Dusch eller badkar: Vilket är det bästa valet?

En av de vanligaste debatterna när man renoverar ett badrum är om man ska ha en dusch eller ett badkar. Men vilka är fördelarna och nackdelarna med var och en? Är ett badkar verkligen värt det?

I den här artikeln kommer vi att gå igenom fördelarna och nackdelarna med att ha en dusch och ett bad, och vilket som är det bästa alternativet för dig.

Att tänka på innan du väljer mellan dusch eller bad

Innan du ens går in i de olika fördelarna och nackdelarna med vart och ett av alternativen måste du överväga några saker innan du gör rätt val. Här är några saker du bör tänka på:

 •  Hur stort är ditt badrum?
 • Har du äldre familjemedlemmar?
 • Har du barn?
 • Vad är din budget?
 • Har du husdjur?
 • Bryr du dig om ditt hus andrahandsvärde?
 • Är du ett fan av att koppla av i badkaret?

Hur stort är ditt badrum?

Om ditt badrum är litet är en dusch alltid det bästa alternativet. Du får extra utrymme du kan använda till annat. Om du har ett medelstort till stort badrum kan du överväga dina alternativ mer fritt.

Har du äldre familjemedlemmar?

Om du tar hand om äldre familjemedlemmar som din mamma eller din pappa, brukar en dusch vara den bästa lösningen. Äldre människor kämpar för att komma in och ut ur badkar så tänk på det.

Har du barn?

Om du har små barn och behöver bada dem kan ett badkar vara den enda lösningen. Det är inte praktiskt att ge sina barn ett bad i en dusch.

Vad är din budget?

Om du har en större budget kan du överväga ett badkar, men om din budget är knapp är en dusch den billigaste lösningen.

Har du husdjur?

Badkar är bra för oss som har husdjur. Vi kan enkelt tvätta dem och ta hand om dem på ett bättre sätt med ett badkar.

Bryr du dig om ditt hus andrahandsvärde?

Om du verkligen är orolig för ditt hems andrahandsvärde, eller om du funderar på att sälja ditt hus snart är en dusch faktiskt det bästa alternativet.

Är du ett fan av att koppla av i badkaret?

Om du är beroende av långa varma bad, eller du använder dem av medicinska skäl, då är ett badkar rätt väg att gå. Menar vad är ljuvligare än att en kall vinterdag, skjunka ner i ett hett bad med badsalt och eteriska oljor?

Fördelar och nackdelar med duschar

Vad är fördelarna med en dusch

 • Lättare att rengöra
 • Billigare
 • Perfekt lösning för dagligt bruk
 • Bättre för att umgås med din partner
 • Perfekt för mindre badrum
 • Om du tar hand om någon äldre är det den bästa lösningen
 • Använder mindre vatten
 • Ökar värdet på ditt husEasier to clean

Om du hatar att städa är en dusch den bästa lösningen. Den är mindre och den är superlätt att rengöra.

Billigare alternativ

En dusch är också mycket billigare än ett badkar. Faktum är att duschar ibland kostar halva priset för badkar, så tänk på det om du har en budget.

Perfekt lösning för dagligt bruk

För dagligt bruk är det inget som slår en dusch. Det är en enkel lösning, som är enkel och snabb att rengöra.

Bättre för att spendera tid med din partner

Om du inte har ett stort badrum med ett stort badkar, är duschar faktiskt ett bra sätt att tillbringa lite kvalitetstid med din partner.

Perfekt för mindre badrum

För mindre badrum finns inget annat val än en dusch. Utrymmet kommer att fyllas helt med badkaret, och det är inte det bästa valet.

Om du tar hand om någon äldre är det den bästa lösningen

Om du blir äldre eller tar hand om någon äldre är duschar fortfarande den bästa lösningen.

Använder mindre vatten

Om du bryr dig mycket om miljön, och vi alla vet vikten av att spara vatten, är duschar det bästa alternativet. Badkar kan använda mycket vatten, speciellt för långa bad.

Ökar värdet på ditt hus

Slutligen, en dusch ökar faktiskt värdet på din fastighet. Detta beror på att de flesta som vill köpa ett hus letar efter ett badrum med dusch.

Vad är nackdelarna med duschar?

 •  Kan ha läckor
 • Att koppla av i duschen är inte detsamma som i ett badkar
 • Svårt att ha tillräckligt med plats för handdukar och annat tillbehör

Kan ha läckor

En av de stora nackdelarna med duschar är att dörrarna ibland har små läckor. Detta är inte så bra, eftersom vatten kan komma in i ditt badrumsgolv och det är till och med farligt eftersom du kan halka.

Att koppla av i duschen är inte detsamma som i ett badkar

Även om du fortfarande kan ta avkopplande duschar, är de inte lika roliga och upplyftande som de långa baden.

Svårt att ha tillräckligt med plats för handdukar och annat tillbehör

Med duschar är det också svårt att få tillräckligt med utrymme för att sätta alla dina tillbehör. Det enda du har är de där vägghängarna, och de är inte den bästa lösningen.

Fördelar och nackdelar med bad

Vilka är fördelarna med bad

 •  Kan användas av hälsoskäl
 • Perfekt för avkoppling
 • Bättre om du har barn och husdjur

Kan användas av hälsoskäl

En av de stora fördelarna med att ha ett badkar är att man kan använda det av hälsoskäl. Du kan inte bara slappna av på det, utan det har också bevisats minska inflammation i kroppen genom att göra ett av de där långa baden med varmt vatten.

Dessutom kan bad med aromer och dofter också vara ett väldigt skönt sätt att koppla av i slutet av en lång arbetsdag. Om du är sjuk kan ett långt bad också hjälpa dig att återhämta dig.

Perfekt för avkoppling

Som vi har nämnt är badkar bra för en avkopplande stund, och om de är tillräckligt stora kan du till och med bjuda in din partner. Inget är väl mer romantiskt än ett dubbelbad med kärestan med levande ljus vid badkarskanten?

Bättre om du har barn och husdjur

Om du har små barn och husdjur är badkar definitivt det val du bör överväga. Du kan enkelt använda badkaret för att ge dina barn ett bad, och detsamma gäller för husdjur.

Vilka är nackdelarna med badkar?

 •  Svår att rengöra
 • Inte bra för äldre människor
 • Inte bra om du har ett litet badrum
 • Dyrare
 • Använder mer vatten
 • Sänker värdet på ditt hus

Svår att rengöra

Ett badkar är vanligtvis mycket svårare att rengöra, och det kräver mer ansträngning. Dessutom kan badkaret göra ont om du har problem med ryggen att behöva luta dig ner för att rengöra.

Inte bra för äldre människor

Om du är äldre eller tar hand om äldre människor kan ett badkar vara komplicerat för dem att använda. De har klivit in, och även att komma ut ur badkaret kan vara en utmaning.

Inte bra om du har ett litet badrum

Om du har ett litet badrum är det ett stort misstag att sätta ett badkar. Det kommer att få ditt badrum att se ännu mindre ut, och du kommer att förlora mycket extra utrymme som du kan använda för andra saker som förvaring.

Dyrare alternativ

Ett badkar är också dyrare än en dusch, och detta är ytterligare en anledning till varför duschar blir det mest populära alternativet.

Inte miljövänligt 

En annan nackdel med badkar är att de använder mycket mer vatten än duschar. Detta gör att alla badkar är tyvärr miljöbovar, då man spenderar otaliga liter vatten vid varje fyllning.

Sänker värdet på ditt hus

Tro det eller ej, ett badkar kommer faktiskt att sänka priset på ditt hus även om det är ett mycket dyrare alternativ. Anledningen är att de flesta faktiskt letar efter hus som har ett badrum med dusch.

Vad är bäst för dig?

Om du inte har barn eller husdjur är duschen troligen den bästa lösningen för dig. Detta beror på att det är ett snabbt sätt att rengöra sig själv, och om du inte verkligen behöver ett badkar kan du göra i stort sett vad du behöver med en dusch.

Varför är badkar inte så populärt längre?

En av de främsta anledningarna till att badkar byts ut mot duschar är för att de är en mycket mer praktisk lösning. I den värld vi lever i idag har ingen ens tid att överväga att ta ett bad. Faktum är att ha ett badkar minskar värdet på ditt hus, även om det är ett dyrare alternativ. Eftersom de flesta skulle föredra en dusch framför ett bad, och av den anledningen kanske vissa hus med badkar inte är värda lika mycket.

Slutsummering

Så vad man ska välja till sitt badrum handlar helt enkelt om smaksak. Vill ni bara tvätta kroppen snabbt då är det dusch som gäller. Gillar ni däremot att njuta länge, då är badkaret värt besväret.

Simma lugnt!

Text: Criatex SEO & Content

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 427 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis