Cybersäkerhet som turist: 4 bästa tips

Cybersäkerhet som turist: 4 bästa tips

Digitaliseringen av samhället har inneburit att människor ständigt är uppkopplade via sina mobiltelefoner. Internet och andra digitala plattformar har revolutionerat och förenklat resandet – men det finns fortfarande digitala risker för turister. Människor delar dagligen ut sina personuppgifter på nätet.  Nackdelen med att surfa med öppna Wifi utomlands är att hackers enkelt kan ta sig in i era liv.

Jag blev själv hackad hela företaget förra vintern och jag vet därmed vilken mardröm man hamnar i med en kedjereaktion av hackade lösenord och blottande av personliga uppgifter.

I denna artikel tittar vi närmare på cybersäkerhet för turister och hur man kan motverka att bli hackad utomlands.

Cybersäkerhet

Cybersäkerhet är ett välkänt begrepp, men vad betyder det? Cybersäkerhet innefattar alla de verktyg som riskhanteringsmetoder, utbildning och teknik som används för att skydda nätverk, enheter, program och data från cyberattacker eller obehörig åtkomst. I dagsläget finns det knappt ett företag inom näringslivet som inte har en digital verksamhet. Företag innehar i stort sett all kundservice, personuppgifter och kundregister på en digital plattform och därför är det extra viktigt att dessa uppgifter är skyddade mot hot utifrån.

Enligt uppgifter ligger många svenska organisationer efter i sitt cybersäkerhetsarbete. 34 % av Sveriges chefer hävdar att det saknas tydliga regler och strategier inom cybersäkerhet. Cybersäkerheten anses hög i branscher som Tech, försäkring och energi-branschen men tyvärr ligger byggbranschen och kulturbranschen långt efter i säkerhet på nätet.

Cyberattacker fortsätter tyvärr öka vilket innebär att säkerhetsutgifterna är rekordhöga. Den amerikanska regeringen spenderande förra året 13 miljarder dollar på cybersäkerhet. För företag och organisationer kan en cyberattack vara väldigt kostsamma i form av förlorad inkomst, skadat förtroende, avbrott av produktionen och läckage av personlig information om kunder med mera.

Teknik som turist

Innan den teknologiska revolutionen var man som turist beroende av noggrann planering och resebyråer. Tack vara moderna mobilnät använder numera turister mobiltelefonen till allt från flygbiljett, information, kommunikation och säkerhet. Men att vara ständigt uppkopplad till Internet innebär även vissa risker. Även om digitaliseringen har underlättat vardagen innebär det också att samhället är sårbart för cyberattacker.

Företag och myndigheter lagrar enorma mängder data via sammankopplade nätverk. Cybersäkerhet inom turism handlar om ofta om att sätta stopp för cyberbrottslighet som innebär enskilda personer eller organisationer som attackerar i ekonomiskt syfte.

4 tips

Inom turistbranschen är det vanligt att personuppgifter hamnar i omlopp. Hotell och andra turistorganisationer innehar ofta lojalitetsprogram, lagring av passnummer och känsliga personuppgifter. Dessa uppgifter i kombination med att turister ständigt använder sin mobiltelefon får konsekvensen att turistbranschen är känslig för cyberattacker.

Nedan listas 4 tips för cybersäkerhet för turister:

 • Antivirus – Ett etablerat antivirusprogram är ett bra skydd som säkrar dina personuppgifter gentemot en cyberattack. Glöm inte att uppdatera programvaran för de senaste skydden.
 • Lösenord – Använd ett säkert lösenord och glöm inte att ändra i jämna mellanrum.
 • Öppna inte okända filer – Det är aldrig värt att öppna mejl eller länkar som man inte känner igen. Cyberattacker är ofta förklädda som vanliga mejl och därför bör man vara extra vaksam om man känner sig osäker.
 • Säkra WiFi – Det kan vara lockande att använda ett offentligt WiFi men det är viktigt att nätverket är säkert. Är detta inte fallet blir alla uppkopplade enheter såbara. I Sverige håller generellt WiFi hög standard gällande säkerhet och pålitlighet.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att en stor del av ansvaret ligger på hotellbranschen att garantera en säker digital miljö för gästen. Därför bör hotell och liknande verksamheter ständigt utveckla sin cybersäkerhet.

Den moderna turisten är konstant uppkopplad till Internet vilket oftast underlättar resandet, men samtidigt innebär det också en risk för cyberattacker. Det är viktigt att man är medveten om riskerna och därefter agerar försiktigt och skyddar sina personuppgifter så de inte hamnar i fel händer.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024