fbpx

Den spännade historien bakom Halloween

(I samarbete med Fyndiq)

I Sverige kopierar vi det mesta från USA! Så även den mega kända högtiden i början av November kallad Halloween. Halloween är mest känd för creepy maskeraddräkter, dekorerade pumpor och trick or treat godis. Det inte många vet är att denna tradition har en mycket mer djupgående Europeisk historia, som är nära besläktad med de hedniska ritualerna som utövas av Kelter för över 2000 år sedan.

LÄS MER: 6 MEST HEMSÖKTA PLATSER I VÄRLDEN – HALLOWEEN SPECIAL

Samhain, ett Keltiskt firande, firades i högsta grad runt många delar av Europa, från Irland till Storbritannien och norra Frankrike. Kelterna trodde att passagen mellan vår värld och den andliga världen var tillgänglig under slutet av sommaren. Samhain markerade också slutet på skördeperioden och början på en ny säsong och vintern. Under detta viktiga datum trodde kelterna att de kunde kommunicera med sina nära och kära som gått bort, genom att ha på sig kostymer som djur huvuden och skinn. Utöver detta kunde de starta brasor och samlas runt elden för att uppträda och ge offer till sina gudar, i form av brinnande djur och grödor.

Romarna hade också två firande runt slutet av oktober, Feralia som firades traditionellt mot slutet av oktober och markerade de dödas bortgång. De firade också en dag till hedra Pomona, den romerska gudinnan för frukt och träd. Efter att romarna erövrade det mesta av Keltiskt territorium slogs samman de två festdagarna med Samhain, till vad vi idag känner till Halloween. Den första hänvisningen till namnet Halloween finns i en dikt av den skotska poeten Robert Burns, som skrev en dikt med titeln Halloween. Ordet härstammar från sammanslagningen av Hallow eller Holy person, med hänvisning till det faktum att en hyllning betalades till de heliga, och ”en” en referens till kvällen.

Foto: nextluxury.com

I grund och botten betyder Halloween en ”helgad kväll”. Numera är Halloween inte längre en hednisk och kostymerna är ljusår borta från de tidigare djurhudar och huvuden som används av Kelterna. Trick or treat har blivit det viktigaste Halloweenfirandet för barn, och USA fakta är att 25% av allt godis som köpts i USA är
köpt till Halloween.

Traditionen ”trick or treats” tros ha sitt ursprung i England under All Souls ’Day parader, där du som är mindre lycklig skulle be om mat och familjer skulle dela ut ”själ kakor ”. Övningen uppmuntrades starkt av kyrkan, och i gengäld skulle de fattiga göra det be för familjens döda släktingar. Så småningom besökte barnen husen i deras grannskap för att be om mat och godis, och så uppkom trick or treat traditionen. Halloween har verkligen utvecklats enormt sedan brasorna och offren som Kelterna använde. Idag är det en fest inte bara för barn utan också för vuxna som vill ha kul och festa. Halloween har sitt största centra idag i USA. Det beräknas att Amerikaner spenderar över 9 miljarder dollar för att fira Halloween varje år.

Här i Sverige har vi långt innan USAs variant av Halloween kom, tänt levande ljus på våra gravar. Många äldre firara fortfarande Halloween stillsamt med bara ett besök till gravarna till nära och kära där de sätter ljuslyktor. Många är åsikterna om Halloween och hur den ska firas men en sak är klar, det är helt klart en av modern tids största helgdag efter Julen.

Vill ni klä ut er till Halloween kan jag tipsa er om butiken Fyndiq De har just nu massa härliga skräck Halloween kostymer och smink. Fyndiq har även ett stort sortiment av artiklar inom hem, leksaker, tavlor, skönhet, teknik och mycket mer. De har även sköna julklappstips och kampanjer inför den kommande julhandeln.

Vad tycker ni om USAs Halloween firande vi kopierat i Sverige, med monster outfirs och trick or treat? Lugn Halloween eller horror party?

SHOPPA SOFFOR

Soffadirekt
10495 SEK15995 SEK
Soffadirekt
849510495
Soffadirekt
899512995
Soffadirekt
1549516995
Soffadirekt
10495 SEK15995 SEK

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis