Elbörsen - så sätts priset och så påverkar det dig

Elbörsen – så sätts priset och så påverkar det dig

Innehållsförteckning

Visste du att det finns en börs för el-handel? Elbörsen fungerar precis som vilken börs som helst, där säljare och köpare av el träffas och där priset sätts fritt baserat på efterfrågan och utbud. Men hur påverkar dessa priser dig egentligen?

LÄS MER: Så blir Sveriges ekonomi 2024

På elbörsen handlas el på ett förutbestämt timpris. Priset sätts med 24 timmars framförhållning vilket gör att leverantörerna kan planera sina inköp och köpa mer när det är billigt och mindre när det är dyrare. Men det är även dessa priser som återspeglas i de timpriser som vi som konsumenter betalar, om vi har timpris på vårt elavtal.

Elbörsen Nordpol

Här uppe i norden handlar vi el på en elbörs som heter NordPool. Här möts säljare och köpare av el från många olika länder i norra europa, bland annat Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Frankrike och Holland. Det innebär att vi måste samsas om den el som produceras tillsammans med dessa andra länder.

Vad avgör om priset blir högt eller lågt?

Priset sätts som sagt baserat på utbud och efterfrågan. Det som gör att priset blir lågt är dels hur mycket el som används just då. TIll exempel på nätterna, när alla ligger och sover, brukar priset vara lägre, då det helt enkelt inte finns samma efterfrågan.

På samma sätt fungerar det med väder och vind. När det blåser bra och vi kan skapa mycket el från vindkraft, blir priset lägre. Eller om solen lyser på dagen och vi kan använda alla solpaneler som finns på villor och i samhället. Eftersom att priserna sätts med 24 timmars framförhållning, behöver man göra prognoser som baseras på exempelvis väderleksrapporter för kommande dygn.

Så kan du dra nytta priserna på elbörsen

Det första du ska göra för att kunna dra nytta av de skillnader i pris som finns från timma till timma på elbörsen, är att gå över till så kallad timdebitering. Vad det betyder är att du blir debiterad av ditt elbolag för den el du konsumerat under en specifik timma på dygnet multiplicerat med kWh-priset för den timman.

Som standard har elbolagen ett upplägg där man betalar ett genomsnittspris på elpriset under en hel månad, multiplicerat med den kWh-förbrukning som man har. Det innebär att man kan konsumera precis lika mycket el när det är en dyr timma, som när det är en billig timma. Det påverkar inte fakturan i slutändan.

Man måste själv aktivt kontakta sitt elbolag och be att få gå över till timdebitering. När det väl är gjort, kan man göra följande:

  • Använd smart laddning av elbil och bara ladda under dygnets billiga timmar.
  • Se till att tajma torktumlaren så att den körs när elpriset är lågt.
  • Använd så lite el som möjligt när elpriset peakar.
  • Låt inte mobilladdare sitta i uttagen utan att mobiler laddas, dessa drar el!

Det finns så klart mycket mer du kan göra, men i grund och botten handlar det om att anpassa sin konsumtion och förlägga den till timmar då elpriset är lågt, samt att lära sig använda mindre el när elpriset är högt.

FAQ – Vanligt förekommande frågor om elbörsen

Här samlar vi svar på några av de vanligast förekommande frågorna gällande elbörsen och Nord Pool.

Vem styr elpriset?

Det som styr elpriset är vilken efterfrågan det finns på el och vilken tillgång. När det blåser mycket eller är mycket sol ute, brukar elen som regel vara billig. Det samma gäller om det är bra vattenflöden till vattenkraftverken.

Vem tjänar på de höga elpriserna?

Många tror att elbolagen tjänar en massa pengar på de höga elpriserna men så är inte fallet. Det är nämligen så att elbolagen köper elen till så kallade spotpriser och säljer sedan elen till sina kunder med ett påslag. Detta påslag är fast och ökar alltså inte mer för att priset går upp.

Vad kostar elen 2023?

Det genomsnittliga elpriset för villakunder i Sverige under 2023 landar på cirka 14 öre per kWh. För lägenhetskunder ligger priset på cirka 28 öre per kWh.

Summering – Elbörsen

I den här artikeln har vi tittat närmare på elbörsen och vad som påverkar de priser som elen säljs till där. Här i norra Europa har vi en börs som heter Nord Pool och där handlas el till så kallat spotpris, vilket innebär ett specifikt timpris. Dessa timpriser sätts med ett dygns framförhållning, vilket gör det möjligt för konsumenter att vara förutseende och planera sin elkonsumtion.

För att spara el på detta sätt bör man se till att använda sina hushållsmaskiner under timmar när elpriserna är låga och i möjligaste mån använda smart styrning av sin elförbrukning. Till exempel kan man i många hem ställa in sin värmeanläggning så att varmvatten bara produceras när elpriset är lågt. På samma sätt kan man göra med laddningen av elbil. Tänk dock på att du måste kontakta ditt elbolag och ändra från rörligt pris till timdebitering.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024