fbpx

Lyckas med Buskar i trädgård – 6 bästa tips

Att lyckas med buskar i trädgården är mer än bara att gräva ett hål och sätta ner dem. Det handlar om att förstå dina buskar, din trädgård och hur de båda samspelar. Det finns en mängd olika buskar som passar för olika förhållanden och den här artikeln kommer att hjälpa dig välja rätt.

Det kan verka överväldigande i början, men med rätt information och verktyg kommer du att kunna skapa en vacker och livlig trädgård. Vi kommer att gå igenom de sex bästa tipsen för att lyckas med buskar i trädgården.

Buskar i trädgård

Björkspirea ovan finns HÄR

1. Förstå dina förhållanden

Innan du ens börjar tänka på vilka buskar du vill ha i din trädgård, bör du ta en titt på de förhållanden du har att arbeta med. Är din trädgård solig, skuggig, fuktig eller torr? Dessa faktorer kommer att påverka vilka buskar som kommer att trivas.

Det är också viktigt att förstå din jord. Är den sandig, lerig, kalkrik eller sur? Olika buskar föredrar olika jordtyper, och vissa kan vara ganska petiga. Genom att välja buskar som trivs i din trädgårds specifika förhållanden, kommer du att ge dem bästa chansen att blomstra.

 • Snabb-testa din jord med ett pH-test kit
 • Notera soltimmarna på olika platser i trädgården
 • Observera om det finns områden som är särskilt fuktiga eller torra

2. Välja rätt buskar för din trädgård

När du har en god uppfattning om dina trädgårds förhållanden, är det dags att börja tänka på vilka buskar du vill ha. Men det är inte bara en fråga om vilka buskar du tycker är vackra. Du måste också tänka på hur de kommer att passa in i din trädgård.

Tänk på storleken och formen på buskarna, liksom deras färg genom säsongerna. Vissa buskar kan bli mycket stora, medan andra förblir små. Vissa ger en explosion av färg på våren, medan andra ger ett stadigt flöde av grönska året runt.

 • Läs på om buskens förväntade storlek och tillväxttakt
 • Tänk på buskens färg genom säsongerna
 • Undersök buskens krav på sol, skugga och jord

Rönnspirea ovan finns HÄR

3. Rätt placering av buskar

Placeringen av buskarna i trädgården är en annan viktig faktor att tänka på. Inte bara för buskarnas skull, men också för hur de kommer att se ut och interagera med resten av trädgården. Vissa buskar passar bäst i förgrunden, medan andra fungerar bäst som bakgrund eller skärm.

 • Var ska jag placera mina buskar i trädgården? Buskarnas placering beror på deras storlek, form, färg och blomningstid, samt din trädgårds layout.
 • Hur mycket utrymme behöver mina buskar? Varje buske behöver olika mängder utrymme att växa på. Det är viktigt att ge varje buske tillräckligt med utrymme för att den ska kunna växa och blomstra ordentligt.
 • Kan jag flytta en buske efter att den har planterats? Ja, men det kan vara ett stort jobb och det finns alltid en risk att busken inte kommer att överleva flytten. Det är bäst att plantera busken på rätt plats från början.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

4. Rätt skötsel av buskar

Skötseln av buskarna är lika viktig som valet och placeringen av dem. Detta inkluderar regelbunden vattning, gödsling och beskärning. Vissa buskar kräver mer underhåll än andra, så det är viktigt att känna till deras specifika behov.

 • Hur ofta ska jag vattna mina buskar? Hur ofta du vattnar beror på busken och dina trädgårds förhållanden. En allmän regel är dock att buskar föredrar djupa, men sällsynta, vattningar istället för frekventa, grundare vattningar.
 • När ska jag beskära mina buskar? Beskärningstider varierar beroende på busk typen. Generellt sett är det bäst att beskära buskar sent på vintern eller tidigt på våren, men det finns undantag.
 • Behöver jag gödsla mina buskar? Ja, de flesta buskar mår bra av gödsling på våren. Använd en slow-release granulär gödsel för bästa resultat.

Ni hittar buske Katsura ovan HÄR

5. Plantering och beskärning av buskar

Att plantera och beskära buskar korrekt kan göra en stor skillnad i hur väl de trivs. Vid plantering är det viktigt att gräva ett tillräckligt stort hål och vattna ordentligt efteråt. När det gäller beskärning bör du alltid använda rena, skarpa verktyg och beskära på rätt tid på året.

 • Hur djupt ska jag plantera mina buskar? Som en generell regel bör du plantera busken så att rothalsen (platsen där stammen övergår till rötterna) är jämn med marknivån.
 • När är bästa tiden att plantera buskar? Detta varierar beroende på busken, men de flesta buskar planteras bäst på våren eller hösten när vädret är svalare.
 • Hur ska jag beskära mina buskar? Varje buske har sina egna beskärningsbehov. Allmänt sett bör du ta bort döda eller sjuka grenar, tunna ut busken för bättre luftcirkulation och forma busken för estetiska skäl.

6. Buskars betydelse för biologisk mångfald

Slutligen, kom ihåg att buskarna i din trädgård inte bara är till för att se vackra ut. De spelar också en viktig roll för biologisk mångfald. Buskar ger skydd och föda till en mängd olika insekter, fåglar och små däggdjur. Genom att välja inhemska buskar kan du bidra till den lokala ekologin samtidigt som du njuter av en vacker trädgård.

Buske Bukettapel ovan finns HÄR

Sammanfattning

Att lyckas med buskar i trädgården handlar om mer än bara att välja vackra buskar. Det kräver förståelse för din trädgårds förhållanden, att välja de rätta buskarna, att placera dem på rätt plats, att ta hand om dem korrekt och att beskära dem på rätt sätt. Genom att följa dessa sex bästa tips kommer du att kunna skapa en trädgård som är vacker, hälsosam och bidrar till den biologiska mångfalden.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis