Vad är bohemisk inredning egentligen?

Vad är bohemisk inredning egentligen?

Jag fortsätter ett djupdykande i våra mest älskade inredningsstilar. Nu är det dags för den bohemsiska stilen, men vad är egentligen bohemisk inredning?

De flesta inredningsstilar är ganska enkla att förstå, men just bohemisk inredning kan i mångas öron låta lite diffust, flummigt och svårdefinierat. Om vi säger att alla, inklusive du, förmodligen har inslag av bohemisk inredning i ditt hem idag, kanske det börjar klarna lite. Bohemisk inredning är nämligen ett brett område inom inredning.

LÄS MER: LANTLIG INREDNING – SÅ BLEV DENNA STIL VÅR MEST ÄLSKADE STIL

Den bohemiska stilen för tankarna till varmare breddgrader. Flätat material i naturträ, såsom rotting, bambu och exotiska träslag är vanligt förekommande. Fördelen med bohemisk inredning är att man kan ha såväl lite som mycket av stilen. Det finns dom som fullkomligt älskar hela stilen och väljer att inreda sina hem bohemiskt rakt igenom. Men det finns också exempel på fint inredda hem i lantlig ton, där vissa bohemiska föremål bryter av och skapar dynamik.

Bohemisk inredning, nära det lantliga

Faktum är att bohemisk inredning på mångt och mycket påminner om den lantliga inredningsstilen. Det är materialen som skiljer dom åt. Där bohemisk inredning använder mer exotiska material, som inte finns i vår svenska natur. Medan den lantliga stilen använder mycket ek och björk. Även färgskalorna skiljer sig. Men det dom har gemensamt är just enkelheten.

Bohemisk inredning har hämtat inspiration från landsbygden i varmare länder. Med enkla möbler och bord, tillverkade av det man hade till hands. Här hittar vi också många smarta föremål för förvaring, såsom askar och boxar.

I och med att den bohemiska inredningen vuxit sig allt större i sverige, har det sprungit ut några varianter av stilen. Vi har till exempel den så kallade lyxbohemiska stilen, nordisk bohemisk och lantligt bohemisk. Förr i tiden förknippades ordet bohem med en person som levde lite utanför samhällets normer och regler. Det här präglar stilen än idag och den kan många gånger ses som romantisk och fri.

Färgskalor inom bohemisk inredning

Bohemisk inredning är som sagt en mycket naturnära inredningsstil, där man plockar mycket av materialet i varmare breddgrader. Därför är många av färgerna hämtade just från dessa material. Vi ser till exempel bambu i olika former, men även behandlat trä, som fått en mörkare ton.

Rostrött och rödbrunt är färger som ofta kommer fram när vi tittar på bohemisk inredning. Senapsgul är en annan klockren färg som karaktäriserar stilen och som kan vara riktigt snyggt i många olika hem.

Gillar du fransar och tofsar? Då gillar du garanterat den bohemiska inredningsstilen. Det här är nämligen mycket vanligt förekommande. När det gäller mönster, så ser vi ofta hur den bohemiska stilen leker med olika färger, såsom brunrött, senapsgult och mörkgrönt. Dessa färger brukar ofta kontrasteras mot varandra i olika mönster. Det här ser vi framförallt på textilier, såsom prydnadskuddar eller gardiner.

Exempel på material inom bohemisk inredning

Det finns vissa material som är klassiska inom bohemisk inredning. Exempel på dessa är rotting, keramik, terrakotta och bambu. Men det här är som sagt bara grundmaterialen. Dessa material kan användas i många olika färger och man kan exempelvis behandla träet, så att det får en annan ton.

Om vi tittar på bohemiska gardiner, ser vi ofta varianter med mycket ljusinsläpp. Linnegardiner är populära och även gardiner med mycket mönster på. Fransar, tofsar och andra detaljer är också vanligt förekommande i bohemiska hem.

Bohemiska lyktor

Finns det någonting mer bohemiskt än levande ljus och lyktor? Hela grundtanken med att leva bohemiskt är ju att man inte ska behöva vara beroende av någonting annat, exempelvis ett försörjning av el. Därför har man hellre levande ljus än lampor. Lyktor i mörkt glas och med mycket mönster på är klassiskt inom bohemisk inredning.

Vilka växter passar in?

Blommor och växter ger liv till varje hem. Så, vad fungerar bäst i ett bohemiskt inrett hem? Med tanke på att själva stilen är hämtad från länder i söder, med varmare klimat, är det någonstans där vi bör börja. Välj exotiska växter, gärna mörkgröna bladväxter, som för tankarna till regnskogen. Höga gräsväxter fungerar också mycket bra och förstärker känslan av det bohemiska.

Gå till din lokala blomsterhandlare och låt fantasin flöda. Det finns inga rätt eller fel här, utan försök också att hitta växter som passar in i de krukor eller vaser som du har i ditt hem .

Börja i liten skala

Om du fått upp ögonen för det här med bohemisk inredning och vill börja köpa på dig lite detaljer till ditt eget hem, kan du med fördel välja ut 1-3 detaljer och blanda in dessa i din befintliga inredning. Det som är extra kul med just bohemisk inredning är att stilen smälter in så bra med övriga stilar. Om du exempelvis har ett ljust och lantligt inrett hem, kan det bli riktigt snyggt att bryta upp med en mörkgrön kruka, eller en senapsgul vas.

Naturmaterial fungera i regel väldigt bra ihop med andra naturmaterial. Därför går det alldeles utmärkt att blanda klassiska svenska möbler med detaljer i bambu och rotting. Framförallt ska du lyssna till dig själv och välja det som du tycker är snyggt. Inredning är ett högst subjektivt ämne och alla har olika smak. Våga testa nya saker och var inte rädd att mixa mellan olika färger och material.

Avslutande ord om bohemisk inredning

Den bohemiska inredningsstilen är omåttligt populär i sverige och vi finner bohemiska detaljer i princip i varje hem. Det finns dom som anammar stilen rakt av och bara köper inredning inom ramen för bohemisk inredning och det finns dom som använder stilen för att krydda sitt hem lite extra. Det här är det fina med just bohemisk inredning – att stilen går att kombinera med så många andra stilar. Det beror främst på att stilen inte innefattar några starka färger, som riskerar att skära sig med annan inredning.

Bohemisk inredning handlar mycket om naturnära material och då gärna från de sydligare breddgraderna. Vi hittar ofta material som rotting och bambu inom bohemisk design. Färgerna är ofta naturfärger, där träet blivit behandlat och fått en mörkare ton.

På dagarna vill vi ha mycket ljusinsläpp i våra bohemiska hem. Därför är det tunna gardiner som gäller, gärna med mycket mönster och brodyr. Tofsar och fransar är solklara bohemiska inslag. På kvällen vill vi tända våra värmeljus och inte göra oss beroende av elnätet. Det är så här den bohemiska stilen kom till och du hittar många fina möbler och designföremål hos i princip alla inredningsbutiker.

REA FYND SHOP

Bold dagbädd jotexshop30
Jotex
3 499,304 999
Milford fåtölj jotex shop30
Jotex
3 499,304 999
Taoli soffbord jotexshop30
Jotex
1 4993 599
Wasilla loungefåtölj jotexshop30
Jotex
4 1995 999
Greenhill soffbord jotexshop30
Jotex
1 4692 099
Windsor vikvägg shopjotex30
Jotex
3 3244 749
Derby sänggavel jotex shop30
Jotex
3 3244 749
Wyoming teddy jotexshop30
Jotex
7 55910 799
Malevik soffbord jotexshop30
Jotex
1 2591 799
Derby sänggavel homer k1
Homeroom
4 299 SEK
Lenox fåtölj k nyheter
Jotex
6 919,20 SEK8 649 SEK
  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024