Black Friday – historien bakom årets största REA dag

Black Friday har blivit ett av de största shoppingevenemangen över hela världen, de senaste åren. Men bakrgunden till Black Friday har lite att göra med den masshysteri REA det är idag. Black Friday var från början något helt annat och hade även ett annat namn. Genom åren har historien ändrats och idag är Black Friday den kändaste REA dagen i världen som alla känner till. Men vad är så historien bakom denna köpglada dag?

Här kommer nu hela den intressanta historien bakom Black Friday, vår allra mest älskade REA!

Black Friday historia

Ursprunget till Black Friday

Black Friday är dagen efter Thanksgiving, som är en typisk amerikansk tradition där
familjemedlemmar träffas och firar vad de är mest tacksamma för. Det är en uppskattningsritual mot
vad vi har i livet. Black Friday är raka motsatsen, då det är en dag där man bara vill ha mer,  utan att vara tacksam för det man redan har. I många år skulle dagen efter Thanksgiving,
innan den hette Black Friday, bli början på julhandelsäsongen.

Ursprunget till termen Black Friday är av en slump mycket lik det vi har idag. den inkluderade ett stort antal kunder som ställde upp för att komma in i en butik. Tiderna var annorlunda men mänskliga naturen var det inte. Den första användningen av uttrycket ”Black Friday” går tillbaka till ända till slutet av 1950 -talet i Philadelphia. Polisen skulle då börja att använda termen för att beskriva det stora antalet kunder som handlar runt efter Thanksgiving day. Ett stort antal kunder skapade ett sådant kaos, att Philadelphia polisavdelning började använda termen Black Friday för att beskriva den dagen på året. Black Friday var även dagen då de flesta skulle påbörja sin julhandel.

Varför namnet Black Friday?

Här kommer nu den riktiga orsaken varför det heter Black Friday. Butiksägarnas i Philadelphia för försökte först att ändra namnet till ”Big Friday ​​”, men det namnet fick aldrig nån dragkraft. Deras mål var att avsluta den negativa klangen av namnet. Det användes på grund av dess koppling till redovisning. Inför Black Friday och julens shopping, skulle vissa återförsäljare drabbas av förluster. Vid den tiden bokades förluster i rött på företagets böcker. Black Friday innebar helt enkelt att återförsäljarna istället gjorde vinst och markerade därför siffrorna med svart.

Black Friday blir global

Sedan slutet av 1990 -talet började vissa företag uppmärksamma denna Amerikanska tradition av
att shoppa direkt efter Thanksgiving. För att öka deras försäljning började Black Friday att bli en stor REA över hela världen. Affärsmän marknadsförde dagen som den ultimata shoppingen
dagen på året. Rejält låga priser och höga rabatter fortsatte att locka till sig massor av shoppare som vill få årets bästa rabatter. I vissa delar av världen är Black Friday lika viktigt som Julen, ännu mer. Men i vissa andra delar är detta bara en vanlig dag. Länder som Kanada, Tyskland, Nigeria, Sydafrika och Storbritannien är de största antagarna av Black Friday. I Asien är Singles day mycket större än Black Friday.

Black Friday och den galna konsumentionen

Oändliga köande kunder som väntar i timmar framför butiker har nu blivit Black friday normen. De
oändlig konsumismvansinne som påverkar oss, har varit för mycket vid denna tidpunkt. Vi har
bli helt besatt av materialartiklar och att köpa allt vi kan. Black Friday är bara en stor reflektion av detta. På ett sorligt sätt försöker vi kompensera för vår olycka och missnöje med materiella saker, men det fungerar inte i längden. Det kan fungera för en kort tid. Det är normalt att känner sig rejält upprymd när vi köper något, men den känslan försvinner snabbt. Och vi fortsätter shoppa bara för det, eller för att försöka dölja våra problem med materiella saker. Det är såklart viktigt att ha vissa saker i livet, men i själva verket borde vi vara mer tacksamma för det vi redan har. Att äga saker bara för att äga kan bli en allvarlig besatthet, och det är inte hälsosamt. Att klämma in i våra hus massa föremål som vi aldrig kommer göra förrådet fullt och själen tom.

Black Friday och online

Idag, och särskilt på grund av Corona pandemin, har Black Friday blivit en mycket mer en online
händelse. Med tusentals olika butiker som erbjuder de bästa möjliga REA priserna för att öka försäljningen. Lockdowns och restriktioner har också drev många till att bli deprimerade. Detta tar många ut i online shopping, då man försöker shoppa sig gladare. I år tros Black frida slå alla onlin rekord och många butiker kommer därmed satsa ännu hårdare på Black week marknadsföring.

Tips inför Black week

Snart är det detta årets Black Friday och Black week i Sverige. Och vill ni få en bra guide till Black Friday Rea n kan jag tipsa om theblackfriday.se som är en sida där ni hittar allt ni behöver för att Black week fynda. På denna sidan hittar ni smarta planeringstips och de bästa butikerna samlade på en plats. Ni hittar även olika kategorier på denna sidan så ni slipper snurra runt bland tusen butiker online. De har mode, inredning, belysning, barnsaker, träningssaker, resor och mycket mer.

Jag kommer själv även i år såklart tipsa om de allra bästa Black Friday fynden både här på bloggen men också i min nya shop. Så det är en anledning att se fram mot gråtrista Noovember :)

LOVE M

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

5 kommentarer

eastcoastmom i Connecticut tisdag, oktober 26, 2021 - 00:54

Nästan rätt. Men Thanksgiving är inte alls religös, det är därför den är mångas favorithelg här i USA. Det är så få måsten, inga presenter att köpa, inte en massa dekorationer. Mycket mat förstås, kalkon! Och man firar med de man kan, vi firar med ett bra gäng amerikaner och vänner från Finland, Tjeckien och Tyskland.

Svara
Maria Ljungström tisdag, oktober 26, 2021 - 12:28

hej! Tack för upplysningen jag har ändrat det nu i texten :) Svårt hålla koll ibland vilka helger som hör till religion och inte :) Vekar vara en super mysig tradition Thanksgiving iaf och Sverige borde kopiera den som de gjort med halloween LOVE Maria

Svara
moa tisdag, oktober 26, 2021 - 12:29

Vilken otrolig bra och välskriven artikel! Jag ÄLSKAR dina historie poster, man lär sig så mycket från dem. Kram Moa

Svara
Linnéa tisdag, oktober 26, 2021 - 17:56

Vilket intressant inlägg, blir ju alldeles till mig av denna fredag ⭐️
Önskar en fin kväll

Svara
Maria Ljungström tisdag, oktober 26, 2021 - 19:21

Tack fina! Ja visst är det intressant med BF bakgrund inte många som vet det :) Kram Maria

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 kommentarer 530 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis