Hänga gardiner i taket – 6 bästa tips

Häng gardiner i taket som ett proffs – 6 tips

Ska ni hänga gardiner i taket men inte vet hur? I detta inlägg går vi igenom stegvis hur ni kan hänga gardiner snyggt från takskena. Det finns några olika sätt att skapa hotellkänsla hemma. Eleganta lampor, stora sängar, ombonade textilier och generöst med kuddar är några sätt. Att hänga gardiner i taket är ett annat bra tips. På hotell är det mer regel än undantag med gardiner som löper från taket hela vägen ner till golvet. Det är inte bara praktiskt (mörkläggande!), det är också ombonat och elegant. Om du vill skapa en lyxig hotellkänsla hemma, varför inte prova att hänga gardiner i taket?

För att hänga gardiner behöver du följande material:

 • Gardinstång eller skena
 • Fästen för gardinstången eller skenan
 • Gardiner

Hänga gardiner i taket

Ni hittar dubbel gardinstång  HÄR (eller klicka på bilden)

Var kan man hänga gardiner i taket?

På ett hotellrum är gränsen mellan vardagsrum och sovrum ofta lite flytande. Uppenbarligen passar gardiner i taket i båda slags rum! Fundera ut var du vill skapa en lite mer ombonad och lyxig karaktär – kanske väljer du ett sovrum eller två, kanske tar du också med vardagsrummet i planeringen?

LÄS MER: Gardiner till sovrum – 10 snygga stilar

Du kan givetvis ha lite olika typer av gardiner i olika rum. I sovrummet kan du till exempel inreda med mörkläggande gardiner medan du väljer en lite ljusare och luftigare variant i vardagsrummet.

Kan jag sätta upp en takskena i min hyresrätt?

Det går utmärkt att sätta upp en takskena om du bor i hyresrätt. Grundregeln för hyresrätter är att du får göra hål, bara de inte är för omfattande.

REA FYND SHOP

Perfekt gardinskena ovan hittar ni HÄR (eller klicka på bild)

Så här monterar du gardinskenor

Att sätta upp en gardinskena är en lite mer omfattande uppgift jämfört med att sätta upp en stång. Du kan också behöva några verktyg förutom skruvdragaren. Här är en kort guide i sju steg till hur du gör!

 1. Mät ut längden på skenan och markera med penna både på skenan och väggen
 2. Såga av skenan vid behov
 3. Dra i krokarna (glid) i skenan (cirka 8–10 stycken per meter) och sätt fast stopp
 4. Markera ett avstånd på upp emot 10 cm från väggen
 5. Sätt fast takfästen
 6. Borra, plugga och sätt i skruv
 7. Montera takfästena i skruvarna

Ett bra tips är att inte snåla med bredden. Om du har plats på sidorna av fönstret, använd den platsen för att gardinerna inte ska täcka en stor del av fönstret.

Stilren gardinuppsättning ovan finns HÄR

De här gardinerna ger lyxigast känsla

Ju tjockare kvalitet, desto bättre – det är en slags tumregel när det handlar om gardiner för hotellkänsla. Rejält, tjockt och tungt är ledorden att sikta på. Sammet och tjock polyesterväv är material att titta närmare på.

När det gäller typen av gardin finns egentligen bara ett val. Det handlar om veckbandslängder. Det är en modell med öljetter och/eller krokar med ett vackert och klassiskt fall med någon eller några decimeters mellanrum.

Kan jag använda stång istället för skena för hotellgardiner?

En gardinstång kan du inte montera i taket eller i skarven mellan vägg och tak. Det kan du göra med en skena. Du kan använda en stång men kan då behöva både montera stången så högt upp på väggen som möjligt och använda gardiner med öljetter en bit ner.

Mässinsstång ovan finns HÄR (eller klicka på bild)

Neutrala färger passar bäst

Har du varit inne i ett hotellrum med textilier med skrikiga färger? Förmodligen kan du svara nej på den frågan. Den där helt rätta och lyxiga hotellkänslan uppnås inte med grälla färger. Det är snarare motsatsen som gäller.

Färger som passar bra är dova naturfärger. Det handlar om olika nyanser av grått, blått, brunt och grönt. Hur är det med vitt? Inredning i vitt är klassisk och fräsch, men för gardiner i taket är vitt ett sämre val. Färgen ger inte direkt den där ombonade känslan. Den är dessutom inte bra på att stänga ute ljus.

Prova dubbla gardiner med mörkläggning

Tjocka, rejäla gardiner med mörkläggning skapar en lyxig hotellkänsla, det är det ingen tvekan om. Det kan dock finnas tillfällen då en mer luftig och ljus atmosfär är att föredra. En given kombination är alltså mörkläggande tillsammans mer luftiga, skira gardiner som släpper in ljus.

Kan man sätta upp gardiner för att täcka väggar?

Med takfästa skenor kan du täcka hela väggar med gardiner. Det kan ge en ombonad och exklusiv känsla exempelvis i vardagsrummet.

Vem sa att en gardinskena måste va vit? Denna svarta skena finns HÄR

Låt gardinerna hänga brett och använd kornisch

Hotellgardiner, om vi nu kan kalla dem så, är en viktig del i inredningen. De tar helt enkelt rejält med plats. För att få samma karaktär är tipset att låta gardinerna hänga brett. De får gärna ta upp hela eller en stor del av väggen bredvid fönstren.

Ett annat tips kring själva placeringen är att använda en kornisch. Det handlar om en dekorativ list som du sätter upp för att täcka skenan. Det är en extra inredningsdetalj som kan göra skillnad!

Sammanfattning – Hänga gardiner i taket

Med en gardinskena i taket kan du skapa en ombonad stil i både sovrum och vardagsrum. Det är också vackert med textil från tak till golv. Som en bonus kan rummet kännas rymligare eftersom taket känns högre. Det är inte dumt alls!

I den här guiden till att hänga gardiner i taket hittar du alla våra bästa tips som du kan börja använda direkt. Du kan läsa om allt från planering och montering till vilka gardiner du kan välja. Nu är det bara att sätta igång!

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024