

Mata syngonium albo när en månad under växtperioden med en inomhusväxtgödsel minskade till hälften av uthålligheten. Se till att strö plantan före utfodring. Ett botemedel mot alger eller en toppdressing av kompost på våren kommer också att tillföra näringsämnen för att hålla växten frisk och balanserad och eliminera gödningsmedel under förlusten och vintermånaderna när växten är inaktiv.

Beskärning av Gåsfot

Detta är en snabbt växande krypande växt som kan förlänga så mycket som 12 tum årligen och nå höjder på 3 till 6 fot. För att hålla en kortare, fylligare form, skär långa krypande växter tillbaka till 6 till 8 tum över jordlinjen.

Plantering

Syngonium albo är en krukväxt som inte gillar att vara rotbunden. Planera att plantera om vartannat år eller vart tredje år, beroende på beskärning och plantstorlek. Välj en kruka en storlek större eller 2 tum bredare i diameter. Använd plast- eller keramikkrukor för bästa vattenretention, men se till att de har dräneringshål, eftersom plantan kan utveckla rotröta om jorden är för blöt.

  • Ta bort plantan från sin nuvarande kruka genom att sträcka sig ner i jorden och ta tag i rotklumpen.
  • Lyft försiktigt upp hela plantan och rotklumpen från krukan. Undvik att dra i skaftet, som lätt kan gå sönder. Skaka krukan lätt om det behövs för att förlora jorden.
  • Om din planta växer på en mossstång, bort den tillsammans med plantan.
  • Kamma genom rötterna med fingrarna för att reda ut och ta bort överflödig jord.
  • Fyll en kruka en storlek större halvvägs med önskad krukblandning.
  • Håll syngonium alba (och dess mossstång) på plats i mitten av krukan och fyll runt rotklumpen med mer krukblandning.
  • Vattna den omplanterade växten och placera den på en plats där den får starkt, direkt ljus.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Gåsfot lockar vanliga krukväxtskadegörare, inklusive fjäll, bladlöss, spindkvalster, trips, vita flugor, svampmygg och mjöllöss. Ta bort insekter och ägg med en fuktig trasa och applicera trädgårds- eller neemolja för allvarliga angrepp.

Myrothecium bladfläckar

Syngonium albo är känslig för flera patogener och kan påverkas av myrotheciumbladfläckar. Svampen orsakar mörkbruna fläckar på bladkanterna. Ta bort infekterade löv och behandla växter med en svampdödande medel. Se till att det är bra luftflöde runt växten.

Bakteriell blad- och stamröta

Bakterieblad och stamröta visar sig som mörkbruna fläckar med gula ringar. Ta bort drabbade löv och skär tillbaka stjälken till frisk vävnad, behandla sedan hela växten med en bakteriedödande medel. Se till att plantan inte står i blöt jord.

Bakteriebesvär

Om din syngonium albo utvecklar en illaluktande lukt är det ett tecken på bakteriell sjukdom. Tyvärr finns det inget botemedel mot denna patogen och växten bör kasseras.

Vanliga problem

Hängande löv

De stora, prydliga bladet ska hållas upprätt på stjälkarna. När de börjar sjunka med spetsar märkbart nedåt kan plantan få för mycket eller för lite vatten. Kontrollera jorden för fukt och håll antingen vatten om den är våt, eller vattna om jorden är för torr. Om krukväxtblandningen är extremt blöt kan du behöva plantera om den med färsk jord. Det är inte ovanligt att löv sjunker efter omplantering. Se till att din växt är placerad i mycket starkt, indirekt ljus och håll jorden lätt fuktig för att lindra transplantationsschock.

Förlust av variation

Starkt indirekt ljus är avgörande för att upprätthålla variation som gör syngonium albo unik. När bladverket börjar återgå till mestadels grönt, försök att flytta din planta till en plats som får rätt ljus hela dagen. En odlingslampa kan också bidra till att upprätthålla variationen för inomhusväxter.

Torra, bruna löv och bladkanter

Syngonium albo behöver en fuktig tropisk miljö och kan utveckla torra, bruna löv i en torr miljö. Placera och luftfuktare nära din växt, särskilt under sommarmånaderna. En stenbricka är ett annat sätt att öka luftfuktigheten,

FAQ

Är Gåsfot växten sällsynt?

Den vita och gröna varianten som definieras syngonium albo anses vara synt för denna växtsläkt. på grund av dess popularitet kan det vara svårt att hitta en. Leta efter butiker som specialister sig på tropiska växter eller pålitliga källor online.

Är Syngonium Albo lättskött?

Syngonium albo anses vara en lättskött krukväxt. Att tillhandahålla rätt belysning är nyckeln till att uppnå den vita och gröna variationen och bladformen som gör denna växt unikt attraktiv.

REA PÅ SOFFOR

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
44955895
Soffadirekt
44956495
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
37954295

 

Foto längst upp: krukväxter.se

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 37 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis