fbpx

Besök botaniska trädgården Göteborg

(Innehåller annonslänkar)

För alla som inte besök Botaniska trädgården i Göteborg, så rekommenderar jag det starkt. Det är en befriande grön oas för ett annars stressat stadsfolk. Trädgården är dessutom så stor att det tar minst ett dygn att vandra igenom hela parken. Vi tipsar er om att speciellt besöka parken om hösten när dahliorna blommar. De utgör en makalöst vacker färgsprakande gång som man kan vandra genom och fota dessa blommande skönheter gränslöst.

Botaniska trädgården i Göteborg har funnits med sedan början av 1900-talet, så det är en gammal park. Göteborgs botaniska trädgård började planeras/anläggas 1916 och öppnade 1923 i samband med Göteborgsutställningen. Idag ägs Botaniska av Västra Götalandsregionen och erbjuder invånarna en vacker vilsam plats för rekreation och skönhetsupplevelser. Botaniska arrangerar varje år ett stort antal utställningar där ni kan uppleva Exotiska frukter, kakao och tesorter. Varje höst drar utställningarna om frukt och svamp mycket folk och är väl värd ett besök.

 

Botaniska trädgården Göteborg

botaniska-goteborg

Fakta Botaniska trädgården Göteborg

Botanisk trädgården i Göteborg har ca. 16 000 växtsorter och är över 430 hektar. Det gör denna city trädgård till en av Europas största och främsta botaniska trädgårdar. Trädgården anlades 1923 (samma decennium som Liseberg uppkom) Denna gröna oas är inte bara tänkt som en botanisk trädgård, utan är också designad som ett rekreationsområde för Göteborgs invånare och turister på besök.

Ni kan i trädgården hitta bland annat en prisbelönt stenträdgård, Sveriges största samling av tropiska orkidéer och det berömda Sophora Toromiro-trädet. Det finns flera stora bikupor vid ingången och en utställningskupa i Örtagården. I botaniskas butiken säljs deras egen honung, samt grönt och detaljer. Trädgården är alltid värd ett besök men är som vackrast under våren när lökarna blommar och sensommaren/tidig höst, då alla blommor står i full blom. Se till att ta en hel dag om ni aldrig besökt Botaniska Göteborg, för det är så mycket skönt att beskåda.

botaniska tradgarden vitsippor

The white flowers are called vitsippor in Swedish (windflowers)

botaniska trädgården trad tree lila

Vår i Botaniska trädgården Göteborg

Det blommar i varje träd, en bedövande syn av rosa körsbärsblom och mäktiga rododendron buskar. I skogen står vitsippor i full blom och dansar runt träden som små flickor i vita klänningar.

Allt fulländas av vår fåglars serenad i träd och buskar. I Göteborgs Botaniska Trädgården på våren gör naturens bedövande skönhet mig så hänförd att jag har svårt att beskriva med ord :) Vi tog även några bilder i Slottskogen, jag bor nära och det är jag otroligt glad för.

slottskogen gothenburg stuga

A beautiful cottage in Slottskogen

botaniska tradgarden gothenburg

Testa ute meditation i Botaniska Trädgården

Om ni vill testa på att meditera i Botaniska i Göteborg har jag ett super tips här. Jag volontärjobbar på Hjärtjuvel Buddhist center här i Göteborg. Och jag kom där på att varför inte börja ha utomhus meditationer och vandringar på sommarhalvåret? Så vi har börjat ha utemeditation i både Botaniska i Göteborg samt vid vackra Delsjön lie utanför Göteborg centrum.

Ute meditationerna går till så att alla som vill vara med ses vid igången till Botaniska. Därifrån vandrar vi sedan till Japanska körsbärsdalen. Och där har vi en fin glänta där vi sitter och mediterar ute. Nunnan Jema Kelsang från Hjärtjuvel center leder utemeditationerna och hon är en härlig öppen person alla tycker om. REKOMMENDERAS! hoppas vi ses där:)

Hösten i Botaniska Göteborg

Hösten i Botaniska GBG kan sammanfattas i ett ord “Dalia” För inget slår de blommande daliornas bländande skönhet i början av hösten. Det kommer besökare och turister från många länder och fotar Daliorna. Detta är något ni bara måste se iaf en gång i livet. Så bege er till Botaniska i Göteborg nån gång runt sen Augusti, då står daliorna i full blom. Inte mtcket är mer Instagramvänligt att fota än dem.

Göteborgs botaniska trädgård -historia och mer fakta

Göteborgs botaniska trädgård invigdes 1923 och samtidigt öppnande även de andra av Göteborgs kännetecken som, Liseberg, Konstmuséet och Göteborgs naturhistoriska museum. Carl Skottsberg heter mannen som fick det gedigna arbetet att anlägga Botaniska trädgården.

Grundläggande uppgifter för trädgården har allt sedan starten varit utbildning och vetenskaplig forskning. Som en offentlig park har även horticultur och rekreation varit viktiga komponenter i arbetet. Sedan 1936 har Botaniska trädgården ett aktivt samarbete med Göteborgs universitet och fungerar som dess exkursions- och forskningsträdgård.

Trädgården har en egen pedagog som tar emot ca 10 000 elever per år från skolor I regionen. Sedan 2006 har Gröna Rehab, rehabilitering av människor med stressrelaterade sjukdomar, lagts till som ytterligare en viktig verksamhet. Trädgården har ett omfattande årsprogram med visningar av trädgårdens olika delar, utställningar inom botanik och konst, aktiviteter för barn och olika kulturarrangemang.

REA FYND shop

Jotex
3 849,305 499
Jotex
3 779,305 399
Jotex
1 259,304699
Soffadirekt
895 SEK1395 SEK
Soffadirekt
6495 SEK10575 SEK
Soffadirekt
749510175
Soffadirekt
3795 SEK4795 SEK
Soffadirekt
10 495 SEK
Soffadirekt
79959495
Soffadirekt
10 995 SEK14 995 SEK
Lamp24
20 998 SEK22 158,00 SEK
Jotex
5 739,30 -30%8 199

Foto längst upp i featured image: Tripadvisor.com

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis