13 skarpa tips för perfekt mobilfoto

Hej på er!  Det här är Jon som gästar igen och idag har jag gjort ett rejält special-inlägg om hur Ni kan få bättre mobilfoto med en enkel mobilkamera. Faktum är att många av de resebilder som jag och Maria har visat er på bloggen är tagna med våra iPhones.

Nuförtiden har iPhones och andra liknande mobiler utmärkta kameror, särskilt med tanke på storleken av kameralinsen. Kameraingenjörer har gjort fantastiska framsteg med tanke på att en mobiltelefon från början var ett kommunikationsverktyg.

Men hur kan då du som användare fota riktigt bra mobilfoto med din mobilkamera?

Här kommer 13 tips för att hjälpa dig ta fantastiska, intressanta och kvalitativa bilder med din mobiltelefon.

13 mobilfoto tips

mobilfoto

1: Putsa kameralinsen

Lika klart som korvspad ska även linsen vara men ändå är den inte det. Förmodligen tillbringar din mobil mycket tid i halv-smutsiga och dammiga miljöer så som en ficka eller väska.

Innan du fotar något är det alltid en bra idé att putsa linsen med en mjuk trasa eller bomull t-shirt. Detta må låta som en bagatell men det avgör hela skillnaden.

Inredningsvis köptips:

light settings

2: Kontrollera mobilfoto HDR-inställningar

Detta är en och samma bild med ”HDR av” och ”HDR på”. Granska skillnaden i ljusstyrka och kontrast. (Du kanske behöver skrolla upp och ner för att se skillnaden).

Bilden ovan med ”HDR på” är som du ser ljusare, medan bilden under med ”HDR av” har djupare nyanser av gul och röd.

Ge kameran lite extra tid när du använder HDR eftersom den tar faktiskt 2 bilder, en efter den andra. Rörelse under den här processen kan ge suddiga bilder.

iphone camera

3: Perfekt ljus för perfekt mobilfoto

iPhone kameror – och faktiskt alla mobilkameror – fungerar bäst i dagsljus med solen bakom kameran eller till sidan. Med solen framför linsen skapar man oftast skuggbilder (se längre ner).

Om du vill fota när det är mörkt ute är det viktigt att du håller kameran stilla. En annan möjlighet är att använda en tripod.

textures

4: Experimentera med textur

Ofta försöker vi att ta en bild av ett visst föremål: En person, en byggnad, ett djur etc. Men när du är ute och går kan din mobil ta några överraskande intressanta textur-bilder också. Den här är från en stenig strand i Ventimiglia i Italien.

Kanske finns det några intressanta texturer rakt under näsan (eller fötter!) nära där du bor?

Ta din mobil och gå på textur-jakt!

house local image iphone

forest iphone image

mobile phone photo

5: Fota i ditt lokala område

Vi tror ofta att vi måste resa till exotiska länder för att hitta den perfekta bilden. Inte sant. Ta en närmare titt på området där du bor. ”Skönhet är i betraktarens öga”, eller hur?

Det kanske finns några fantastiska bilder som bara väntar på att fångas av din mobilkamera i närheten av din bostad?

Dessa tre bilderna (ovan) är tagna i tre olika delar av Göteborg: Örgryte, Delsjön och Långedrag.

extreme close up

6: Macro fotografering med din mobilkamera

iPhone-kameror – särskilt de i iPhone 4, 4S, eller 5-serien, är förvånansvärt bra på makrofotografering. Även om den är lite otydlig här (bilden har komprimerats för internet) är ovanstående bild faktiskt kristallklar i sitt ursprungliga format.

För bra makrofotografering med din telefon är dagsljus bäst, med hög kontrast mellan motivet och bakgrunden.

dramatic skies

7: Mobilfota på regniga dagar

Denna dramatiska bilden togs på en stormig sommardag på Styrsö. Solen kröp genom molnen bakom mig tillräckligt länge för att lysa upp orange- och brun nyanserna, mot grått i den dramatiska himlen.

Soliga dagar brukar fungera bäst med mobilkameror, men jag tror att bilden ovan visar att det kan finnas undantag.

silhouette

8: Experimentera med skuggor

Motiv med lågt ljus kan vara mörka med iPhone kameror – särskilt när ljusa motiver finns samtidigt i bilden. Däremot kan du använda detta till din fördel och experimentera med skuggbilder. Detta togs bakom ett gammalt båthus på en solig dag.

contrast and filters

9: Kontrast och filters

Katten Pärlan är en av de svåraste objekt jag har försökt fota eftersom hon är helt kolsvart. Denna svarta katt försvinner om hon lägger sig ner på en svart matta och stänger ögonen. Du kan se henne försvinna i den översta bilden, tagen i starkt dagsljus.

På den andra bilden är hon genast mycket lättare att se, med den höga kontrasten av den off-white filten. Men färgbalansen här gör inte hennes vackra gula ögon rättvisa.

Jag har därför använt ett enkelt Instagram-filter på den nedre mobilfoto och hennes gula ögon kommer genast fram bättre. Pärlans kropp försvinner heller inte som en oformlig, svart klump.

Maria trampade på Pärlan i den svarta ryamattan en gång för pälsen smälte in i mattan :) men säg inte jag sagt det.

no filter

greyscale filter

10: Gråa filters

Ett enkelt sätt att skapa en elegant bild är genom att omvandla en redan vacker bild till gråskala med ett instagram-filter. Gråskala vs. färg är en smaksak, och personligen tycker jag att båda bilderna ovan har fina egenskaper.

instacollage

11: Gör mobilfoto collage

Instacollage är en gratis app som du kan använda för att snabbt och enkelt göra roliga collage av dina favoritbilder. Här är katten Brorsan som gör sin grej i en papperspåse :)

collage

Och här är ett annat collage – denna med variationer på ett havstema.

12: Blommor i närbild

closeup red

Bilden till höger är tråkig och intetsägande. Bilden till vänster, på samma växt, är intressant och detaljrik.

flowers closeup

Eldiga tulpaner – up close and personal.

 

Blommor innehåller många detaljer som lätt kan missas, även vid relativt korta avstånd. Se till att gå så nära som möjligt utan att bilden blir oskarp. Med en iPhone kamera och bra belysning kan du fota inom ett par centimeter av motivet, precis som den här bilden av en mini-påsklilja.

13: Solnedgångar och din iPhone kamera

sunset 1

Solnedgångar kan vara knepiga att fånga på bild med en iPhone eller annan mobilkamera och många färgstarka solnedgångar blir tyvärr nästan svart och vitt.

I bilden ovan lyser solen direkt på kameran, men det är något dolt bakom bron. Detta ger en intressant siluett-effekt på solnedgången.

sunset 2

Tro det eller ej är ovanstående bild också tagen vid solnedgången. Solen i det här fallet är något till vänster om fotot, vilket möjliggör mer levande och tydliga förgrundsfärg. Himlen dock blev vit vilket är inte särskilt snyggt.

sunset3

Så ska det se ut. I bilden ovan är solen delvis gömd bakom höga moln. Jag hade turen att fånga en fiskmås i luften här, vilket skapar en mer intressant bild. Jobba alltså mycket med balans och de rätta kontrasterna.

sunset iphone

Och slutligen… Denna fantastiska bild på en solnedgång var tagen på sommaren på Styrsö, i Göteborg. Solen är till höger om bilden, gömd bakom kullen. Den här bilden har behandlats genom ett filter på instagram för att ta fram blå, lila och röda nyanser.

Bonus tip 1: Har du tid över? Teckna dina bilder!

sketch 1

sketch 2

sketch 3

sketch 4

Dessa var några av mina första försök på teckning på över 20 år. Teckningarna gjordes med ett enkelt anteckningsblock, HB och 3B blyerts, och suddgummi. Varje teckning tog ca 2 – 3 timmar. Prova tecknar dina egna bilder! Det är ett bra sätt att slappna av och ge hjärnan en paus när man är på semester.

Bonus tip 2: Ta din kamera eller mobilkamera med dig överallt

Mobilfoto

De här är två av mina absoluta favoritbilder som jag har fotat med min iPhone. Jag fotade dessa bilder (och flera andra) ganska nyligen. Min tanke var bara att gå ut och ta en promenad i skogen för att slappna av, men jag är glad att jag hade min mobilkamera med mig.

Jag kommer förmodligen att förstora båda dessa bilder (och andra) och göra dem till tavlor som ska säljas på nätet.

Vad tyckte ni om mina mobilkamera tips?

Jag önskar er en fin helg med bra fotoväder!

/Jon

Foto: Jon Gorrie
Kamera: iPhone 5S
Apps: Camera, Instagram, Instacollage
(Bilderna är komprimerade och optimerade för webben.)

INREDNINGSVIS SHOP

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

8 kommentarer

Stoffisen lördag, november 2, 2013 - 11:38

Riktigt bra tips gällande detta.
Jag snurrar alltid till det med min mobilkamera, och bilderna blir inte allt för sällan dåliga.

Tack för tipset ;)

Svara
Jon lördag, november 2, 2013 - 14:34

Tack, Stoffisen!

Du får skicka oss några bilder – eller kanske skriva ett gästinlägg här på inredningsvis! :)

https://inredningsvis.se/gastinlagg/

Svara
mickandialog lördag, november 2, 2013 - 13:57

Vilket kanoninlägg. Jag ska till och med spara det. Måste bli bättre på det där. Ett tag funderade jag på att skaffa en riktigt bra kamera. Men den måste ju vara med jämt, när det händer. Ska skaffa mig en ny mobil istället. Åter igen, kanoninlägg!!
kramis

Svara
Jon lördag, november 2, 2013 - 14:37

Tack för fin feedback! :)

Svara
Les Filles au Beurre salé lördag, november 2, 2013 - 16:59

Merci pour votre visite sur mon blog, le votre est très beau, j’aime vos photos !! Bises.

Svara
Jon lördag, november 2, 2013 - 18:58

Merci beaucoup! :)

Svara
Adela lördag, november 2, 2013 - 17:45

Great tips and photos.
Adela x

Misspinkstyle.net

Svara
Jon lördag, november 2, 2013 - 18:58

Thanks a lot – glad you enjoyed them! :)

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 kommentarer 273 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis