Bygga pergola med tak – 7 bästa tips

Bygga pergola med tak – 7 bästa tips

Att bygga en pergola med tak är ett spännande alternativ till exempelvis ett uterum eller en takad altan. Den skapar karaktär till ditt hus och den kan även byggas på många olika sätt. En pergola blir som ett helt nytt uterum i trädgården, där man kan sitta och mysa långt in på sommarnätterna. Det går även bra att odla klätterväxter längs med pergolans stommar. Då får ni även en grönskande plats att njuta av.

LÄS MER: Så bygger ni ett perfekt altantak

Söker du en steg för steg-guide till att bygga pergola med tak för altan eller trädgård? Du har kommit rätt. Här får du våra bästa tips på hur du planerar och bygger för att få det perfekta resultatet.

Bygga pergola tips

Pergolan ovan finns att köpa HÄR

En snygg praktisk pergola i aluminium perfekt för skiftande Svensk sommarväder!

Planera noga

Precis som med alla andra hantverk i och kring hemmet är det viktigt med planering. Ju bättre du planerar, desto bättre blir resultatet när du ska bygga pergola.

Det första steget är att välja ut vilken typ av konstruktion du vill ha. Det finns faktiskt en nästan otrolig mängd möjligheter. Om du vill göra det enkelt för dig slår du till på en byggsats med färdiga delar. Om du vill ta ut svängarna använder du ett ritprogram för att rita upp en unik konstruktion.

Det du ska titta på extra noga i din planering är:

 • Placering på tomten (fristående, på altan, fäst i vägg med mera)
 • Avstånd till grannens tomt
 • Läge på tomten (sol eller skugga)
 • Storlek på konstruktionen (längd, bredd och höjd)
 • Om du ska komplettera med stensättning eller inte
 • Om du vill ha klätterväxter eller inte

Vad betyder ordet pergola?

Ordet kommer från italienskan och det betyder ungefär ”lövgång”. Konstruktionen ska enligt traditionen vara i trä och vara klädd med klätterväxter.

Köp rätt material

När du har konstruktionen klar för dig är det dags att köpa material. Här är det normalt en god idé att välja kvalitet. Din pergola kommer att vara utsatt för väder och vind och konstruktionen ska såklart också vara stabil. Välj gärna också mer rejäla dimensioner för att ge konstruktionen en mer kraftfull stil.

Vilket material behöver du? Först och främst behöver du stolphållare eller jordankare och plintar. För extra stabilitet kan du gjuta egna plintar. Du behöver naturligtvis också träskruv. Verktyg som du behöver är bland annat vattenpass, måttstock, ger-/kapsåg, skruvdragare och slägga.

När det gäller pelarna är formatet 95×95 mm ofta att rekommendera och när det gäller reglar kan formatet 45×145 mm fungera utmärkt. Allt beror dock på hur du har planerat.

Ni hittar stilren pergola ovan HÄR

Lägg grunden och sätt upp stolparna

Oavsett om du bygger din pergola med tak på altanen eller i marken ska du naturligtvis börja med att mäta och markera var stolparna ska placeras. Kontrollmät gärna med kryssmätning både en och två gånger!

Nästa steg är att sätta fast pelarna. Först ska du dock mäta ut hur höga de ska vara. Om du vill ha bekväm gånghöjd samtidigt som hela konstruktionen är stabil är ett mått på 210–220 cm ovanför marken alldeles utmärkt.

För varje pelare bör du först grovjustera och sedan finjustera lodet. Det gäller särskilt om du bygger i mark i trädgården. Då kan du göra så här:

 • Slå i två spett ungefär 150 cm på vardera sida om stolpskon så att det bildas en tänkt triangel mellan spetten och stolpskon
 • Montera pelaren med träskruv längst ner och grovjustera
 • Skruva fast reglar mellan spetten och stolpen – ungefär 1 meter upp
 • Finjustera

Det sista steget är att montera klart med träskruv i övriga hål i stolpskon.

Krävs bygglov för pergola?

Du behöver inte ha bygglov om din pergola saknar väggar och tak. För pergola med tak och/eller väggar kan du behöva bygglov eller göra bygganmälan.

Sätt fast balkarna

Med alla fyra pelare på plats är det dags att montera tak. Här är första steget naturligtvis att mäta och det andra steget att såga. Rekommendationen är att du börjar med kortsidornas balkar. Se till att längden täcker hörnpelarnas bredd. Montera sedan kortsidorna med träskruv.

Nästa steg är att mäta, såga och montera långsidornas balkar. Här gör du på samma sätt. Se till att längden överlappar pelarnas bredd.

Ni hittar vit pergola ovan HÄR

Montera ditt pergola tak

Nu har du en rejäl stomme som är fast förankrad. Nu återstår bara att lägga tak på din pergola i trä. Här ska du börja med att mäta. Börja med att mäta avståndet mellan kortsidorna. Dela sedan det måttet med antalet takbjälkar du önskar eller hur långt du vill att det ska vara mellan bjälkarna.

Om din pergola är exempelvis 300 cm kan du välja att ha kanske 8–9 bjälkar för ditt pergolatak. Markera avstånden på långsidornas balkar och såga ut bjälkarna. Sedan är det bara att montera!

Vad är lamelltak?

Det är populärt att montera lamelltak på pergola. Ett sådant tak kan liknas vid en persienn som kan släppa in ljus och stänga ute ljus beroende på inställning.

Komplettera med belysning och stensättning

Med både pelare, balkar och bjälkar på plats är din pergola klar. Men, det finns självklart mer du kan göra. Många väljer att stensätta ytan mellan pelarna på olika sätt. Det kan handla om allt från plattor till dekorsten.

Det är också populärt att sätta upp belysning i bjälkarna i taket. En ljusslinga kan både vara dekorativ och ge fint ljus på kvällen. Självklart finns också andra alternativ. Se bara till att belysningen är IP-klassad!

Plantera växter

En pergola är i grunden till för klätterväxter och lite grönt och lite blommor kan ge hela konstruktionen en extra dimension. Om pelarna står på altanen är det kanske lite svårt att plantera växter, men om de står i jorden är det fritt fram. Du kan komplettera med spaljéer av olika slag för att få plats för mer grönska.

Ni hittar pergola ovan att köpa HÄR

Summering – Bygga pergola

Om du väljer att bygga pergola får du ett extra rum i trädgården, ett rum för avkoppling och umgänge. Du gör också plats för växter så att trädgården kan bli grönare. Dessutom kan den här konstruktionen vara riktigt vacker i sig.

I vår artikel om att bygga pergola i trä med tak har du en steg för steg-guide till hur du kan göra. Själva jobbet tar inte många timmar och det går såklart fortare om ni är två.

SOMMAR REA SHOP

Ancona divan höger
Soffadirekt
1199515995
TylÖsand 3-sits soffa
Soffadirekt
999512795
Monaco 3-sitssoffa offwhite k sommar
Soffadirekt
7995 SEK9995 SEK
Bolnuevo soffa shop
Soffadirekt
1549517995
Catania matbord runt bord
Soffadirekt
79958995
Catania/mondo matgrupp 4 stolar
Soffadirekt
1399517975
Boogi fåtölj bouclé soffad shop
Soffadirekt
49955995
Woody soffbord runt
Soffadirekt
34954495
Zelarino sidobord ø 60 cm k jotex
Soffadirekt
3995 SEK4495 SEK
Boogi fåtölj bouclé soffad shop
Soffadirekt
42956495
Beau loungestol
Soffadirekt
22952795
Portofino fåtölj beige
Soffadirekt
44955895

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024