Flitiga Lisa blomma – skötsel & plantering

Flitiga Lisa (Impatiens walleriani) är en av Sveriges mest populära gamla krukväxter. En riktig sk. mormorsblomma som har bedårande små blommor. Även om blomman tekniskt sett är en flerårig växt, används Flitiga Lisa regelbundet som ettåring. Typiska Flitiga Lisa blommor finns i ett urval av nyanser, inklusive vitt, rött, rosa, violett, rev, lila och även en nyligen introducerad färg, gul.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

I detta inlägg går vi igenom hur ni sköter Flitiga Lisa samt hur ni planterar och blir av med skadeangrepp.

Flitiga Lisa skötsel

Impatiens blommor har faktiskt länge varit en av de dominerande ströväxterna i USA och Kanada, särskilt för tvivelaktiga platser. De används dessutom på containergårdar, allt från hängande korgar till fönsterlådor. Vanligtvis planteras impatiens från plantskolor som för närvarande är nära blommande mognad även om de kan odlas från frön och sticklingar.

Hur man planterar Flitiga Lisa

Plantera Flitiga Lisa i alla typer av fuktig, väldränerad jord på en halvskuggig plats. Det är bäst att plantera dem sent på våren efter att jorden faktiskt har värmts upp till minst 25 grader. Om de odlas i jord som är för kyligt, kommer växterna förmodligen antingen dö eller inte blomma.

Som en grundläggande policy, plantera en planta för varje tre till fyra tum krukadiameter. Använd en vanlig kommersiell ingjutningsblandning. Krukodlade växter behöver ännu mer gödsel och vatten än trädgårdsodlade växter.

New Guinea impatiens fungerar också särskilt bra som en fyllningsväxt i kruka men de behöver mycket mer direkt solljus än de typiska Flitiga Lisorna.

Ljus

Med tillräckligt med vatten och sol kan Flitiga Lisa växa bra, men de trivs  bäst i skuggan. Faktum är att de ibland kan blomma om en gång till, även när de expanderas i full skugga.

Jord

Odla Flitiga Lisa i väldränerad jord berikad med ekologisk produkt. De gillar en lätt sur jord med ett pH-område på 6,0– 6,5. Jorden bör rinna av väl för att hålla sig borta från, att bli fuktig av den frekventa vattning som otåliga kräver.

Vattning

När de är i marken behöver vanliga Flitiga Lisa blommor minst 2 tum vatten varje vecka. När temperaturen i genomsnitt konstant överstiger 30 grader varmt, kan du behöva öka den mängden. I fönsterlådor och hängande krukor kan impatiens kräva daglig vattning, särskilt om dagtemperaturen stiger över 35.

Temperaturnivå och även luftfuktighet

Impatiens är ganska känsliga för värme. Om det har varit en lång torka kommer dina växter sannolikt att se vissna ut. Som tur är studsar de snabbt tillbaka när de väl är återfuktade. Impatiens växer fint i fuktigt väder.

Gödsling

Flitiga Lisa blommar bäst om den regelbundet befruktas med ett vattenlösligt gödningsmedel, varannan vecka under våren och sommaren. Ett ytterligare alternativ är ett granulärt växtfoder med långsam frisättning som används i början av våren och även en gång till halvvägs med sommaren. För det totala upp till att använda, följ anvisningarna för objektetiketten.

Flitiga Lisa olika sorter

Mer än tusen varianter av impatiens erbjuds. Impatiens som är resistenta mot dunmögelsjukdom kan vara svåra att hitta eftersom dunmögelresistenta sorter fortfarande håller på att etableras och presenteras på marknaden. Här är några av alla Flitiga Lisa exemplar:

Några föreslagna val av standard- och Nya Guinea-impatiens inkluderar:

Impatiens walleriana ’Imara XDR’: Är en helt ny sjukdomsresistent linje av vanliga impatiens från Syngenta-företaget, som dök upp 2019.1 Det finns 7 nyanser förutom färgblandningar i denna kollektion, vilket garanterar att återhämta standard impatiens till deras tidigare popularitet.
Impatiens walleriana ’Beacon ®’: Detta är en annan samling standardimpatiens som är ”mycket resistenta” mot mögel, introducerad 2020.2 Sign kommer från Super Elfin-linjen, med många nyanser lätt tillgängliga.
Impatiens hawkeri’Celebration’serie: Detta är bland de bästa av Nya Guinea impatiens. Dessa växter är lätt tillgängliga i ett stort utbud av dynamiska färger och mognar till 16 tum höga. Dessa växter var sannolikt blandade med olika andra typer av impatiens.
Impatiens x ’Jump ™’-serien: Skapat av Round Horticultural Company, denna hybridsamling av impatiens är en korsning mellan Nya Guinea och typiska impatiens. Enligt företaget är de resistenta mot dunmögel och frodas även i sol och skugga.3 Det blir bättre bra efter vissning i värme.
Impatiens x ’SunPatiens ®’-serien: Denna serie frodas helt sun4 och har också onormalt stora blommor (så mycket som 3 tum genomgående) som erbjuds i unika toner (som lax såväl som syren). Sunpatiens-serien, som mognar till 3 till fyra fot hög, ligger mellan Nya Guinea impatiens och standard impatiens-arter.

Beskärning

Om din Flitiga Lisa blomma blir långbenta sent på sommarens hetta, använd en steril, vass sax för att skära av den främsta tredjedelen av deras växtlighet. Detta kommer säkerligen att marknadsföra introduktionen av nya blommor samt förbättra växternas övergripande utseende.

Förökning

Denna blomma kommer lätt att självså sig själva, även i kallare miljöer, även om det kan ta större delen av följande års växtperiod innan fröna producerar blommande växter. Därför är det mycket lättare att sprida impatiens från sticklingar absorberade förlusten. Nedan är exakt hur man förökar Flitiga Lisa.

  • Använd en steril, skarp reduktionsanordning och klipp ett växtskott 4 till 6 tum långt, med tillräckligt med blad. Nyp bort de nedre uppsättningarna av fallna löv utöver eventuella blommor eller fröfall.
  • Häng upp sticklingen i vatten och placera den på en lysande plats dock inte i direkt solljus. Byt vatten ofta (varannan dag) eftersom det blir grumligt.
  • När ett stort nätverk av ursprung har utvecklats, plantera sticklingen i krukjord eller en kombination av jord och även vermikulit eller perlit. Fortsätt att expandera dem i ett ljust område utan direkt solljus. Håll krukjorden regelbundet fuktig.
  • Låt växterna långsamt introduceras till fullt solljus, innan du odlar dem utomhus.
  • Plantera på gården eller i ytterkrukor efter det sista frostdatumet på våren.

Plantering

Det är normalt inte nödvändigt att omplantera Flitiga Lisan, eftersom de normalt kasseras i slutet av den expanderande perioden. Även om dessa växter är säsongsbetonade i varma miljöer, kan de vara mottagliga för kvalster och även olika andra insektparasiter när de flyttas inomhus. Den bästa metoden är att skära ner stjälkarna till tre tum eller så, sedan ge dem en ljus plats samt lite mindre vatten med vintern. Håll tillbaka gödsel genom vintersäsongen. Även om dessa växter inte går vilande, är det mest troligt att de håller ut om de får minska sin tillväxt under vintermånaderna.

Övervintring

Impatiens är tropiska växter som kommer att fånga den första lätta frosten. Ta upp och kassera dessa växter för att förhindra att patogener övervintrar. Krukväxter kan på liknande sätt kastas ut eller ta dem inomhus om du tänker underhålla dem under de kallare månaderna.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

De populära Flitiga Lisaor föll i onåd 2004, när en viss typ av dunmögel dök upp och även snabbt decimerade utbudet av reproducerande i affärsplantskolor. Denna sjukdom orsakas av ett virus som kallas Plasmopara obducens, och även i mer än ett decennium stoppade det praktiskt taget all kommersiell försäljning av typiska impatiens. Standard impatiensFlitiga Lisa började inte återvändas, förrän 2019, med framsteg av några mögelresistenta hybrider.

Förutom den duniga mögeln som förstörde de typiska impatiens, kan dessa växter påverkas av infektioner, svampsjukdomar, såväl som förfall. Dessa problem är mer troliga i fuktiga, våta förhållanden eller där växter trängs mycket tätt tillsammans.

Impatiens kan uppleva problem med insekter, som består av bladlöss, mjöllöss, trips, vitflugor, sniglar, sniglar och larvtermiter. Svårt drabbade växter kan bli av med; mindre angrepp kan behandlas med trädgårdsoljor.

Hur får man Flitiga Lisa att blomma

Impatiens är bland en av de mest respekterade blommorna av alla blommande växter. Du kan i allmänhet förvänta dig rikliga blommor från sen vår fram till den första dödande frosten på hösten. Om dina impatiens blommar mindre robust än du skulle vilja, försök att beskära de långbenta stjälkarna för att främja förgrening och helt ny knoppväxt. Sänkt blomning kan också vara resultatet av för mycket sol, för lite vatten eller för mycket växtnäring.

Typiska problem med Flitiga Lisa?

Även om dessa lättodlade blommor vanligtvis kan läggas bort, kommer de att erbjuda ett par vanliga hinder.

Långa gängliga stjälkar

En möjlig källa till att blomman kommer bli långbent är övergödning. Dra ner på gödsel.

Brända löv

Överdrivet solljus kan bränna löven på de flesta områden av impatiens, även om Nya Guinea-valen normalt kan uthärda fullständigt solljus om de ges extra fukt.

FAQ

Vad är skillnaden mellan standard och New Guinea impatiens?

Nya Guinea impatiens är den andra typiska typen, Impatiens hawkeri, som är märkbart större än typiska impatiens, tål full sol och anses vara en snyggare växt vald för containergårdar. Under de senaste åren är kanske den största fördelen med New Guinea impatiens dess naturliga motståndskraft mot dunmögel.

Vilka är alternativen till Flitiga Lisa ?

Det finns alternativ för skugga-älskande impatiens, särskilt om växten upplever svampsjukdom och trädgårdsanläggningar inte ger sjukdomsresistenta val. Olika andra pålitliga skuggtoleranta ettåriga växter är vaxbegonia murgrönapelargon och även torenia.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
44955895
Soffadirekt
44956495
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
37954295

 

Foto längst upp: Blomsterlandet

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 128 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis