Gardenia – Skötsel och planteringstips

Gardenia (Gardenia jasminoides), en tropisk bredbladig vintergrön buske, utvidgas vanligtvis som en bra inomhuskrukväxt eftersom dess blommande doftar fantastisk. Sedan är gardenians skönhet lika minnesvärd, som lukten av denna önskvärda växt.

Om det inte var för Gardenias doftande tilltal, skulle nog få trädgårdsentusiaster odla gardenia. Den kan nämligen anses som en prövning att odla i kända kretsar inom trädgårdsodling.

Gardenia kan planteras utomhus på våren eller hösten i södra Sverige. Trädgårdsmästare köper vanligtvis fullvuxna växter för detta ändamål, så att de säkert kommer att blomma snabbt. Måste du välja att expandera gardenia från frö, räkna med att vänta ett par år innan växten blommar. Varning: Gardenia är giftig för husdjur.

Hur får jag Gardenia att blomma?

Gardenia har unika blommor, citrusaktig söt doft. De liknar rosor med pråliga vita eller krämfärgade blommor, som öppnar sig vackert som en mussla. De blommar från sen vår och fram till försommaren. Varje blomning varar ett antal veckor innan den vissnar. Se till att ta bort vissna blommor regelbundet, för att stimulera till mer blomning.
Vänta med att trimma din planta efter att de sista blommorna har missfärgats. På detta sätt kommer du inte att skära ner några nya knoppar som kan ha bildats.

Undvik ”knoppfall” (ett problem som man förstår påverkar denna växt) genom att garantera fukt och att vattennivåerna är perfekta (inte för torra eller inte för blöta).

Gardenia skötsel

Om du vistas i ett svalare klimat, kan du placera din gardenia krukväxt utomhus under sommarsäsongen i temperaturer på ca 15 grader och även högre. Gardenia kan odlas ljust i ett område som inte möter konkurrenter från trädrötter.

Gardenia i trädgården kräver en odlingsplats som noggrant modifierad med organiskt material för att uppnå rik, sur jord som dränerar bra. Jorden måste konsekvent täckas med ett tjockt lager kompost för att bekämpa ogräs och fukt.

En välskött gardenia expanderar små med djupa miljövänliga nedfallna löv och kommer att blomma tidigt på våren eller mycket tidig sommar, beroende på dess plats. Denna växt gillar dagtemperaturer på runt 25 grader, så håll det ganska varmt när du odlar gardenia inne. På grund av detta måste krukväxter utomhus tas med inomhus alla typer av kvällar när temperaturerna sjunker under det lägsta.

Ljus

Gardenior i krukor inomhus föredrar starkt ljus men inte direkt solljus, särskilt under sommaren. Att placera dem i ett soligt fönster som får eftermiddagsskugga är bäst. Trädgårdsgardenia växer bäst om de planteras på en delvis skuggad plats. Lite sol, med eftermiddagsskugga, fungerar bra även här.

Jord

Gardenia föredrar jord med lägre pH. Traditionella krukväxtblandningar med torvbas uppfyller vanligtvis detta kriterium. När den planteras utomhus är det bäst att testa jordens pH och ändra det vid behov. Att blanda en tesked jordbrukssvavel i planteringshålet, kan hjälpa till att sänka jordens pH.

Vattning

Gardenia föredrar ungefär en tum vatten varje vecka (antingen med regn eller hand). Droppbevattning fungerar bäst eftersom det håller vatten borta från bladen, vilket kan orsaka bladsvampfläckar. Minska vattningen på vintern och håll bara jorden lätt fuktig vid beröring. Denna vintervattningsmetod fungerar även bra för gardenia i kruka.

Temperatur och luftfuktighet

Gardenia kräver temperaturer över 25 grader och fri från kallt drag. Denna växt föredrar också en hög luftfuktighet över 60%. För att upprätthålla rätt luftfuktighet kan inomhusväxter behöva en luftfuktare, eller konstant imma under en kall, torr vinter.

Gödselmedel

Gödsla Gardenian i mitten av mars och sedan igen i slutet av juni med ett syrarikt gödselmedel. Se produktens instruerade mängder och blanda gödselmedlet direkt i jorden, eller späd ut det med vatten. Det är bäst att använda något under den rekommenderade dosen för att undvika övergödning. Sluta gödsla dina gardenior på hösten, för att hämma ny tillväxt innan växtens vinterdvala.

Ekologiska trädgårdsmästare föredrar blodmjöl, fiskemulsion eller benmjöl. Se produktrekommendationer om mängder och testa jordens pH regelbundet.

Typer av Gardenia

Denna växt har odlats i stor utsträckning utomhus i varma klimat. Många sorter skapas från växtympning på en Gardenia thunbergia grundstam. De ympade växterna tenderar att växa kraftigare, med större blomningar, men de är ännu mindre köldtoleranta än icke ympade arter.

Här är några Gardenia sorter:

Gardenia jasminoides ’Aimee’ kan bli upp till 6 fot lång och bär enorma 4 till 5 tum breda vita blommor.
Känd som en av de bästa friblommande sorterna, producerar den stora busken G. jasminoides ’Fortuniana’ 4-tums blomningar hela säsongen.
G. jasminoides ’Buttons’ är en dvärgsort som växer 24 till 30 tum lång och ger 2 tums blommor.
G. jasminoides ’Crown Jewel’ växer i en 3 fot hög kompakt kulle och bär 3-tums blommor. Denna växt är känd för att vara härdig så långt norrut som i zon 6.

Trimning

Trimma gardenior efter att plantorna faktiskt har slutat blomma, ta bort tråkiga grenar och insatta blommor efter din smak. Ändå behöver gardenior inte trimmas varje period; denna sort klarar sig bra med en minskning vartannat år. När du beskär, använd vass trädgårdsax, för att forma tillbaka det gröna såväl som bruna träet.

Förökning

Gardenia förökas bäst genom att rota stamsticklingar tidigt på våren, men trädgårdsentusiaster tycker att det är bekvämare att föröka sig från sticklingar som tas under hela trimningen. Oavsett vilket du väljer, ge den nya plantan tillräckligt med tid att utveckla rötter och expandera innan vintertid inaktivitet.

Så här förökar ni gardenia från sticklingar:

 • Samla trädgårdssaxar, roterande hormonmedel, 3-tums krukor, plastpåsar, pålar och även krukjord som innehåller perlit.
  Ta en 3- till 5-tums avskärning av ett stamförslag (helst på grönt timmer) helt enkelt listat under en lövnod. Eliminera de minskade nedfallna löven, lämna bara den översta samlingen.
  Förbered krukor med våt krukjord och stick ett hål i anläggningen av smutsen.
  Doppa den avskurna änden av stjälken i rothormon och plantera sedan stammen i hålet. Fyll igen hålet.
  Placera plastpåsar runt krukorna och stötta dem med trädgårdsrisker.
  Sätt dina krukor i starkt, indirekt solljus i ett utrymme där temperaturnivån är minst 75 F. Håll smutsen fuktig tills bra ursprung utvecklas (avseende 4 till 8 veckor).
  När temperaturnivåerna möjliggör, förflytta ut de små gardeniorna direkt i din trädgård.

Omplantering av Gardenia

När de odlas i behållare väljer gardenia en premium, torvbaserad krukväxtblandning med ett lågt pH, jämförbart med de som skapats för rhododendron.

Gardenior är bäst omplanterade på våren, som krävs när de börjar ta reda på vintermånadernas dvala. Ta reda på om din växt behöver planteras om genom att undersöka om den är rotbunden (rötter kan sticka upp ur jorden).

Du kan också kruka om om din växt ser mycket mindre levande ut men inte har några skadedjur eller sjukdomar. Flytta upp en kruka dimension och använd även en helt naturlig sten eller terrakotta kruka. Båda produkterna tillåter fukt att avdunsta genom deras porösa väggar.

Övervintring

Den exotiska gardenia kommer säkert att dö i temperaturer listade under 10 grader och har problem med att ta hand om vinterfrost. Det bästa är om du har mycket varmt i huset där du odlar, eller odlar gardenian i vinter växthus.

Ge tillräckligt med kompost till basen av växten för att isolera dess ursprung. Du kan också skapa en frostfilt på nätter som är misstänkta. Frostduk kan köpas på alla slags plantskolor, eller så kan du använda en kartong, ett lakan eller en 5-liters hink för denna funktion.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Skadedjur, särskilt sorter, bladlöss, larvkvalster, mjöllöss och vitflugor, kan alla påverka hälsan hos din gardenia, vilket ger den etiketten ”högt underhåll”. För att reglera insekter kan du använda en mängd olika trädgårdsoljor och tvålar, förutom naturliga föremål. Vad du än väljer, förbered dig för regelbundna invasioner.

Gardenia kan likaså hantera finkornig mögel, bladparasiter och sotig mögel, av vilka flera kan behandlas med svampmedel. Under flera omständigheter bör inte desto mindre påverkade växter bli av med och skadas, vilket gör denna växt bäst lämpad för en trädgårdsmästare som kan ägna sig åt att få de rätta förhållandena.

Typiska problem med Gardenia

Att hålla konstant perfekta förhållandena för denna växt, det är den ultimata utmaningen för trädgårdsentusiaster. Så om du inte bor i en miljö som kan hjälpa växten att uppnå perfekt harmoni, kanske du vill göra dig av med den vackra gardenia för något mycket mer lättsamt men ändå lika givande. Om du klarar utmaningen med att odla gardenia, grattis! men här är några problem att hålla utkik efter:

Fallande löv

Kalla temperaturer, inkonsekvent vattning, otillräcklig dränering av jordvatten, samt otillräckligt ljus kan orsaka knoppar och även nedfallna löv på gardenia.

Gulnande blad

Olämpliga ekologiska problem som lägre temperaturer eller otillräckligt ljus kan dessutom orsaka gulfärgning av löv. Så småningom öppnar all form av stress och oro på växten dörren för parasiter, svampar och sjukdomar att flytta in.

FAQ

Hur fick gardeniaplantan sitt namn?

Gardenia kallas efter den skotske botanikern Alexander Garden, som var känd för att undersöka växters medicinska bostads- eller kommersiella egenskaper under 1700-talet. Under den tiden trodde man att blomman kunde ge lycka, så den placerades i de sjuka områdena hos patienter för att hjälpa dem att återhämta sig.

Hur lång är livslängden för en gardeniaväxt?

Utomhus kan gardenia möta ett halvt sekel i rätt problem och med rätt skötsel.

 

Foto längst upp: Blomsterlandet

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

1 Senast uppdaterad

Moa Lindh söndag, september 9, 2018 - 17:20

ÅHHHH! vilket fint hem precis den stilen jag gillar med :) Hoppas Brorsan blir helt bra Kram Moa

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Senast uppdaterad 1,2K visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis