fbpx

10 Ekonomi Budget Tips 2023

Levnadskostnadskrisen har fört med sig svåra tider för de flesta. Inflationen fortsätter att stiga och särskilt energikostnaderna är skyhöga. Dessa omständigheter skapar också en ond cirkel eftersom långsiktiga ekonomiska mål ofta ignoreras när människor är fokuserade på att hålla jämna steg med vardagliga kostnader.

LÄS MER: Så tjänar ni snabba cash från online – 10 tips

Det föranleder en viktig fråga:

Hur kan du ta tillbaka kontrollen över din egen ekonomi i dessa osäkra tider? Låt oss ta en titt på hur man planerar en budget för det nya året.

10 tips för ekonomibudgetering 2023

  1. Spåra varje krona och skriv ner allt

Att skriva ner dina mål ökar chansen att du uppnår dem. Du kan inte förbättra det du inte vet vilket understryker behovet av att spåra alla inkomster ochutgifter. Jag gillar att hålla ett fysiskt konto över allt och budgeteringsappar som YNAB är användbara för spårning när du är på språng. Denna post bör alltid vara korrekt och stå för varje sista cent du tjänar eller spenderar.

2. Hitta varje cent och konsolidera ekonomin

En stor känsla av kontroll kan komma från att hitta din ekonomi. Denna process hjälper till att ta bort osäkerhet och ge dig en korrekt bedömning av ditt nettovärde. Oavsett om detta är bra eller dåligt, är det bättre att vara realistisk och undvika att överskatta denna sida av din budget. Du kanske också vill konsolidera din ekonomi genom att stänga vissa tillbehöroch skapa en enda betalningspunkt för alla utgifter. När det gäller sparande kan du kanske öppna ett sparkonto med hög avkastning och överföra eventuella överskottsmedel till detta nya konto …

3. Öppna ett sparkonto med hög avkastning

När du lägger pengar åt sidan vill dufå dessa pengar att fungera för dig. Tyvärr missar många människor eftersom de lämnar sina besparingar på konton med låg APY (årlig procentuell avkastning). Att öppna ett sparkonto med hög avkastning är ett tryggt och säkert sätt att tjäna bättre ränta på sparande. Banks är väldigt konkurrenskraftiga just nu vilket innebär att det är lätt att shoppa runt och jämföra siffror för att hitta det bästa sparkontot med hög ränta.

4. Börja bygga upp en nödfond

I tider av osäkerhet vill du inte leva på kanten. Detta är därförviktigare när du inte har ett skyddsnät och en nödfond för att vara mer specifik. Oväntade utgifter händer hela tiden och säkerheten för en nödfond kan ge förtroende i tider av osäkerhet. Rapporter visar också hur pandemin tärde på många människors besparingar och nu är det dags att bygga upp sig bättre.

5. Begränsa lyxen och minska utgifterna

Det enklaste sättet att spara pengar snabbt är att minska utgifterna. Lyx är ofta de främsta syndarna för överutgifter och många av dessa kostnader kan minskas. Till exempel är det förmodligen inte dags att köpa en ny bil, tv eller bärbar dator. Du kan också skära ner på utekvällar och åtminstone försöka undvika de dyraste restaurangerna. Det är upp till dig om du vill ta bort kaffe från din dagliga rutin eller inte, men den allmänna tanken här är att minska dina utgifter.

Detta inkluderar följande…

6. Byt till en annan stormarknad

Shoppa runt för de bästa priserna på dina matvaror. Du kan spara hundratals per månad från denna switch och de flesta stormarknader erbjuder en liknande produktstandard nuförtiden. Det är också en bra idé att välja en stormarknad som erbjuder ett lojalitetskort. Dessa kort kan ge belöningar och rabatter över tid. Hur som helst, försök att vara försiktig med att köpa i bulk eftersom studier tyder på

Detta innebär vanligtvis att spendera mer för mer än du behöver under långa perioder.

7. Eliminera subscriptions och automatiska betalningar

Det känns som om varje app eller tjänst idag erbjuder en prenumeration. Det kan verka som ett kostnadseffektivt alternativ och bekvämt att ha dessa prenumerationer, men de är ofta onödiga. Till exempel; behöver dueally Netflix, Disney OCH Prime? Många människor går också igenom livet utan att ens inse att de fortsätter att betala vissa prenumerationer. Tack och lov är det enkelt att hitta dessa automatiska betalningar via dina bank- eller betalningsappar. Du kan sedan bestämma vilkaprenumerationer du kan eller inte kan leva utan.

8. Ändra dina fasta policyer och pruta

Det är ingen hemlighet att jämföra priser och byta kan spara pengar. Detta gäller allt från bolån och försäkringar till elräkningar och telefonplans. Faktum är att du kanske vill börja med att bli av med mobiltelefonräkningen och byta till en förbetald plan. Detta kommer sannolikt att resultera i en lägre månadsavgift och åtminstone se till att du vet den exakta kostnaden varje månad. Bolån och försäkringsbetalningar är också några av de största månadskostnaderna i en budget så även en liten minskning kan resultera i stora besparingar.  Forskning tyder också på att 70% + av konsumenterna sannolikt kommer att få rabatt om de prutar. Du kan göra detta med alla typer av räkningar och det kostar ingenting att fråga.

9. Var mer uppmärksam på energikostnaderna

Vi känner alla till de stigandeenergikostnaderna på senare tid. Dessa priser kommer inte att återgå till rimliga nivåer när som helst snart, så det är bäst att fokusera på hur du kan minska ditt beroende av dessa kostnader. Att köra mindre är en självklar lösning och kanske möjligt om det finns offentliga transportalternativtillgängliga för dig. Du kan också spara på energiräkningar hemma genom att värma vissa rum i motsats till att värma hela hemmet. Elektriska filtar är oftast billigare att köra än värmen och det lönar sig verkligen att stänga av allt när man går ut.

10. Glöm motgångarna och fokusera framåt

Konsekvens är den verkliga nyckeln till en framgångsrik budget. Du kan falla ur kurs då och då men konsistens hjälper dig att komma tillbaka till där du var. Detta kan hänvisa till att spara samma belopp varje månad eller undvika frestelsen av lyx, men hur som helst, att förbinda dig till planen hjälper dig att uppnå slutmålet. Det finns också en stor kraft i att sammanställa resultat och ta små steg varje dag med avsikt att uppfylla ett stort bildmål.

Summering – Ekonomi Budget Tips 

Du bör alltid konsultera en kvalificerad finansiell rådgivare för råd om specifika spar- eller investeringsprodukter. Tipsen ovan kan dock hjälpa dig att börja planera och budgetera för att uppnå verkligt ekonomiskt välbefinnande på lång sikt.

Nu; Låt oss ta en snabb sammanfattning av punkterna ovan.

– Köp en journal och ladda ner appen You Need a Budget (YNAB).

– Ta ett realistiskt tillvägagångssätt genom att registrera ditt exakta värde och prognos för utgifter. Konsolidera din ekonomi till ett mindre antal konton.

– Öppna ett sparkonto med hög avkastning.

– Börja bygga en nödfond.

– Skriv ner och registrera alla poster som du kommer att skära ner på utgifterna.

– Byt till en annan stormarknad för billigare matvaror.

– Avbryt så många prenumerationer som möjligt.

– Jämför månadsplaner och policyer för bättre erbjudanden.

– Var mer uppmärksam på energirelaterade utgifter.

– Gå förbi bakslag och håll dig konsekvent med din budget.

Lycka till!

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis