fbpx

Eukalyptus – skötselråd och plantering tips

Du kanske är mest van vid eukalyptus (Eucalyptus cinerea) som en favoritmat för koalan. Detta vintergröna träd kan växa till nästan 60 fot högt i sin helt naturliga australiensiska miljö. Men när man planterar eukalyptus i trädgård är den i allmänhet mycket mindre. Den innehåller rödbrun bark på de mindre grenarna.

Bladen har en vacker silverfärgad till turkos nyans, och de producerar växtens distinkta mentolliknande doft. Eukalyptusträd odlas bäst på våren. De har en snabb tillväxt pris och kan också få ett antal fötter årligen. Det är mycket viktigt att komma ihåg att barken, löven och även saften från eukalyptus är skadliga både för människor1 och för husdjur.

Eukalyptus förberedelse för plantering

När du förbereder exakt hur du ska ta hand om eukalyptusplantor utomhus, välj först en planteringsplats som får mycket sol och har smuts med skarp dränering. Se till att inga träd eller häckar i närheten blockerar solsken från en ung eukalyptusplanta. Se också till att det finns tillräckligt med utrymme för att passa trädets hela höjd och även spridning. Om du planterar flera eukalyptusträd, placera dem minst 8 fot från varandra.

Dessa träd behöver normalt inte någon typ av stakning eller annan hjälpram att växa på. Liksom de också kan expanderas i behållare förutom inuti när de erbjuds tillräckligt med ljus.

LÄS MER: Så sköter och odlar du kaktus

Utöver att uppskatta dess skönhet kan odlare också skörda eukalyptus för många användningsområden. Vänta till senare under växtsäsongen för att skörda fullvuxna löv såväl som grenar. Om du bara vill ha de fallna löven, klipp bara av dem med beskärare eller för hand. Lufttorka dem på en pappershandduk eller torkskärm på en sval plats i direkt solsken. Vänta tills de fallna löven är något läderartade eller krispiga och spara dem sedan i glasburkar med tätt säkrade lock.

Skötselråd steg för steg

Ljus

Eucalyptus gillar mycket ljus, så placera din planta någonstans i ditt landskap som får minst 6 timmars direkt solsken dagligen. Dessutom bör eukalyptusväxter som odlas i ditt hem hållas nära ett lysande hemfönster, helst ett som möter söder.

Jordtyp

Eukalyptus tål många jordarter, men den behöver smuts med utmärkt avlopp. För containerväxter, använd en väldränerande krukväxtblandning. Ett lite surt till neutralt smuts-pH är bäst.

Vattning

Eucalyptus är ganska torktolerant när den väl har etablerat sig. Ändå gör det verkligen inte som att lämnas torrt under längre perioder, och att göra det kan få den att gå ner löv. En bra tumregel är att vattna när du kan sticka fingret rakt ner i smutsen och verkligen känna torr hud vid fingertoppen. Detta kommer vanligtvis att totalt uppgå till att strö regelbundet om du inte har haft regn, speciellt för containerväxter.

Temperatur såväl som fukt

Eucalyptus väljer varma temperaturer mellan cirka 65 och 75 grader Fahrenheit, och det är en blygsam fuktighetsnivå. Det kan inte uthärda långvarig exponering för temperaturer listade under 50 grader Fahrenheit. Så om du odlar din växt i en behållare, ta med den inuti när du förväntar dig kalla temperaturnivåer.

Gödselmedel

Om du expanderar din växt i marken behöver den vanligtvis inte växtmat. Emellertid kommer containerväxter säkert att minska sina näringsämnen snabbare. Så mata dem med krukväxtfoder med låg kvävehalt under hela växtsäsongen, följ instruktionerna på etiketten.

Olika typer av eukalyptus

Tillsammans med Eucalyptus cinerea finns det många olika andra eukalyptustyper. De inkluderar:

Eucalyptus globulus: Känd som blå gummi, denna variant inkluderar slät bark och är också speciellt mångsidig för en mängd olika expanderande förhållanden.
Eucalyptus gunnii: Allmänt kallad cidergummi, denna typ har mycket bättre kylatolerans än de flesta andra eukalyptustyper.
Eucalyptus platypus: Ofta kallad moort, detta är en särskilt hållbar sort som kan tolerera rejäla jordar, kyliga och även torka.

Beskärning

Eukalyptusträd behöver normalt sett inte trimmas mycket. Ändå kan du beskära tjocka, skadade eller vridna grenar för att behålla växten att se tilltalande ut. Den allra bästa tiden att göra det är på sommaren, men undvik beskärning i extremt fuktigt klimat.

Föröka Eucalyptus

Eukalyptusträd är oftast utvidgade från köpta frön eller plantskolor. Hemträdgårdsträd blommar inte ofta och producerar sina egna frön. De kan också förökas med sticklingar, även om detta inte alltid är framgångsrikt. Men det här är en kostnadseffektiv och praktisk metod för att få en ny växt, speciellt på grund av att eukalyptus kan vara svårt att få tag på på trädgårdscenter. Den mest effektiva tiden att ta sticklingar är när ett träd är mellan 2 och dessutom år gammalt; rota fullvuxna stjälkar är svårt. Målsättning att ta dina sticklingar på sensommaren. Så här förökar du eukalyptus från sticklingar:

Förbered en liten kruka med 3 komponenter komposterad trädbark till 1 del perlit. Inkludera ett växtmat med långsam frisättning, följ instruktionerna för etiketten för krukans dimension. Fukta odlingsverktyget. Använd steriliserade trimningsskivor för att minska en stjälk som är cirka 5 tum lång med 4 till 8 nedfallna löv. Klipp helt enkelt ovanför en nedfallen lövnod.

Eliminera de fallna löven på de nedre femtio procenten av sticklingen. Doppa den avskurna änden i ett rothormon och plantera det sedan i det expanderande verktyget nästan upp till där löven är.

Håll behållaren i starkt, indirekt ljus i ett utrymme som är cirka 70 grader Fahrenheit. Se till att smutsen förblir lätt fuktig.
Rötterna måste utvecklas inom cirka en månad. Då kan du flytta den nya växten till ett soligare område och sakta ta bort vattningarna. Så snart vädret är tillräckligt mysigt, ta med den utomhus för gradvis längre sträckor innan du planterar den på gården.

Hur man odlar eukalyptus från frö

När du tar hänsyn till exakt hur man odlar eukalyptus från frö, observera att fröna först måste kylas i kylen i två månader före plantering. Så dem på senvintern i ditt hem ungefär 10 till 12 veckor innan din plats senast beräknade frostdatum. Använd en frö-startblandning i torvkrukor som du kommer att kunna plantera rakt ner i jorden för att undvika att störa ursprunget.

Plantera frön utöver odlingsverktyget, bara täck dem lätt. Placera krukorna på en mysig plats med indirekt strålande ljus och håll även det expanderande verktyget fuktigt men aldrig genomblött genom att imma det. Frön behöver gro om ett par veckor. När fröstarterna är cirka 6 tum höga, är de redo att gå utomhus.

Omplantering av Eucalyptus

Eukalyptusväxter odlas ofta i behållare utanför deras härdighetszoner. Att odla eukalyptus i krukor gör att trädgårdsmästare kan skydda sina växter från kylan genom att ta dem inomhus. Men många trädgårdsmästare behandlar containereukalyptusväxter som ettåriga, och börjar med nya växter varje år på grund av deras snabba tillväxthastighet. Detta gör att de kan förbli hanterbara som krukväxter och på balkonger och däck.

Dessa växter gillar inte att deras rötter störs. Så det är bäst att börja med en stor behållare för att undvika att behöva potta om. En 5-liters behållare är en bra storlek. Och även om oglaserad lera är ett idealiskt material för att tillåta överflödig fukt att avdunsta genom dess väggar, kanske du vill ha en plastbehållare som är lättare att flytta runt. Se bara till att varje behållare har gott om dräneringshål och använd en snabbdränerande krukablandning av hög kvalitet.

Övervintring

Om du odlar en containereukalyptusväxt utanför dess härdighetszoner, måste du ta med den inomhus för att överleva vintern. Låt inte din planta utsättas för frost, som kan skada eller döda bladverket. Placera den nära ditt ljusaste fönster, gärna ett söderläge, för vintern. Befrukta inte växten, och backa något vid vattning.

Vanliga skadedjur

Eukalyptusväxter är ganska fria från några större problem med skadedjur eller sjukdomar. Men du kan ibland upptäcka långhornade eukalyptusborrar, särskilt på stressade växter. Hål i barken, vätskande saft och missfärgning av bladverket är tecken på angrepp. Ta bort det angripna området av växten omedelbart, eftersom insekticider inte är effektiva mot borrar.

Vanliga problem med Eucalyptus

Eukalyptusträd förblir relativt friska när de är i sin föredragna miljö. Men under suboptimala förhållanden kan de komma med vissa problem.

Bladen blir bruna

Löv som blir bruna på ett eukalyptusträd kan vara ett tecken på för lite fukt. Det är troligen problemet om du märker att löv kryper ihop sig eller tappar också. I så fall öka vattningen för att hålla jorden lätt fuktig men inte fuktig. Bruna löv kan också vara ett tecken på sjukdom, särskilt svampsjukdomar. Om bara ett litet område är påverkat, ta bort den delen omedelbart. Eller behandla med en lämplig fungicid.

FAQ

Är eukalyptus lätt att odla?

Eukalyptus kan vara utmanande att växa utanför sin ursprungliga miljö. Men med tillräckligt med solljus och värme kan den växa intensivt.

Hur snabbt växer eukalyptus?

Hur lång tid det tar att expandera eukalyptus beror huvudsakligen på hur nära du kan likna dess inhemska miljö. Under bästa förhållanden är eukalyptus ett snabbt växande träd och kan få ett antal fötter årligen.

Kan jag odla eukalyptus utomhus?

Eukalyptus kan växa utomhus i USDA-härdighetszonerna 8 till 11. Du kan också hålla en behållare utomhus under de varmare månaderna och ta in den för att övervintra när temperaturnivåerna faller under -15.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis