Det har aldrig varit enklare att bygga fritidshus än nu! Utbudet är stort och nästan alla husleverantörer har nyckelfärdiga fritidshus i sitt sortiment. Sedan konkurrensen från spanienhus, fjällstugor, båtar och husbilar blivit större, finns det också betydligt fler tomter nu än förr och till bättre priser.
LÄS MER: Renovera trappa – bästa tips och råd för en ny trappa
Är du intresserad av att bygga ett fritidshus? Här kommer våra bästa tips och råd på hur du ska gå tillväga och vad du bör tänka på. Håll till godo!
Bygga Fritidshus – 10 Bästa tips

Foto: vastkuststugan.se
Tips 1: Hitta ett bra område
Tänk på att du inte bara ska trivas i din sommarstuga, du ska trivas i området också. Promenera runt i det område som du funderar på att bygga i och känn in stämningen.
Tips 2: Vad är viktigt för dig?
Vad är viktigt för dig när det gäller själva fritidshuset och vad är viktigt i området? Närhet till affär, fik och bad? Eller vill du bo mer avskilt ute skogen? Skriv en lista där du rangordnar alla punkter.
Tips 3. Hitta en tomt till ett bra pris
En vanlig tumregel är att en dyr tomt kan bebyggas med ett dyrare hus, medan en billig tomt bör bebyggas med ett budgethus. Anledningen till detta är att man inte vill ha ett exklusivt hus i ett mindre exklusivt område. Då får man inte igen pengarna om man en dag vill sälja.
SHOPPA BILLIGT
Tips 4: Finansiera med huset som säkerhet
Själva finansieringen kan lösas på olika sätt. Antingen genom att gå in med en kontantinsats och ha ett vanligt bolån för bygget. Då har man först en så kallad byggkredit, som man sedan lägger över till bolån när bygget är klart. Man kan också använda sin befintliga bostad som säkerhet för det nya lånet och då många gånger slippa kontantinsatsen. Hör med din bank!
Tips 5: Gör en geoteknisk undersökning
Till en ganska låg kostnad kan man genomföra en så kallad geoteknisk undersökning av tomten innan man köper den. Då kan man fastställa att inget extra markarbete tillkommer om man ska bygga ett hus där. Annars finns risken att man till exempel behöver påla eller spränga, vilket kostar mycket pengar. Det vill man i så fall ha klart för sig innan man slår till och köper tomten.

Foto vastkuststugan.se
Tips 6: Ta in offerter från flera hustillverkare
När du väl har en tomt är det dags att hitta ett hus. Du kan bygga helt själv eller köpa en byggsats av en hustillverkare. Vissa väljer att göra en del av jobbet själva, för att hålla nere kostnaderna. Det beror så klart på hur kunnig du är och hur mycket tid du har.
Tips 7: Välj mellan delad entreprenad eller totalentreprenad
OM du inte ska bygga själv så kan du anlita en entreprenör som gör själva markarbetet och en som bygger huset. Det kallas för delad entreprenad. Då är det du som är byggherre. Det finns också bolag som erbjuder totalentreprenad, då dom gör allt och även står som byggherre.
Tips 8: Välj vart du vill lägga ditt fokus
Livet handlar om att välja och prioritera, så även husbygge. Välj det som är viktigt för dig och lägg krutet där. Kanske är det viktigt för dig med en rejäl uteplats? Lägg då fokus på det och spara kanske in på badrummet istället.
Tips 9: Vänta med vissa bitar för att hålla budget
Man kan även avvakta med vissa saker om man vill kunna hålla en budget. Exempel på sådant kan vara inredning av övervåning, byggande av carport eller garage, anläggning av trädgård, osv. Saker som helt enkelt inte behöver vara färdiga för att man ska kunna bo där.
Tips 10: Ta hjälp av vänner
Vänner är ovärderliga när man bygger ett fritidshus. Om du har vänner som är händiga, nyttja dessa. Ta en helg eller flera då ni åker ut till huset och snickrar, målar och fixar och har en trevlig stund tillsammans.
FAQ – Vanligt förekommande frågor om att bygga fritidshus
Här kommer några av de vanligast förekommande frågorna när det gäller att bygga fritidshus, samt svaren på dessa.
Vad kostar det att bygga fritidshus?
Det är väldigt olika och beror på vad tomten kostar, hur mycket du gör själv och hur exklusivt du vill bygga. Ett fritidshus kan kosta allt från 500.000 upp till flera miljoner.
Hur stort fritidshus får man bygga?
Det här beror på detaljplanen. Om området är avsett för fritidshus, brukar man ha exempelvis ett max på 120 kvm för själva byggnaden. Kolla upp detta med den aktuella kommunen.
Hur billigt kan man bygga ett fritidshus?
Det går att bygga ganska billigt om man göra precis allting själv och väljer en tomt på ett mindre exklusivt område. Då kan man komma ner mot 300.000 för ett hus.
Varför får man inte bo i fritidshus?
Det handlar om vilken standard ett fritidshus ska ha kontra en vanlig villa. Man ställer helt enkelt lite högre krav på handikappanpassning och annat för villor än för fritidshus.
Kan man bo i ett fritidshus året runt?
Det kan man göra men man måste vara skriven någon annanstans. Man ska inte bo året runt i ett fritidshus enligt gällande lagar och regler.

Foto: Foto vastkuststugan.se
Summering – Bygga fritidshus
Här har vi grottat ned oss i att bygga fritidshus och lanserat 10 bra tips och råd på vad du ska tänka på. Här gick vi igenom allt från finansiering till val av entreprenör och husmodell. Lycka till med att bygga ditt fritidshus!
SHOPPA INREDNINGSVIS FAVORITER
Foto längst upp: Hemfint.se