Flamingoblomma – Skötsel och planterningtips

Flamingoblomma (Anthurium) är en växtkategori av cirka 1 000 fleråriga växter, som är infödda i Centralamerika, norra Sydamerika och Karibien. Även om de kan byggas ut utomhus i trädgården i mysiga klimat, är anthurium bra inredningsväxter och odlas också oftare som krukväxter eller i växthus med tanke på att de har vissa skötselbehov.

Likaså kallade flamingoblommor för sina distinkta exotiska blommors form som är ljusröda, och även ibland vita nyanser. De kan regelbundet växa under långa perioder, vilket gör dem till underbara inredningsväxter året runt. De är utmärkande för sina livfulla, hjärtformade vaxartade spaderblad och röda blommor. Många Flamingoblommor är bergsklättrare, och alla kräver hög fuktighet och värme för att blomstra bra. Anthurium lever normalt cirka 5 år i ditt hem med rätt skötsel, men genom att föröka din växt kan du få en frisk växt på obestämd tid.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Varning: Anthurium är giftigt att förtära för människor och husdjur

Flamingoblomma skötsel

Anthuriumväxter växer i briljant, indirekt ljus, och de gillar inte direkt exponering för solsken, förutom i kallt vädret eller växter som har varit mycket noggrant vana. Vilda Flamingoblommor stannar normalt i temperaturer på över 25 grader varmt. Om temperaturen sjunker under denna grad, kommer växten säkert att inte växa lika bra.

Potted anthuriums gillar en riklig men väldränerande krukväxtblandning som bör hållas fuktig men inte fuktig. Krukblandning anpassad för orkidéer, med några nävar sand och ett par nävar torvmossa inblandat, är utmärkt.

Flera anthuriumväxter är ”epifytiska” i naturliga miljöer – de livnär sig på andra växter istället för i smuts. Om din växt inte klarar sig själv, ge den en påle eller en liten spaljé att klättra på.

Ljus

Inomhus eller utomhus gillar anthurium solljus större än skugga. De expanderar finast i briljant, indirekt ljus. Undvik direkt solljus.

Jord

Anthurium föredrar en rå, väldränerande krukväxtblandning. En orkidéblandning med extra sand och torv inblandat gör perfekt smuts för anthurium.

Vattning

Jorden bör hållas lite fuktig och aldrig tillåtas att torka ut helt. Placera krukan i en bricka med stenar eller grus som har vatten. Växtens vatten kan dränera rören där och även hjälpa till att hålla luftfuktigheten högre runt anläggningen. Låt toppen av jorden torka ut innan du vattnar igen. Inne i ditt hem har detta att göra med så snart som en vecka. Om det är utomhus, under varma dagar, kan det vara varannan eller var tredje dag mellan vattningarna.

Temperatur och fukt

Alla typer av anthurium är inhemska tropiska växter, och att simulera dessa problem kommer säkerligen att ge dig de allra bästa möjligheterna till framgång. Denna växt föredrar höga fukt- och temperaturnivåer mellan 65 och 85 grader Fahrenheit. Dessa växter kan expanderas utanför i zonerna 11 till 12 och kommer sannolikt att förgås vid temperaturer på 40 grader Fahrenheit eller mycket mindre.

I helt torra miljöer – eller under torra vintermånader – distra växten dagligen för att hålla fuktnivån hög. Du kanske tycker att det behövs att köra en luftfuktare konstant under helt torra månader.

Gödselmedel

Det rekommenderas att använda flytande gödningsmedel under hela växtperioden för Flamingoblomman. Använd ett växtfoder med hög fosforhalt, försvaga den till 1/4 styrka och gödsla växterna varje vecka. Den fosforrika växtmaten kommer säkert att hjälpa till att få din anthurium att blomma. Det typiska uttrycket för trädgårdsodling, ”Veckovis, svagt” gäller hur typiskt man ska gödsla och även styrkan eller koncentrationen av gödselmedel till vatten.

Typer av Flamingoblomma (Anthurium)

A. andreanum: Vanliga sorter; hjärtformade blad som expanderar lite över 1 fot med röda, vita, rosa och även brokiga blommor; kännetecknas av en rak blomspik
A. scherzerianum: Vanliga typer; mest flexibla av anthurium, inkluderar en krullande orange blompigg och även pilformade nedfallna löv
A. crystallinum: Mindre typiska arter; djupgröna, sammetslena nedfallna löv med uttalade vita revben; bladen växer runt 2 fot i diameter
A. faustomirandae: Mindre vanliga sorter; monsterstor växt med kartongstyva blad, växer över 2 m.

Beskärning

När en växt har försvinnande eller vissnande löv, lägger den sin kraft direkt till att försöka återställa de döende fallna löv. Du kan hjälpa din växt att fokusera sin energi på att skapa helt nya nedfallna löv och även blommor genom att eliminera de brunfärgade löven. Om de är svåra att pinceta, använd steriliserade handbeskärare för att klippa dem. Bli av med bleka blommor genom att klippa av dem vid basen. Lämna bara bleknade blommor på längre om du vill att plantan ska generera frön.

Lägg lite tid på att forma din växt; klipp av egensinniga nedfallna löv eller skott som får växten att se ur balans. Bli inte av med en massa nedfallna löv; lämna minst tre eller fyra.

Förökning av Anthurium

Anthurium har ett sätt att informera dig om att de förbereder sig för att föröka sig; de skickar ut ”air origins”. Ursprunget av anthurium är köttigt och visar sig praktiskt taget knöligt eller knölaktigt. De kommer att börja sticka ut från en stjälk över jordlinjen i krukan. Detta kan hända under vilken typ av säsong som helst. Förökning är ett bra koncept för växter som faktiskt har slutat blomma eller minskat blomningsfrekvensen. Du kan föröka från sticklingar från luft eller stjälksticklingar – så här gör du:

Du behöver en ren kruka, färsk väldränerande jord, samt ett vasst, steriliserat blad eller beskärare. Alternativt kanske du tänker använda dig av rothormon för att förbättra din framgång med rot.

Använd ditt rena och sterila, vassa redskap, ta bort luftens ursprung eller välj en stjälk som är minst 6 tum lång med två till tre uppsättningar fallna löv. Doppa den avskurna änden av stjälken i rotande hormonmedel, om du så önskar.
Plantera den avskurna änden av stjälken eller luftroten i färsk krukväxtblandning. Vattna smutsen helt och håll jorden fuktig. Placera krukan på ett varmt ställe dock med indirekt ljus. Det måste ta cirka 4 till 6 veckor innan du märker en helt ny tillväxt.

Typer av Flamingoblomma

A. andreanum: Vanliga sorter; hjärtformade blad som expanderar lite över 1 fot med röda, vita, rosa och även brokiga blommor; kännetecknas av en rak blomspik
A. scherzerianum: Vanliga typer; mest flexibla av anthurium, inkluderar en krullande orange blompigg och även pilformade nedfallna löv
A. crystallinum: Mindre typiska arter; djupgröna, sammetslena nedfallna löv med uttalade vita revben; bladen växer runt 2 fot i diameter
A. faustomirandae: Mindre vanliga sorter; monsterstor växt med kartongstyva blad, växer över 5 fot; nästan specifikt en växthusväxt

Övervintring

Anthurium kommer säkerligen inte att överleva utomhus i icke-tropiska områden under hela vintersäsongen. Om din växt växer  utomhus under vintermånaderna, ta in den så snart temperaturen sjunker under 20 grader. Anläggningen behöver ett ljust fönster, temperaturer som svävar runt 25 grader och hög fuktighet. En badrumsatmosfär är utmärkt för denna växt.

Vanliga skadedjur

Dessa växter utsätts för samma parasiter som vanligtvis påverkar de flesta krukväxter: mjöllöss, larvtermiter, vitflugor och skaldjur. Bladlöss lämnar förändrade flerfärgade blad med tiden. Om du också får ett spår av myror på dina växter är det ett bra tecken på att du har en bladlössinvasion. Myror förgriper sig på en bladlöss klibbiga rester.

Blad som har gula pricker kan vara spindkvalster. Trips utlöser också flerfärgade fallna löv och livnär sig på ny utveckling, liksom mjöllöss. Om insekterna stannar på växten kommer de att bli bleka, slappa, sluta arbeta för att producera ny tillväxt, samt dö. Vanligtvis kan du bekämpa insekter naturligt med korta, skarpa vattenstötar, som lossnar och ofta dränker insekterna. Ihållande insekter kan svara på trädgårdstvål eller oljesprayer, som är helt naturliga och inte heller skadar växten. Du kan använda trädgårdsoljor och även tvål för att hantera dessa parasiter.

Hur man får Flamingoblomma att blomma

Anthurium är kräsna. Ändå gör deras distinkt vackra blommor dem värda den extra ansträngningen. Varje blomma kan hålla i ungefär sex veckor, liksom de kan komma tillbaka, blommar med några månaders mellanrum. Du kunde inte se blommor Om din växt har genomblöt jord, otillräcklig belysning, eller om den också är rotbunden. Du kommer säkert att behöva hög luftfuktighet såväl som varje vecka.

Typiska problem

Denna växt har några unika krav, när du väl tar reda på dess söta ställe och du sätter fast en vanlig, är anthurium en mycket enkel växt att hålla.

Gulnande blad

Alldeles för mycket direkt solsken kan göra att Anthurium-deltagare blir gula. Blekta och även bruna idéer visar dessutom att det får överdrivet ljus. Flytta plantan lite längre bort från fönstret. Dessutom kan gulnande nedfallna löv vara bakteriell vissnighet.5 Det kan förändra färgen på stjälkar och blad från gult till brons.

Hängiga stjälkar

Rhizoctonia är en svamp som kan ta tag i såväl rötter som lägre stjälkar. Det gör unga, ömtåliga stjälkar svaga och floppiga eftersom de är vattensjuka.

FAQ

Är Flamingoblomman lätt att ta hand om?

Bäst som inomhusväxt kan det tyckas svårt att ta hand om en anthuriumväxt, när du väl har listat ut det gör de attraktiva blommorna dem värda ansträngningen.

Hur snabbt växer anthurium?

De är tröga till måttliga växter och kan bli upp till 60 cm långa under en växande säsong.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
44955895
Soffadirekt
44956495
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
37954295

 

 

Foto längst upp: blekingeplantan.se

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 237 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis