fbpx

Bygga hus billigt – bra eller dålig idé?

Alla vill vi väl betala så lite som möjligt i alla lägen, eller hur? Samma sak gäller kring att bygga hus. Men, att bygga hus billigt – är det egentligen en bra idé? Finns det inte risk att det blir fel på något sätt?

LÄS MER: Bygga fritidshus – våra bästa tips och råd

Det går att bygga hus billigt, vilket kan vara extra bra att känna till nu när ekonomin inte är helt frisk. Fortsätt läsa för nyttig fakta! I den här artikeln finns också varningar med att bygga hus billigt, ihop med fakta och regler som är viktiga att känna till.

Så här kapar du kostnaderna – 10 exempel

Att bygga ett hus är ett stort projekt med många delar. För varje enskild del kan du skära i kostnaderna för att få ner totalpriset. En justering här och en justering där kan göra stor skillnad.

När du planerar ditt husbygge kan du med fördel titta på dessa tio sätt att bygga billigare. Kombinera flera för att sänka priset ännu mer.

 • Gör mer av jobbet själv
 • Köp tomt med mindre behov av markarbete
 • Tänk på storleken
 • Köp byggsats
 • Bygg på höjden
 • Bygg oinrett
 • Snåla på fönster
 • Välj billigare tak
 • Välj enklare köksinredning
 • Bygg billigare badrum

Jobba mer själv

Hantverkare kostar mycket pengar och varje timme som du kan jobba själv gör skillnad på priset. Hur mycket du kan göra själv beror dock på din kompetens och erfarenhet samt självklart på hur mycket tid du har över.

Köp ”byggklar” tomt

Att spränga, påla och schakta är inte billigt. Det är därför en fördel om din tomt är så ”byggklar” som möjligt. Naturligtvis är det vissa markarbeten som måste göras, men ju mindre omfattning, desto bättre.

Hur billigt kan jag bygga nytt hus?

Enklare konstruktioner med grundläggande standard kan kosta under 20 000 kr per kvadratmeter. Då ingår inte eventuella markarbeten, avgifter med mera.

Storleken är viktig

Det är givetvis dyrare att bygga ett stort hus än att bygga mindre. Varje extra rum och varje enskild kvadratmeter kostar många tusenlappar. Att bygga mindre är alltså rätt val om du vill komma undan billigare. Det kan dock vara bra att planera huset för framtida utbyggnader om behovet skulle uppstå.

Byggsatser är billigare

Ett skräddarsytt eller kanske till och med arkitektritat hus är dyrare än ett som byggs på färdiga byggsatser. Det kan vara lockande att skapa något eget, men den förmånen visar sig också tydligt i slutkostnaden.

Billigare att bygga högt

Det absolut mest kostnadseffektiva sättet att bygga är att bygga högt och den optimala modellen är 1,5-planshuset. Med en sådan konstruktion får du ner priset för grunden och väggarna och får på köpet en billigare uppvärmning.

Låt övervåningen vara oinredd till en början

Det är en hel del hustillverkare med byggsatser som erbjuder möjligheten att lämna övervåningen oinredd. Det är en lösning som kan spara dig en hel del pengar. Du kan sedan inreda när som helst när behovet av extra yta uppstår.

Fönster är dyra!

Det är modernt och det är vackert med stora glaspartier. Samtidigt är det dyrt. Väljer du ett färre antal fönster och dessutom i mindre storlekar så kommer du att spara in mycket pengar.

Taket är dyrt!

Även för taket finns en hel del pengar att spara. Bland alternativen är papp det absolut billigaste medan tegel av den glaserade typen kostar mest. Det är dock bra att komma ihåg att priset har en nära koppling till hållbarheten över tid.

Vad kostar en tomt?

Tomtpriserna bestäms av respektive kommun. En miljon kronor kan ge allt mellan 100 och 20 000 kvadratmeter beroende på ort.

Foto: ballingslov.se

Välj billigare kök

Köket är det dyraste rummet i huset. Med tillval på tillval kan priset enkelt bli flera hundra tusen kronor. Välj billigare och kanske också enklare utrustning för att komma ner i pris.

Exempel på billigare alternativ:

 • Enklare utformade luckor (utan glas)
 • Kombinerad kyl och frys
 • Bänkskivor av laminat
 • Billigare golv
 • Mindre avancerad fläkt och ventilation

Välj badrum av enklare standard

Om köket är dyrast så kommer badrummet på god andra plats. Här finns mycket att göra om du vill bygga hus billigt. Storleken är en sak, materialval och utrustning två andra. Genom att välja matta istället för kakel och välja en billigare toalettstol eller dusch kan du spara mycket.

Risker med att bygga billigt

I en sådan här artikel måste vi tyvärr lyfta några varningar. Det finns risker med att välja den billigare vägen. Lägg dem på minnet för att förhindra att ditt billigare husbygge blir en dålig idé.

Billigt = litet

Storleken på hela husbygget är den faktor som påverkar priset mest. Ju mindre yta, både inomhus och utomhus, desto lägre blir din prislapp. Ett litet hus kan dock bli begränsande. Nya familjesituationer och nya behov kan göra huset för litet.

Kortare livslängd för material

Ju billigare material, desto kortare är livslängden normalt. Det gäller särskilt för takbeläggningen. Väljer du till exempel papp istället för tegel i lera får du räkna med kortare livslängd.

Vad är ett nyckelfärdigt hus?

Ett nyckelfärdigt hus levereras inflyttningsklart. Det inkluderar grunden och hela huset inklusive el, köksutrustning, hushållsmaskiner och VVS.

Komponentbrist hos hustillverkare

Det är inte så ofta som det är brist på utrustning och material för standardlösningar. Om du väljer billigare lösningar hos en hustillverkare kan det dock ta tid att få leverans. Det kan göra att bygget blir försenat med de kostnader som kan följa.

Tidskrävande att jaga material till lågt pris

Om du väljer att köpa material och utrustning på egen hand kan det ta tid att hitta rätt produkter till rätt pris. Även detta kan leda till förseningar och fördyringar.

Risk för fel om du gör jobbet själv

Till sist ska vi nämna risken för att saker och ting går fel om du gör en del av jobbet själv. Det är många moment i ett husbygge och om du inte behärskar en viss uppgift (eller inte följer byggregler) kan eventuella fel bli kostsamma.

Regler du måste ha koll på

Att bygga hus själv är inget du ska eller bör göra utan att först sätta dig in i det regelverk som gäller. Det finns en mängd regler både kring byggprocessen i sig och vad och hur du får bygga.

Om du anlitar en entreprenör för jobbet, till exempel en hustillverkare med färdiga byggsatser, kan du räkna med att kunna få hjälp med det mesta. Ju mer jobb du gör själv, desto mer noga måste du vara med att läsa på om krav på utformning och tekniska egenskapskrav.

Vi ska inte gå in på alla regler här, men det är särskilt viktigt att komma ihåg två saker:

 • Om du inte är auktoriserad elektriker får du inte göra elarbeten
 • En del moment (särskilt inom våtrum) måste vara fackmannamässigt utförda för att villaförsäkringen ska gälla

Foto: skidstahus.se

Slutsummering – Bygga hus billigt

Att bygga hus billigt är fullt möjligt. Med smarta val kan du få ner prislappen ganska rejält. Det är dock viktigt att känna till vilka tänkbara fallgropar som finns. Förhoppningsvis har den här artikeln gett dig de svar du söker!

OBS! Den här artikeln gör inte anspråk på att vara heltäckande. För allt som har med husbygge att göra gör du klokt i att göra din hemläxa ordentligt och ta reda på alla fakta som just du behöver.

 

 

Foto längst upp: skidstahus.se

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis