Clock hamburgare meny - vi granskar den brutalt

Clock hamburgare meny – vi granskar den brutalt

Clock var under 70-, 80- och 90-talet en ganska väletablerad kedja som sålde hamburgare till relativt låga priser. Man försökte bli ett alternativ till McDonalds och Burger King och lyckades ganska bra. Men 90-talskrisen slog hårt och tillslut försvann Clock helt och hållet. Men nu, efter alla dessa år, är Clock tillbaka igen och vi ska nu ta en spännande titt på vad som finns på menyn!

LÄS MER: Mc Donalds meny synad i sömmarna

Clocks meny innehåller en hel del intressanta detaljer. Vad sägs till exempel om ananas på hamburgaren? Eller currydressing? Det är dessa smaker som många som var med på 70-talet kommer ihåg Clocks för.

Clock hamburgare meny – granskad

Historia – Clock kedjan

Clock har minsann en brokig historia. Initialt gick det väldigt bra för kedjan som hade runt 13 restauranger i Sverige innan det började krisa på 90-talet. Det var en tuff tid för många i Sverige och speciellt för företag som levde på att sälja konsumtionsvaror, såsom restaurangmat.

Dessutom skenade ju räntan upp mot 500% vilket gjorde att många drabbades hårt och fick paniksälja sina fastigheter. Clock avyttrades successivt och 1999 stängde den sista restaurangen i Sverige. Men varumärket visade sig vara starkt och såldes till investerare, som i sin tur sålde det vidare. Någonstans fanns nog ett öde för Clock att någon gång återuppstå.

Många minns de goda smakerna och den speciella menyn som gick lite utanför gränserna och blev ett smakrikt alternativ till McDonalds, Burger King och Sibylla.

Stängde, fick nya ägare och öppnade igen

När den sista restaurangen stängde 1999 så tog det 21 år innan en ny Clock öppnade igen. Resan dit var krånglig och det blev flera ägarbyten. Tillslut såldes varumärket Clock på Blocket av alla ställen och slutligen hamnade det i händerna på någon som vill återuppliva Clock på allvar.

2020 öppnade så äntligen en ny Clock-restaurang i Härnösand. De gamla klassikerna på menyn fick återigen nytt liv och nu återstår det att se om det kommer öppna fler restauranger runt om i Sverige.

Clock hamburgare meny

Minns du den gamla klassiska menyn från Clock? Då kommer du garanterat känna igen dessa namnen. Menyn är alltså inte någon historisk meny utan vad som serveras idag på Clock i Härnösand. Här ser du också priser.

Clock Original                                                                                                                                                                    85 kr

Big Dream                                                                                                                                                                           85 kr

No One                                                                                                                                                                                                           85 kr

Clock Cheese                                                                                                                                                                     85 kr

Clock Spicy                                                                                                                                                                         85 kr

Clock Tex Mex                                                                                                                                                                                              85 kr

Clock Crispy Chicken                                                                                                                                                       85 kr

Clock Parisare                                                                                                                                                                    85 kr

Clock Fish                                                                                                                                                                            85 kr

Clock Halloumi                                                                                                                                                                                             85 kr

Clock Vegan                                                                                                                                                                       85 kr

Clock Naturlig                                                                                                                                                                    85 kr

Clock Mini                                                                                                                                                                          35 kr

Big Dream är nog den burgare som flest förknippar med Clock. Det är här vi finner den episka ananasskivan som blivit ett signum för Clock. Prismässigt så ser vi också att Clock gillar att ta 85 kronor för sina burgare. Det är i alla fall enkelt att komma ihåg priserna. Miniburgaren är den enda som sticker ut som kostar 35 kronor.

Vad innehåller hamburgare på Clock?

Clock har inte valt att köra på samma koncept som Max, där svenskt kött står i centrum. Här är det lite mer oklart vilket ursprung det är och det går inte att hitta någon information om detta på deras webbplats.

Dessutom har Clock redan hunnit vara i blåsväder då man använt halvfabrikat i sina menyer. Detta är inte acceptabelt då man dessutom innehar rättigheter för alkoholservering. Den rättigheten förutsätter nämligen att man lagar mat från grunden. Men hamburgaren på Clock är alltså fryst, vilket är upprinnelsen till problemen.

Näringsinnehåll på Clock

Clock listar inte näringsinnehållet på sin hemsida när det kommer till vad som finns på menyn. Vi får helt enkelt gissa oss till. Förmodligen är hamburgarna lite nyttiga eller onyttiga som dom på Max och Burger King. Här har man rejäla högrevsburgare så risken är stor att dessa är aningen mer fettrika och kaloririka än konkurrenternas.

Hamburgare generellt är inte någon hälsokost direkt och bör ätas vid enstaka tillfällen och inte som regelbunden kost. En meny med hamburgare, pommes frites och läsk brukar ofta landa på runt 1300 kalorier.

För dig som inte vet riktigt hur mycket 1300 kalorier så är det ungefär 60% av de kalorier som en vuxen människa behöver få i sig på en dag. Det är alltså ganska mycket. Det finns enkla knep för att ändå kunna äta på Clock, utan att behöva vara allt för orolig över att det blir för onyttigt. Man kan skippa pommes frites och läsk och dricka vatten till. Det blir både billigare för plånboken och bättre för kroppen.

Annat på menyn

Det finns inga desserter på Clock, såsom man är van att se på menyn på Burger King och McDonalds. Här finns ingen glass, inga kakor, etc. Däremot har man lite mer bistro-aktig mat, till exempel biffstek och en sallad. Menyn verkar dock vara under uppdatering och hemsidan som presenterar menyn är inte helt färdig.

Clock i Härnösand innehar serveringstillstånd och får således servera alkohol. Det här kan så klart vara ett stort plus för många som vill kunna gå ut och ha en trevlig stund på kvällen och kunna ta en öl och en burgare med kompisarna. Men detta gör också att Clock konkurrerar med ställen som Harrys och O’Learys, vilket blir svårare då dom helt enkelt är bättre på mat än vad Clock är. Men vill man ha någonting mittemellan dessa finare restauranger och McDonalds eller Burger King, ja då är Clock ett bra val.

FAQ – om Clock hamburgare meny

Många är nyfikna på Clock och hur återupplivandet av denna restaurang ser ut. Här samlar vi svar på de vanligast förekommande frågorna.

Är Clock statligt?

Nej, men det var det mellan 1976 och 1999. I samband med att man avvecklade restaurangerna under 90-talet så såldes varumärket vidare till en privat aktör: Det är alltså bara varumärket som har återuppstått. Det ursprungliga bolaget bakom Clock finns inte krav.

Hur många Clock restauranger fanns det som mest?

Allt som allt fanns det 34 restauranger som drevs av Clock. Man var på god väg att bli en riktig utmanare till McDonalds och Burger King. Men 90-talskrisen satte stopp för det.

Finns Clock i Sverige?

Ja, Clock är en svensk hamburgerkedja som stängde ned 1999 men som nu öppnat med nya ägare i Härnösand. Menyn känns igen från 70-, 80- och 90-talet och här finns den berömda ananasskivan i hamburgaren som heter Big Dream.

Summering

Vi har tittat närmare på Clock, som var en väletablerad kedja med hamburgerrestauranger i Sverige under 70-, 80- och 90-talet. Totalt hade man så mycket som 34 restauranger. Många  kommer ihåg den klassiska hamburgaren Big Dream som hade en ananasskiva mellan bröden.

1999 stängde den sista restaurangen men nu har man alltså öppnat igen efter 20 år av frånvaro. Det är dock bara varumärket som levt vidare, men dom nya ägarna av Clock har återinfört menyn så som den var innan och man serverar även alkohol för den som är törstig på den sortens drycker.

Prismässigt ligger Clock ganska bra till, med sina 85 kronor per burgare rakt igenom. Vi gillar i alla fall enkelheten, inga krusiduller.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024