En flaggstång kan vara ett fint tillskott på tomten. Du kan hissa flagga på flaggdagar och exempelvis vid dop, bröllop och födelsedagar. Egentligen kan du hissa flaggan när du vill!
För att din stång ska fungera perfekt gäller det att du monterar den rätt. Det finns några saker att tänka på både när du förbereder och när du installerar stången. I den här guiden med steg för steg får du svaret på hur du monterar flaggstång på rätt sätt.
Stången måste ha ett stabilt fundament. Den ska helt enkelt vara så bra rotad i marken som det bara går. En stång som är sned eller till och med ser ut att riskera att rasa är inte rätt monterad.
Det första steget är att gräva ett hål, ett så kallat plinthål. Här är det gammalt hederligt grovarbete som gäller. Hur brett och djupt hålet ska vara beror på stångens storlek. När du köper flaggstång får du med rekommendationer kring storleken och djupet.
Exempel: Du köper en 12 meter hög stång. Rekommendationen är då att hålet ska vara 120 centimeter djupt och omkring 45 centimeter i diameter.
Fästet för en vanlig flaggstång består av en trekantig metallskiva och tre stycken rejäla skruvar. Det är en klar fördel om du förbereder fästet innan du börjar med betongen. På så sätt har du gott om tid att sätta fast fästet när det momentet kommer.
En tumregel är att stången ska vara en tredjedel högre än huset. Om huset mäter åtta meter bör stången alltså vara tolv meter. Den här regeln är framför allt estetisk. Det finns egentligen ingen formell regel för stångens höjd.
Om du inte formsätter hålet på något sätt rekommenderar vi att du använder en typ av betong som kallas expanderbetong. Den har en kvalitet som gör att den blir fast i hålet utan att blanda sig särskilt mycket med jorden.
Innan du häller i betong bör du lägga i några skopor grus i botten. Häll sedan i betongen och se till att vibrera med armeringsjärn så att det inte bildas skikt i gjutningen. Armera med järn lodrätt för att få en stabil konstruktion.
När gjutningen är klar och du har betong upp till marknivå ska du placera fästet för stången. Här bör du använda en bräda som får plats innanför fästets skruvar och så givetvis vattenpass.
Placera brädan över gjutningen och placera sedan fästet över brädan. Mät med vattenpass så att fästet är helt horisontellt. Här är det viktigt att hinna med innan betongen börjar torka.
Nu har du allt på plats för att montera flaggstången. Nu är det i grunden fem steg du ska ta dig igenom, helst med någon som hjälper dig. OBS! Titta alltid på monteringsanvisningarna som du får med från tillverkaren.
Det kanske roligaste (och enklaste!) momentet kommer först. Det handlar om att sätta fast knoppen! Normalt är det en enkel sak med ett par skruvar. Jobbet bör alltså gå fort.
Nästa steg är att sätta fast stången på en av de tre sidorna av fästet. När du köper flaggstång medföljer monteringsanvisningar som du ska följa. I grunden handlar det om en vanlig gångjärnsled.
För det här steget behöver ni vara minst två personer. En flaggstång, särskilt en som är 10-12 meter eller ännu högre, väger många kilo. Du vill inte ha en olycka på gården!
När stången är på plats på sitt fäste ska du kontrollera lodet och skruva i de övriga sidorna på fästet. Om stången inte är helt lodrätt går det att korrigera något med skruvarna.
Det är inte så snyggt med ett synligt betongfundament på gården. Det kan alltså vara en idé att dekorera på något sätt. Allt beror givetvis på hur mycket betongen och fästet syns och sticker upp, men dekorativa stenar och grus eller kanske ett arrangemang med växter kan vara bra alternativ.
Det går utmärkt att hissa vilken nationsflagga som helst. Även andra flaggor kan hissas, förutsatt att de inte på olika sätt är opassande. Det finns dock en viktig grundregel, och det är att du bara får ha en flagga uppe åt gången.
Det beror på typ av flaggstång och längd. Den allra billigaste av flaggstänger är standard flaggstång på 6 meter som kostar 3,610 kronor medan en flaggstång på 12 meter har ett pris på 6,300 kronor. I priset ingår alltså komplett flaggstång med tillbehör & markfäste
Att hissa en flagga är inte särskilt avancerat egentligen, särskilt som moderna stänger har krokar. Om du har en ny stång följer du de här fyra enkla stegen. Det viktigaste tipset är kanske att vara två som hjälps åt. Allt blir enklare då och dessutom undviker ni att flaggan nuddar marken (vilket är respektlöst).
Om du inte kan använda dig av krokar får du fästa linan i flaggan med hjälp av en knop. En pålstek fungerar bra.
Det är också bra att känna till när flaggan får vara uppe. Enligt Riksarkivet gäller följande tider:
I Sverige har vi så kallade allmänna flaggdagar, till exempel nationaldagen. Då ska myndigheter och skolor med mera hissa flaggan. Privatpersoner får också gärna flagga. Det finns dock inget hinder för att hissa flaggan även andra dagar. Du kan hissa flaggan när du vill.
I den här artikeln har du en steg för steg-guide till att montera flaggstång. Du har också fått några tips kring flaggning i allmänhet. Att sätta upp en flaggstång är ett jobb som kräver ett antal moment. Det tar också lite tid och du behöver hjälp. Men, det är värt mödan! När stången sedan står där kan du premiärflagga direkt. Du har nu något som verkligen pryder gården, något som gör det lilla extra!
Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024