Funkia - skötsel och planteringstips

Funkia – Skötsel och planteringstips

Funkia är attraktiva, skuggtoleranta växter med gröna, vaxartade löv och en mängd olika bladnyanser. Dessa perenner med rhizomatösa rötter mognar på cirka fem år och planteras också normalt på våren eller förlust. Även om Funkia vanligtvis expanderas ute, kan de göra utmärkta krukväxter om de expanderas i kruka under lämpliga förhållanden.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Till skillnad från de flesta andra krukväxter, behöver hostor en årlig inaktiv period under kylda förhållanden för att trivas. Men om du kan uppfylla dess krav, kan Funkia vara en lättskött krukväxt som står emot sjukdom och växtangrepp bra.

Varning: Funkia är giftig för alla husdjur om de förtär den, så var vaksam.

Kan jag odla funkia inomhus?

Hostor är inga vanliga krukväxter, men de kan absolut odlas inomhus under rätt förhållanden. De är inte instabila växter, och de påverkas ofta mindre av insekter och även sjukdomar. Men dessa säsongsbetonade växter behöver en årlig inaktivitetsperiod på minst sex veckor vid temperaturer på 25 grader. Du kan övervintra hostorna i ditt garage, utomhus eller i ett extra kylskåp, men bli inte skrämd över fallna löv under inaktivitet, eftersom detta är normalt.

Funkiasläktet består av flera typer och även kultivarer, allt från känsliga växter med små blad till titaner som är flera fot genomgående. Det finns alltså en hosta som passar för nästan alla typer av utrymme du har erbjudit. Erfarna odlare rapporterar generellt mycket bättre interiörresultat med sortimenten som har tjockare, glansigare fallna löv.

Några små serier som passar denna kostnad består av “Frosted Computer Mouse Ears” , ‘Cracker Crumbs’ och ‘El Nino’ Om du har rum kan du dessutom prova den större funkian’Sunshine Magnificence’

Funkia skötsel

Solljus

‘Som helhet är hostor skuggälskande växter. Detta gör dem väl lämpade för utbyggnad inomhus, där ljusförhållandena vanligtvis är något mörka, särskilt under hela vintersäsongen. Men få växter kommer att uthärda totalt djup färg, och hostor är inget undantag.

Kolla in detaljerna för ljusbehovet i ditt sortiment. Grönbladiga hostor är de mest förlåtande av djup skugga, även om dessa föredrar något filtrerat systemljus. Brokiga intervall är bäst matchade för delvis sol – tre eller 4 timmar, medan gulbladiga hostor kan klara sig bra med så länge som 6 timmars vardags solljus.

Indikationer på att dina hostor får alldeles för mycket solljus (eller inte tillräckligt med vatten) är bruna spetsar vid bladens yttre kanter och vanliga, missfärgade ställen i bladen.

Temperatur och luftfuktighet

Inuti ditt hem eller utomhus är hostor inte särskilt oroliga över miljön där de underhålls. Förutom det tidigare nämnda kravet att erbjuda dem ca 6 veckors svala temperaturer, måste de trivas alldeles utmärkt i omgivningstemperaturen och fuktnivån i ditt hus.

Vattning

Dessa växter, särskilt när de odlas i kruka, behöver mycket vatten. Håll dem fuktiga hela tiden genom att vattna dem ofta, särskilt under varma dagar. Se till att dräneringen är tillräcklig, men de växer bra när de är fuktiga men inte när de är fuktiga.

När du flyttar plantorna till kallare temperaturer för att imitera vintersäsongens inaktivitet, kan du skära ner på ströschemat till så snart som per månad samt vattna försiktigt vid dessa tidpunkter.

Gödsling

Använd långsamt frigörande gödsling i början av växtsäsongen och fortsätt därefter att gödsla hostor varannan vecka med vattenlösligt växtfoder. Hostor expanderade i behållare kräver lite mycket mer gödning på grund av att de förlorar näringsämnen genom frekvent vattning. Angående fyra månader innan växtens vintervila, sluta gödsla för att växterna ska kunna vintervila..

Beskärning och underhåll

Funkior kräver inte mycket beskärning, eftersom de fallna löven kommer att minska under den orsakade viloperioden vid kalla temperaturer. Skrumpade eller gulnande nedfallna löv kan prickas av när de dyker upp. Om din växt måste skicka upp blommor, minska dem efter att de har blommat för att göra mer område för tillväxt.

Krukjord

En väldränerad kommersiell krukväxtblandning är perfekt för containerodlade hostor. Potta inte upp hostor med vanlig trädgårdsjord, som sannolikt dränerar rören dåligt och kan innehålla mikroorganismer och även skadedjur,

Omplantering

Hostor som odlas helt i behållare kan behöva planteras om i början av den expanderande säsongen – de rhizomatösa rötterna sprider sig ganska snabbt. Om rotkulorna trycker mot sidorna av behållaren är det dags att plantera om. Om du ändå flyttar hostor från trädgården rakt in i krukor för en kortlivad inomhusskärm, är omplantering i allmänhet onödig.

Flytta ut Funkia utomhus för sommaren

Även om det inte finns någon speciell tidpunkt då hostor bör flyttas utomhus, fungerar den mycket tidiga våren bra på grund av det faktum att vårregnen med lycka kommer att hålla jorden både underbar och fuktig.

Överväganden

Om krukväxterna faktiskt har satts i dvala, förvänta dig inte att de ska börja växa helt fram tills yttertemperaturerna håller sig över 20 grader. Och även om du flyttar aktivt expanderande växter utomhus innan det är helt varmt, kan de återgå till viloläge.

FAQ

När ska man ta in Hosta?

Återigen, det finns ingen viss tid under vilken du måste lämna tillbaka dina hostaplantor till ditt hem. Funkior kan hålla emot temperaturer så mycket som minus 40 grader, så även vintersäsongen utgör inte ett hot på grund av växtens förmåga att bli inaktiv. Om du bor i ett område som har en kylig vintersäsong, kan du lämna växterna utanför tills de går i vila.

Är det lätt att föröka Funkia?

Funkia kan förökas med frö eller sticklingar, men de flesta krukväxtträdgårdsmästare reproducerar nya växter genom att dela rhizomatösa rötter och plantera om sektionerna1. Förökas på detta sätt kommer nya plantor att nå mognad inom en enda växtsäsong.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024