Fasadtvätt – 5 steg till en ren fasad

Fasaden är ansiktet utåt för ditt hus och därför skadar det ju inte om den är hel och ren. Förutom det estetiska är det smart att hålla husets yttre rent med fasadtvätt för att träet ska klara sig från påväxt och hålla längre. Och självklart ska du tvätta om du ska måla om!

Vill du veta hur du gör för att få en rengjord fasad? Med en guide med 5 tydliga steg? Det får du svar på i den här artikeln. Det bästa är att det faktiskt inte behöver vara så svårt!

Plasta in och skydda

Det är ditt hus du vill tvätta, inte fönster och dörrar. Se till att plasta in och täcka för ytor som du vill skydda från smuts och rengöringsmedel! Tänk också på att det medel du använder kanske inte ska komma i kontakt med växter, utemöbler och annat som du har invid huset.

I det här steget bör du också ta fram de verktyg och den utrustning du behöver. Det handlar egentligen inte om några konstigheter.

Du behöver följande:

  • Handskar
  • Borstar (gärna några olika storlekar)
  • Teleskopskaft
  • Hinkar
  • Rengöringsmedel
  • Stege/ställning
  • Pall

Vät fasaden

Punkt nummer två i vår guide för 5 steg till en ren fasad är att väta fasaden. Nu ska du skölja allt det trä som du vill rengöra med helt vanligt kallt vatten från kranen. En vanlig vattenslang med milt tryck är att rekommendera. Högtryckstvätt rekommenderas inte, detta eftersom den skarpa strålen kan skada fasaden.

Ska man verkligen spruta vatten rakt mot fasaden? Precis så är det. Oavsett om träet är målat eller inte sedan tidigare så står det mot vatten. Du kan inte skada fasaden på något sätt när du blöter den.

Vilken årstid och månad är bäst för fasadtvätt?

Det optimala är att tvätta huset när vintern övergår i vår. Då har du ett rent hus för hela utomhussäsongen. Se bara till att det inte längre är risk för minusgrader.

Blanda rengöringsmedel

När du har sköljt fasaden börjar förhoppningsvis en hel del smuts att släppa från träet. Det räcker dock inte för att ytan ska bli ren. Nu är det dags att blanda det rengöringsmedel du ska använda.

Om du behöver få bort smuts räcker det ofta med ett milt (och miljömärkt!) diskmedel eller vanlig såpa. Vanligt diskmedel är faktiskt förvånansvärt effektivt. Se bara till att använda en mycket liten mängd.

Om du har svartmögel eller annan påväxt kan du behöva en speciell alg- och mögeltvätt. Du kan också använda produkter som säljs som fasadtvätt eller målartvätt för utomhusbruk.

Kan man tvätta fasaden med diskmedel?

Diskmedel kan vara effektiva för att lösa upp smuts och fett på trä. För mögel och annan påväxt är dock rengöringsprodukter oftast att föredra. Specialanpassade produkter tränger nämligen in i träet på ett annat sätt.

Applicera och rengör med borste

Nu är det dags att rengöra. Enklast är att använda handborste och hink med rengöringsmedel. Då applicerar du rengöringsmedlet samtidigt som du borstar. Skulle du ha en lågtrycksspruta hemma kan du använda den för att applicera rengöringsmedlet på fasaden.

För större ytor kan du använda en vanlig tvättborste. Viktigt är att du inte använder en skurborste eftersom den har för grova strån. Borsten ska heller inte vara alltför fina och mjuka eftersom de då riskerar att fastna i ojämnheter i träet. Du kan arbeta för hand eller använda ett borstmunstycke.

För mindre ytor och lite mer svåråtkomliga platser kan du använda en diskborste eller till och med en tandborste! Just dessa typer av borstar är för övrigt särskilt effektiva om träet har en lite skrovlig yta.

Hur länge ska du låta medlet verka? Om du använder såpa eller diskmedel brukar fem minuter vara tillräckligt. På den tiden hinner medlet tränga in i träet och rengöra på djupet. Om du använder ett rengöringsmedel bör du läsa på förpackningen vad som gäller.

Kan man använda högtryckstvätten för träfasaden?

Du bör inte använda högtryck för att tvätta och skölja ditt hus. Den kraftiga strålen kan nämligen göra skada på träet. Du kan såklart använda munstycket i sig utan högt tryck.

Skölj med rikligt med vatten

Det sista steget i din fasadtvätt är att skölja fasaden med rent vatten. Det är nu som all smuts, allt fett och all påväxt rinner av och ditt hus får en ren och fin yta. Nu är fasaden också redo för eventuell målning. Dock ska du självklart vänta ett tag – minst 7–10 dagar – innan du målar.

OBS! Se till att inte vänta för länge med att skölja. Det gäller särskilt när solen skiner. Väntar du för länge finns risken att medlet (och även smuts och fett) torkar in i träet igen.

Slutsummering – fasadtvätt

Att tvätta fasaden är något som många drar sig för och det är många som väljer att vända sig till målarfirmor. Som du ser är det dock inte något större projekt att göra en fasadtvätt för att ge ditt hus en ansiktslyftning. Det räcker med fem ganska enkla steg och någon avancerad utrustning behövs inte.

 

Foto längst upp: washlink.se

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 283 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis