Nu att vintern är snart här är det dags att börja tänka på uppvärmning. Det bästa och mysigaste sättet att värma ett hus i min mening är med braskaminer.

Kaminer har funnits i alla år i olika former och stilar. Man kanske förknippar ordet ’braskaminer’ med de gamla svarta och sotiga gjutjärnskaminer som fanns i gamla stugor på landet. Men faktumet är att moderna braskaminer behöver inte alls vara svarta eller smutsiga. Många olika färger och stilar finns numer och de kan vara ett stiligt och varmt tillskott för de flesta rum i villor, stugor och till och med lägenheter.

Spana in de här moderna kaminerna :)

Braskaminer

braskaminer

braskamin i badrummet

braskaminer

fyrkantig svart braskamin

marmor braskamin

moderna braskaminer

svart kamin

OASI 008

vit braskamin

Fakta om braskaminer

Det finns visserligen några olika typer av kaminer. De vanligaste i Sverige är:

Braskamin
En fristående kamin som är ansluten till en rökkanal.

Gjutjärnskamin
En fristående kamin gjord av gjutjärn och ansluten till en rökkanal eller skorsten.

Kakelugn
En eldstad gjord av tegel, murad och kakelklädd. Mycket effektiva, snygga och eftertraktade.

Uppvärmning med kaminer – det tekniska

Cirka 75 watt av energi per kvadratmeter behövs för att värma en bostad. Dvs. om bostaden är på 100 kvm. behövs 75 x 100 = 7,5 kW av energi – förutsatt att bostaden är isolerad. De flesta kaminer producerar mellan 3 – 11 kW av energi.

Eldstad: Lätt vs. tung

Braskaminer som väger mindre än 200 kg kan i de flesta fall placeras fritt på golvet. En sådan kamin klassificeras som en lätt eldstad. Braskaminer som väger över 200 kg behöver ett fundament och räknas som tunga. Brandskydd i form av sten, tegel och dylikt placeras framför och ibland runt kaminen för att förhindra eldsvådor.

Ventilation och kaminer

Eldning i kaminer ger stor luftomsättning eftersom luften som behövs för förbränningen vanligtvis sugs in från utrymmet runt kaminen. Luften ersätts med frisk luft som sugs in i rummet utifrån. Självdrag genom kaminer kan ge god ventilation även eldning inte sker om inomhusluften är varmare än utomhusluften.

[hr]

Om du inte har en kamin eller öppen eldstad i vinter så funkar alltid den gamla klassikern brasvideo på TV:n. Jag vet att det är tråkigt med oäkta, men fake it till you make it :)

Vad gillar ni moderna braskaminer?

/Jon

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

28 Comments

 1. Jag var helt säker på att jag lagt upp bild på den nya öppna spisen som vi ska ha i Spanien. Men jag hittar den inte på min blogg….får nog lägga upp den igen. Den är fyrkantig , svart, vit, modern och stilren.
  //www.annorlundaunderbara.com

 2. Jag älskar olika former av brasor, men jag tycker att lite mer gammaldags kaminer är finare :)

  Svar: Tusen tack, vad roligt att du tycker om mina bilder! :D

 3. Superfina!

  Sv: hihi visst är de söta :D haha aww :D åh tack snälla och detsamma :) detta inlägg förklarar ju verkligen att din blogg är med supermysig hihi :* kram

 4. Åh, bara rubriken ger mig välbehag.
  En modern tappning skulle göra sig här!

  Ps; Zara home har sedan en tid tillbaka slagit upp portarna. Superfräscht i butiken.

  Kram
  Stoffe

 5. Vi ska absolut ha en kamin i vårt nya hus. Det är en viktig mysfaktor (och värmekälla för mig som är lite frusen av mig). Kaminen som vi har bestämt oss för liknar en av dem som du visar här på bloggen. Hoppas du har en fantastisk helg. kram

 6. Beautiful! I love the clean/rustic combo, and thank you for your kind comments! lovely lovely blog.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.