Lyckas med buskar i trädgård – 6 bästa tips

Lyckas med Buskar i trädgård – 6 bästa tips

Att lyckas med buskar i trädgården är mer än bara att gräva ett hål och sätta ner dem. Det handlar om att förstå dina buskar, din trädgård och hur de båda samspelar. Det finns en mängd olika buskar som passar för olika förhållanden och den här artikeln kommer att hjälpa dig välja rätt.

Det kan verka överväldigande i början, men med rätt information och verktyg kommer du att kunna skapa en vacker och livlig trädgård. Vi kommer att gå igenom de sex bästa tipsen för att lyckas med buskar i trädgården.

Buskar i trädgård

Björkspirea ovan finns HÄR

1. Förstå dina förhållanden

Innan du ens börjar tänka på vilka buskar du vill ha i din trädgård, bör du ta en titt på de förhållanden du har att arbeta med. Är din trädgård solig, skuggig, fuktig eller torr? Dessa faktorer kommer att påverka vilka buskar som kommer att trivas.

Det är också viktigt att förstå din jord. Är den sandig, lerig, kalkrik eller sur? Olika buskar föredrar olika jordtyper, och vissa kan vara ganska petiga. Genom att välja buskar som trivs i din trädgårds specifika förhållanden, kommer du att ge dem bästa chansen att blomstra.

 • Snabb-testa din jord med ett pH-test kit
 • Notera soltimmarna på olika platser i trädgården
 • Observera om det finns områden som är särskilt fuktiga eller torra

2. Välja rätt buskar för din trädgård

När du har en god uppfattning om dina trädgårds förhållanden, är det dags att börja tänka på vilka buskar du vill ha. Men det är inte bara en fråga om vilka buskar du tycker är vackra. Du måste också tänka på hur de kommer att passa in i din trädgård.

Tänk på storleken och formen på buskarna, liksom deras färg genom säsongerna. Vissa buskar kan bli mycket stora, medan andra förblir små. Vissa ger en explosion av färg på våren, medan andra ger ett stadigt flöde av grönska året runt.

 • Läs på om buskens förväntade storlek och tillväxttakt
 • Tänk på buskens färg genom säsongerna
 • Undersök buskens krav på sol, skugga och jord

Rönnspirea ovan finns HÄR

3. Rätt placering av buskar

Placeringen av buskarna i trädgården är en annan viktig faktor att tänka på. Inte bara för buskarnas skull, men också för hur de kommer att se ut och interagera med resten av trädgården. Vissa buskar passar bäst i förgrunden, medan andra fungerar bäst som bakgrund eller skärm.

 • Var ska jag placera mina buskar i trädgården? Buskarnas placering beror på deras storlek, form, färg och blomningstid, samt din trädgårds layout.
 • Hur mycket utrymme behöver mina buskar? Varje buske behöver olika mängder utrymme att växa på. Det är viktigt att ge varje buske tillräckligt med utrymme för att den ska kunna växa och blomstra ordentligt.
 • Kan jag flytta en buske efter att den har planterats? Ja, men det kan vara ett stort jobb och det finns alltid en risk att busken inte kommer att överleva flytten. Det är bäst att plantera busken på rätt plats från början.

REA FYND SHOP

Monaco premium fåtölj
Soffadirekt
59956995
Boogi fåtölj bouclé soffad shop
Soffadirekt
42956495
Anglet soffbord svart k - soffbord
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Margo soffbord
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Velvet sand sänggavel
Soffadirekt
27954395
Alicia soffbord svart
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Hamilton sittpuff
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Metz sänggavel
Soffadirekt
12953495 - 63 %

4. Rätt skötsel av buskar

Skötseln av buskarna är lika viktig som valet och placeringen av dem. Detta inkluderar regelbunden vattning, gödsling och beskärning. Vissa buskar kräver mer underhåll än andra, så det är viktigt att känna till deras specifika behov.

 • Hur ofta ska jag vattna mina buskar? Hur ofta du vattnar beror på busken och dina trädgårds förhållanden. En allmän regel är dock att buskar föredrar djupa, men sällsynta, vattningar istället för frekventa, grundare vattningar.
 • När ska jag beskära mina buskar? Beskärningstider varierar beroende på busk typen. Generellt sett är det bäst att beskära buskar sent på vintern eller tidigt på våren, men det finns undantag.
 • Behöver jag gödsla mina buskar? Ja, de flesta buskar mår bra av gödsling på våren. Använd en slow-release granulär gödsel för bästa resultat.

Ni hittar buske Katsura ovan HÄR

5. Plantering och beskärning av buskar

Att plantera och beskära buskar korrekt kan göra en stor skillnad i hur väl de trivs. Vid plantering är det viktigt att gräva ett tillräckligt stort hål och vattna ordentligt efteråt. När det gäller beskärning bör du alltid använda rena, skarpa verktyg och beskära på rätt tid på året.

 • Hur djupt ska jag plantera mina buskar? Som en generell regel bör du plantera busken så att rothalsen (platsen där stammen övergår till rötterna) är jämn med marknivån.
 • När är bästa tiden att plantera buskar? Detta varierar beroende på busken, men de flesta buskar planteras bäst på våren eller hösten när vädret är svalare.
 • Hur ska jag beskära mina buskar? Varje buske har sina egna beskärningsbehov. Allmänt sett bör du ta bort döda eller sjuka grenar, tunna ut busken för bättre luftcirkulation och forma busken för estetiska skäl.

6. Buskars betydelse för biologisk mångfald

Slutligen, kom ihåg att buskarna i din trädgård inte bara är till för att se vackra ut. De spelar också en viktig roll för biologisk mångfald. Buskar ger skydd och föda till en mängd olika insekter, fåglar och små däggdjur. Genom att välja inhemska buskar kan du bidra till den lokala ekologin samtidigt som du njuter av en vacker trädgård.

Buske Bukettapel ovan finns HÄR

Sammanfattning

Att lyckas med buskar i trädgården handlar om mer än bara att välja vackra buskar. Det kräver förståelse för din trädgårds förhållanden, att välja de rätta buskarna, att placera dem på rätt plats, att ta hand om dem korrekt och att beskära dem på rätt sätt. Genom att följa dessa sex bästa tips kommer du att kunna skapa en trädgård som är vacker, hälsosam och bidrar till den biologiska mångfalden.

REA FYND SHOP

Monaco premium fåtölj
Soffadirekt
59956995
Boogi fåtölj bouclé soffad shop
Soffadirekt
42956495
Anglet soffbord svart k - soffbord
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Margo soffbord
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Velvet sand sänggavel
Soffadirekt
27954395
Alicia soffbord svart
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Hamilton sittpuff
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Metz sänggavel
Soffadirekt
12953495 - 63 %
 1. Jätte fint och dessa underbara syrener som förgyller mig några dagar per år. I år blommade det mesta samtidigt och innan man hann reflektera hade allt blommat ut och nu börjar det bara bli en grön massa ute. Synd att det ska gå så himla fort.

 2. ****Have a good day dear.. :)

 3. The pictures are so beautiful as always.. :) Room looks so cozy and pretty.. :)

  Have a good Dear dear.

 4. Tack själv, det är bara sanning. Jag har tyvärr inga lov längre men en bra sommar ska jag ha :) önskar dig desamma!
  Ha en bra torsdag!

 5. så himla fina bilder :)

 6. Så mycket fina bilder! :)

 7. Gorgeous flowers!

 8. Så fina bilder! Gillar de rosa stolarna och kristallkronan i taket. Kände igen den översta bilden och har den sen tidigare i mitt inspoarkiv:-)

 9. Hej :) men tack snälla söta!

  Och jätte tack för att du gör reklam för din egen blogg, jag älskar inredning. Bästa som finns med hemmet!
  Super fina bilder och tips!
  Hoppas allt är bra med dig.

  Kram

 10. I am a lilac fan myself so I love each and every photo

 11. Lilac one of my favourites.

 12. sv: tack vad glad jag blir!
  Kepsen köpte jag i en affär uppe, eller nej nere blir det ju – glömmer att jag har flyttat haha, i Strömstad i alla fall. Men har sett att de har sådana på Stadium och de verkar vara äkta – dock utan klisterlappen tror jag. Det är skitsvårt att hitta rätt storlek – min är egentligen lite för hög men det märks som tur är inte när jag har på mig den.

  Jag har blivit helt fast i inredning faktiskt. Ser ofta på de där programmen då britter letar efter nya hus osv… jättekonstigt men längtar tills jag har ett eget hus/lägenhet som jag får inreda själv :D Ha en superbra dag

 13. Lilac sugar, huh? I really like the idea, it would be perfect for a tea party. A tea party fit for a fairytale.:) White and lilac combinations is pretty perfect!

 14. Hey Maria!
  All are great inspirations! I would be shifting to a new place soon..and would definitely use ideas fro your blog… <3
  Thank you for visting my blog and following. I am following you on bloglovin and pinterest. (My fb is creating soe prblm…would definitely follow on fb once it's colved..) :)

  Neha
  Let’s talk about everything

 15. I just love love love lilacs. We had a garden full of them when I was a little girl but sadly they don’t grow here in Southern California. Boo hoo. I just love your photos.

 16. What beauitful photos! Love the contemporary feel to them!

  Thanks so much for stopping by my blog. Would you like to follow each other?

  http://WWW.ROXTHEFOX.COM

 17. Really fresh and lovely, we have 2 large lilac bushes and I love walking past them just to get a whiff of that perfume!!’
  XO Karolyn

 18. Vilka härliga foton du har på din underbara blogg. Inspirerande! Följer dig från nu :)
  Tack för att du uppmärksammat mig på http://energirikhalsa.com

 19. Thanks for your sweet comment! :)
  I LOVE every single photo you put in this post *-* seriously!
  xx Zoe

  • Mmm, the lilac sugar sounds delicious! And these photos are all so so lovely.

 20. Dear Maria!
  What a beautiful post!
  I love the photos!
  With love,
  Geli

 21. How gorgous! I love those colors together!

 22. gorgeous pictures, very inspiring!

  xo

 23. Vackert!

  sv: Tack så mycket! :) Kram

 24. Varifrån kommer tavelramen i första bilden? Har desperat letat efter just en sådan till ett foto jag har!
  Underbara bilder dessutom!

 25. fint!

  sv; japp jag följer dig med nu! :)

 26. Vilka härliga bilder!! och inredningarna var sjukt snygga!!

 27. SV; Åh tack så mycke !
  Desamma ! =)

 28. sv: Tack, joo det har jag :)

 29. sv: tack =) jorå det finns en i min meny under följ mig! :D kram

 30. Morning Maria! I have your same passion, love this flower too, either as color and as scent! Your shared the most gorgeous photos, I always enjoy to browse your blog, you got always one of my fav inspiration, indoor and outdoor! Happy Monday dear, big hugs! xo

 31. Hi, I love all about interior design, I had a look at your blog and its really awesome! I would love to have the same interior for my house:) So now I know where I can have ideas from:)

  Thank you for stopping by at my blog, follow you with pleasure!
  http://lavenderloafers.com

 32. Beautiful post, very inspiring! Thanks for the sweet words on my blog!

  XO from Malta,
  http://www.b-biche.com

 33. that pink headboard is spectacular

 34. Amazing lilac inspirations. I want that bed!!! It’s perfect. I had no idea that you can make lilac sugar. I have to try it :D

  xx

 35. Vackert med lila! Snyggt! (följer dig på bloglovin!)

 36. what gorgeous beautiful rooms! lilacs are my fave :)

 37. Sv: Tack så jättemycket för tipset! jag har faktiskt aldrig varit i Göteborgs skärgård.. Stockholms har man ju däremot varit i flera gånger men kanske för ta mig en sväng förbi Göteborgs i sommar :) Kram!

 38. Sv; haha tack! :)
  Allt bra?

  • Vad härligt! :)

   Jättefina bilder! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024