Att förvara veden i en särskild vedbod är ingen dum idé. Här kan du låta veden torka i lugn och ro och du kan stapla vedträna så att ditt förråd av bränsle för kamin och öppen spis inte tar så mycket plats.
Ett skjul för din ved kan såklart se ut på lite olika sätt. Oavsett vilken bild du har framför dig kommer här våra 10 bästa tips på hur du kan tänka när du ska bygga egen vedbod. Lycka till med ditt projekt!
Bygga vedbod
Ni hittar vedbod ovan HÄR
Välj rätt storlek
Ved tar en hel del plats och om du är en flitig användare av kaminen årets kalla månader gör du av med en hel del ved. Med en eller ett par brasor per dag kan du mycket väl göra av med 3–4 kubikmeter ved eller mer per säsong.
Första steget om du ska bygga egen vedbod är att välja storlek. Här är det viktigt att komma ihåg att din ved måste torka innan du använder den. Om du använder exempelvis två kubikmeter per säsong så behöver du en bod som rymmer mer än så, faktiskt det dubbla!
Välj rätt plats
Det är med hjälp av vind och sol som veden torkar. Det är alltså en god idé att placera boden på husets södra sida, i söderläge helt enkelt. Då torkar veden snabbare och du kan börja elda med den snabbare.
Givetvis är det också en fördel om boden passar in på tomten överlag. Tänk också på hur långt från huset boden ska stå, om du nu inte bygger en mindre variant precis vid huset. Det finns lite att tänka på när det gäller placeringen.
Hur ska man egentligen stapla ved?
Regel nummer ett är att veden alltid ska hållas torr. Regel nummer två är att stapla med barken uppåt och i rader. Slutligen gäller det också att pussla lite med så få större springor som möjligt. Då håller sig stapeln stabil.
Vedskjul ovan finns HÄR
Bygga vedbod – regler att känna till
Om du bygger en fristående vedbod på din tomt kan det vara smart att du undersöker vilka regler som gäller. En bod räknas som friggebod och en sådan får du bygga utan bygglov (förutsatt att den inte är av det enorma slaget).
Om du bygger boden nära en gräns till en granne, närmare bestämt inom 4,5 meter från gränsen, så behöver du inhämta grannens samtycke. Det är egentligen alla regler du behöver känna till, men kontrollera gärna med kommunen om du är osäker.
Lösvirke eller byggsats
Ska du bygga din vedbod helt på egen hand? Ska du välja en enkel variant med lastpallar som grund eller genomföra ett lite större projekt? Allt beror egentligen på dina ambitioner kring storlek och design (och på hur roligt du tycker att det är att bygga!).
Hur länge ska veden torka?
Nyhuggen ved innehåller stora mängder vatten, i princip 50%. Ved med fukthalt på 15-20% ger bäst effekt och minst sot vid förbränning.
Stapla på pallar
Oavsett hur du bygger din bod kan det vara smart att lägga pallar eller motsvarande i botten. Med helt vanliga lastpallar får du nämligen perfekt luftcirkulation helt automatiskt. Veden kommer inte i kontakt med marken och pallarnas luftiga konstruktion gör att fuktig luft från marken ventileras bort. Med det sagt ska vi gå över till exempel på ritningar.
Vedskjul ovan finns HÄR
Bygga vedbod – ritning för en enkel bod
Här är ett förslag på ritning för en enkel bod som du kan bygga själv hemma. Det du behöver är följande.
- Tre stolpar / tjocka reglar som botten
- Två lastpallar (80 x 120 cm)
- Fyra stolpar 150 cm höga
- Reglar för stomme
- Staketribbor eller liknande för sidor och baksida
- Reglar för tak
- Takpapp
Du börjar med att göra i ordning marken vid behov. Därefter lägger du ut och förankrar (vid behov) stolparna i marken. Nästa steg är att placera lastpallarna på stolparna.
Fäst sedan stolpar i bottenregeln i vardera hörn och sätt fast reglar längst upp på stolparna för att skapa stommen till väggar och tak. Se till att stolparna för bodens framsida är något högre för att underlätta avrinning.
Montera därefter ribbor på vedbodens sidor och montera reglar för taket. Det sista steget är att nita eller spika fast takpapp för skydd ovantill.
Vad kostar ved egentligen?
En kubikmeter nykluven ved kostar mellan 1000–1600 kr enligt ungefärliga siffror från 2023. Torkad ved kostar naturligtvis lite mer.
Bygga egen vedbod mot vägg
Ett alternativ till en fristående bod, är att bygga ett skydd vid huset med reglar som stomme, trall som sidor och plåt eller papp som tak. Det är en lite enklare konstruktion som kan passa utmärkt om du inte behöver så mycket utrymme för veden. Kom ihåg att skruva fast hela konstruktionen i väggen på ditt hus!
Köp färdig byggsats
Färdiga byggsatser för vedförråd och skjul finns att köpa hos många byggvaruhandlare på nätet och i verkliga världen. Vissa är öppna på alla sidor men har ett litet tak som skydd. Andra är mer gedigna skjul med väggar, tak och dörrar. Vad alla har gemensamt är självklart att de släpper igenom både sol och vind. En färdig byggsats är ett bra alternativ om du vill förenkla allt kring byggandet.
Dela upp i förrådet
Om du eldar flitigt och löpande fyller på med nyhuggen ved kommer innehållet i ditt vedskjul ha olika fukthalter. Det är såklart inte så bra att blanda olika fukthalter, så när du bygger kan du med fördel se till att det finns olika avdelningar för nyhuggen respektive torr ved.
Vitt vedställ ovan finns HÄR
Måste du ha en vedbod?
Men, måste man ha just en bod specifikt för veden? Fungerar det inte lika bra med ett vanligt förråd eller någon annan plats där regn och fukt inte når? En bod för din ved hjälper dig med torkningen av träet samtidigt som den frigör plats. Så, om du har mycket ved, är vårt tips att du bygger egen vedbod!
Sammanfattning
En vedbod är minst sagt praktisk för dig med kamin eller öppen spis. Hur du ska bygga din egen bod beror dock på din ambitionsnivå. I den här artikeln har vi gett tips på ritning på två mycket enkla varianter och tipsat om byggsatser. Kom ihåg: det viktiga är att du ser till att veden kan torka effektivt och ostört. Det är vad en vedbod handlar om!
REA FYND SHOP