fbpx

Vad ska man ha för färg i badrum?

Vilken fär ska man ha i badrum? Det är en fråga många ställer sig när de googlar.

Att måla om ett slitet trist badrum kan göra mirakel. Oavsett om du vill skapa en lugn spaupplevelse eller ett intensivt rum för att börja din vilodag rätt, kan du enkelt förvandla ditt badrum med rätt färgnyans.

När du förbereder att måla om badrummets tak och väggar, kom ihåg att tänka på de blöta såväl som fuktiga problem som kan finnas. Varma duschar och konstant handfatstvätt, kan leda till fukt på väggarna. Den väggfärgen man väljer ska därmed kunna ta sig an dessa problem och även stå emot mögelväxt.

Här får ni bästa tips hur ni kan välja färg i badrum och måla om badrummet själva!

Oljefärg vs. latexfärg

Om du letar efter rätt sorts färg för ditt badrum, välj en vattenbaserad latexfärg. Även om oljefärg har sitt rykte online för seghet och förmågan att stå emot slitage, behöver man använda mineralsprit för rengöring, den torkar långsamt mellan lagren och släpper ut höga nivåer av flyktiga ämnen. naturliga ämnen (VOC). Det finns också en chans att oljefärg kommer att gulna med tiden, speciellt vid problem med svagt ljus.

Latexfärg är ett mycket bättre val för badrum och här är varför:

Förbättrade lösningar: Många lösningar använder idag mycket förbättrad livslängd och även fuktbeständighet.
Tvättbarhet: Latexfärger har vanligtvis en tätare molekylstruktur som inte gör att vatten tränger in, vilket innebär att du kan skrubba bort fläckar och rester utan att oroa dig för väta från dina rengöringsinitiativ som förstör din färg.
Enkel rengöring: Latexfärg innebär också en enklare rengöring eftersom allt du behöver är vatten för att rengöra penslar och spill.

Mycket mindre farligt: Du kommer dessutom att ta ett andetag mycket lättare i det lilla området när du använder en latexfärg med låg VOC-halt.

KAKEL SHOPPEN

629 SEK/m2
879 SEK/m2
878 SEK/m2
419 SEK/m2
868 SEK/m2
1079 SEK/m2
469 SEK/m2
629 SEK/m2

Den bästa färgytan för badrum

Att välja den perfekta ytfinishen när ni målar badrum, är en viktig del av att se till att ditt målararbete möter framgång. Beläggningen av färgen, eller hur matt eller glansig den är, kan bara kännas som ett visuellt beslut. Men beläggningen kan fastställa hur robusta och mögelbeständiga dina badrumsväggar säkert kommer att vara.

Måste man ha Våtrumsfärg i badrum?

Ja! du ska ha våtrumsfärg för att förhindra framtida fuktskador (du behöver även en fuktspärr under väggfärgen). Är det taket du vill fräscha upp så kan du använda våtrumsfärg där också, men du kan faktiskt även använda takfärg.

Halvblank eller glansig finish

Den allra bästa finishen för en duschrumsfärg är halvblank eller glansig. Halvblank färg är glänsande och klarar av att rengöra bra, ändå kan den framhäva brister på dina väggar. Båda alternativen kommer att ge dig lite glans som hjälper färgen att motstå att ta in extra fukt som resulterar i mögelutveckling.

  • Halvblank färg består av mer harts och bindemedel i kontrast till platt färg, och en blank yta ökar mängden material ännu mer. Som ett resultat får man en mycket begränsad molekylstruktur i dessa färglösningar. Detta är viktigt när man målar om ett badrum av två faktorer:
  • Färg med högre glans kommer säkert att stöta bort fukt. Istället för att absorbera fukt och ge det en chans att ansamlas och förvandlas till mögel samt mögel och mögel, är det mest sannolikt att en vägg målad med halvblank eller blank färg kommer att se fukt förångas.
  • En halvblank eller glansig färg har en hårdare formel och är bättre för rengöring och gnidning med mycket mindre skador på färgen.

Bästa färg för att måla badrumstak

Badrumstaket bör också ha ett nytt lager färg. Den bästa färgen för badrumstak är en som motstår fukt och mögel. Undvik vanlig platt vit färg och välj en satinfärgad eller halvblank färgyta för ett badrumstak.

En satinfinish är bra för ett pulverrumstak eftersom utrymmet kan ha låg fuktighet och luftfuktighet. Men ett mycket fuktigt badrum med en ångande dusch kräver en mer hållbar och fuktbeständig halvblank finish för taket. Halvblank färg gör ett bättre jobb med att förhindra tillväxt av mögel och mögel som samlas i vattenfläckar och fläckar som tenderar att bildas på taket i ett fuktigt utrymme.

VARNING

Måla inte över mögelväxt. Vidta åtgärder för att rengöra och ta bort mögel. Skrubba bort befintlig mögel med blekmedel och vattenlösning. Bär andningsskydd och handskar och håll rummet välventilerat. Förslut och kassera rengöringsmaterial. Använd sedan en kvalitetsmögelbeständig grundfärg innan du målar.

Får man ha målade väggar i ett badrum?
Ja man kan ha målade väggar i badrummet, men det kräver noggrannhet, kunskap och rätt underlagsarbete. Vi brukar rekommendera att badrummet halvkaklas, dvs. kaklas en bit upp på väggen.

Slutsummering

Följer ni våra råd ovan för att välja färg i badrum, då kommer ni få ett lyxigt snyggt badrum på nolltid. Färg och att måla om gör så otrolig skillnad i alla rum i hemmet. Och det är även billigt, om man jämför vad det kostar att kakla eller renovera badrummet.

KAKEL SHOPPEN

629 SEK/m2
879 SEK/m2
878 SEK/m2
419 SEK/m2
868 SEK/m2
1079 SEK/m2
469 SEK/m2
629 SEK/m2

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis