5 danska slott du bara måste besöka

5 Danska slott du bara måste besöka

I vårt kära grannland Danmark finns det fullt av vackra slott som erbjuder boende och god mat. Här får du chansen att uppleva helt unika boenden och miljöer som är såväl romantiska som avkopplande. Nu ska vi lista 5 slott i Danmark som du verkligen måste besöka!

LÄS MER: 6 platser där Game of Thrones spelades in

På många av de danska slotten anordnas allt från teater, till guidade visningar och konserter. Slotten är trevliga att besöka på såväl sommaren som på vintern. Det går att spendera en mysig helg på slott i Danmark runt jul, precis som vi gör på våra svenska slott, med julmat och andra härliga aktiviteter. Varför inte bjuda med älsklingen på en romantisk date helg på slottet?

Danmark är så mycket mer än bara Köpenhamn och Skagen, och här ser ni vad jag menar!

Fredriksborg

Är nog det kändaste slottet i Danmark! Det ligger dessutom nära Köpenhamn, så det går bara inte missa om ni besöker den Danska huvudstaden.

Frederiksborg grundades i början av 1600-talet av kung Christian IV. Det är även det största renässansslottet i Skandinavien, och det är känt för att ha det bästa av renässansarkitektur och hantverk. Under hela 1600-talet användes Frederiksborgs slott ofta som kungligt residens, till exempel av Frederik VII på 1850-talet.

En stor brand härjade slottet 1859, och tyvärr blev större delen av slottets inre förstört. Branden var en katastrof då så mycket av slottets original inredning brann upp helt.  Lyckligtvis byggdes slottet om av J. C. Jacobsen, ägaren till Carlsbergsbryggerierna. Slottskapellet överlevde som tur är branden och står idag som på Christian IV:s tid.

Kronborg

Detta renässansslott beläget på Själland, närmare bestämt i Helsingör är ett självklart resmål för den som vill uppleva ett klassiskt danskt slott. Kronborg Slott är även i folkmun känt som Hamlet-slottet, då William Shakespeares världsberömda pjäs om Hamlet utspelar sig just på ett slott i Helsingör.

Slottet har en stor och vacker slottsgård där det arrangeras teatrar och konserter. Här kan du så klart se uppsättningar av just Hamlet, men även mycket annat.

Slottet erbjuder inte boende men det finns gott om fina hotell att välja mellan i Helsingborg.

Holckenhavn Slott

I Nyborg hittar du fantastiskt vackra Holckenhavn Slott! Här erbjuder man såväl boende som en trevlig restaurang i äkta renässansstil. Slottet anordnar allt från bröllop till konferenser, konserter och andra tillställningar. Om du planerar att besöka detta slott, rekommenderar vi att du i god tid kontaktar slottet och hör efter om det finns lediga rum.

Holckenhavn Slott har en anrik historia och började byggas redan på 1600-talet. För dig som är intresserad av historia, kommer detta slott inte att göra dig besviken. Slottet och den kringliggande omgivningen har otroligt mycket historia att berätta.

Nyborg är beläget på Fyn, som är danmarks tredje största ö. Här finns det mycket att upptäcka. Varför inte passa på att göra ett besök i Odense?

Dragsholms Slott

Upplev ett av danmarks mest hemsökta slott! Om du vågar? Dragsholms Slott, som är beläget på Själland, byggdes redan på 1200-talet och här vistas inte mindre än 3 olika spöken – men det finns historier om hundratals spöken!

Här kan du äta gott och bo i klassisk slottsmiljö med många vackra omgivningar att promenera kring. Slottet är beläget på nordvästra Själland och är således relativt lättillgängligt om du kommer med bil via Köpenhamn.

På Dragsholms Slott kan du se ett av de mer kända spökena i världen, nämligen Celestine Mariann de Bayonne Gyldenstierne. Som spöke har hon blivit mer känd som Dragsholms Vita Fru. Berättelsen om denna adelsfröken som blev ett spöke är både brutal och hemsk. Den utspelar sig under 1500-talet och handlar om att kvinnan ifråga blev inmurad i slottets väggar av sin egen far, på grund av att hon blivit gravid med en stalldräng. Under många år spreds sägnen om kvinnan som nu spökade och det fanns många vittnesskildringar där man sett henne gå genom slottets korridorer.

1910 hände någonting som fick sägnen att ta ny fart. Under en renovering av slottet hittades nämligen skelettet av en kvinna i en av väggarna. Vågar du besöka Dragsholms Slott och sova bland spöken?

Kokkedals Slott

Vill du besöka ett populärt slott i Danmark? Då bör du besöka det slott som Tripadvisors användare rankar som det bästa slottshotellet i hela Danmark, nämligen Kokkedals Slott. Här har det varit hotell sedan 2011 och det har blivit ett omåttligt populärt besöksmål för såväl danskar som utländska turister.

Här kan du njuta av storslagen matlagning, sköna hotellsängar och en omgivning som erbjuder allt från härliga promenader till spännande golfrundor. Slottet är beläget norr om Köpenhamn och söder om Helsingör. Det är alltså mycket enkelt att ta sig hit från Sverige, antingen via öresundsbron eller med färjan över från Helsingborg.

Prismässigt är Kokkedals Slott inte speciellt dyrt utan ligger i samma prisklass som många liknande slottshotell i Danmark. Väl värt ett besök om du vill uppleva att bo på ett lyxigt slott och samtidigt ha närheten till Köpenhamn.

Vraa Slott

Slutligen vill vi rekommendera Vraa Slott, speciellt till alla barnfamiljer. Barn uppskattar inte i lika stor utsträckning som oss vuxna, historiens vingslag, vackra restauranger och lummiga omgivningar. Därför måste vi hitta någonting som också lockar barnen.

Vraa Slott ligger bara 20 minuter från den populära äventyrsparken Fårup Sommerland. Perfekt att kombinera övernattning på slottshotell med lite bad och äventyr för barnen.

Slottet ligger i staden Tylstrup, norr om Aalborg. Här finns det mycket annat att uppleva och se i närområdet.

Vanliga frågor om att bo på slott

Det finns många frågor som dyker upp när det gäller boende på på slott i Danmkark. Här svarar vi på några av de vanligaste.

Vilket slott passar för familjer och barn?

För barnfamiljer som vill uppleva boende på slott, bör man se efter vad som finns i det närliggande omgivningarna. I Danmark har vi exempelvis Vraa Slott, som ligger nära Fårup Sommerland.

Kan man bo i ett slott?

Ja, det finns många slott som erbjuder boende. I vissa fall bor man i en närliggande byggnad eller en av flyglarna, men det finns också slott som erbjuder boende i själva slottsbyggnaden.

Vilka slott kan man bo på?

Det har blivit allt mer populärt att spendera en weekend på ett slott, varför fler och fler slott också startat verksamheter för just hotell- och restaurangverksamhet.

Summering – Besöka danska slott

Danmark har en mängd vackra slott som bedriver hotellverksamhet. Här kan du uppleva underbara interiörer och storslagna omgivningar. Perfekt om du vill komma bort ett tag och få andas lite frisk luft och samtidigt koppla bort från vårt moderna samhälle.

 

 

 1. Ooh, this is my dream house! I especially adore the last photo – soft and stark combined. Sooooo beautiful.

 2. wow! vakkert! :) flotte bilder!
  klem Hege

 3. Hej Maria!
  Tack så mycket! javisst kan det vara tufft med renovering, ibland tänker man “tänk om man hade kunnat få ett splirrans nytt hus, precis som man vill ha det”.. men det är ju samtidigt skoj, speciellt att man åstadkommer något själv :)
  Härliga inspirationsbilder du bjuder på!

  Kram Jenny

  • Ja det är just fördelen med att renovera själv…man känner sig sjukt duktig när man ser resultatet hi hi…Ha en skön helg …Love M

 4. Hej Inredningsvis,
  och tack för din lilla hälsning hos mig ! Kan bara hålla med dig, den här familjen har verkligen lyckats förena två världar med ett vackert resultat.
  Ha det gott – kram/Marita

 5. Vilka vackra bilder.får en att drömma sig bort

 6. Jamen visst blir man sugen på vår och värme, nu är jag trött på minusgrader och kläder i massor :P hehe

  • Exakt…spana in mitt nya inlägg så bjuder jag på lite värmande vårpics…ha en skön helg:) Love M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024